Spar energi på køl og frys
Vi danskere bruger i gennemsnit ca. 1/5 af vores strøm på køl og frys, så der er mange penge at spare ved at tænke energirigtigt – både i hverdagen, og når du reparerer eller køber nye apparater.
Gode energivaner til køl og frys
Du kan spare penge på elregningen ved at bruge køleskab og fryser rigtigt. Se de bedste råd her.
Gode råd hvis køleskab eller fryser er i stykker
Kan det betale sig at reparere?
Ved at forlænge levetiden af dine produkter, kan du skåne klima og miljø for en del af belastningen fra produktionen af nye produkter.
Heldigvis er det blevet lettere at skaffe reservedele. Du kan endda spare penge ved at udføre de mest simple reparationer selv.
For nyere køleskabe og frysere er reservedelene tilgængelige i minimum 7 år, efter at den sidste enhed af en model er overdraget til en distributør. For dørpakninger er det 10 år.
Reservedele du ofte selv kan udskifte
- Dørhåndtag
- Dørhængsler
- Bakker
- Kurve
- Dørpakninger
- Udskiftelige lyskilder
Reservedele, der kan udskiftes af en reparatør
- Termostater
- Temperaturfølere
- Printkort
Gode råd hvis du skal købe nyt
Det er som regel bedst for både klimaet og din økonomi at beholde køle- og fryseapparater i op mod 20 år, hvis de ellers fungerer. Økonomien afhænger selvfølgelig af prisen på både el og dit nye køleskab. Men her er hvad, du bør gå efter, hvis du skal købe nyt.
Gå efter det bedste energimærke
- Køleskab og fryseskab: Gå efter C eller bedre.
- Køle-/fryseskab: Gå efter C eller bedre.
- Skabsfryser: Gå efter D eller bedre.
- Kummefryser: Gå efter E eller bedre.
- Vinkøleskab: Gå efter F eller bedre.
Hvis du skal købe vinkøleskab
Husk at se efter vinflaskesymbolet på energimærket. Så ved du, at det er et vinkøleskab og ikke et almindeligt køleskab. Almindelige køleskabe har en mælkekarton på energimærket.
Forstå skalaen for energimærkning
Energimærket viser dig, hvor energieffektive dine hvidevarer er på en skala fra A til G, hvor A er bedst. Tidligere var A+++ det bedste energimærke for hvidevarer, men i 2021 blev skalaen forenklet.
Du kan ikke rigtig sammenligne den gamle skala med den nye. F.eks. kan man ikke sige, at et A+++-mærke svarer til et A-mærke i den nye skala.
Vælg den rigtige størrelse
Overvej, hvor stort meget køleplads du har behov for. For køleskabe kan man som tommelfingerregel sige, at køleskabet skal være på 100 liter for 1 person, og derefter 50 liter oveni pr. ekstra person. En familie på 4 personer har altså behov for et køleskab på omkring 250 liter, hvis de køber ind jævnt i løbet af ugen.
Køleskab med svaleafdeling
Opbevarer du mange grøntsager, halvkonserves, brød og lignende, kan du med fordel vælge et køleskab med svaleafdeling. Det sparer strøm, da en svaleafdeling er varmere (6-12 °C), og ikke bruger så meget el til køling.
Kig efter stjernerne på indbyggede frysebokse
På frostrum/frysebokse, der er indbygget i køleskabe, er det angivet med stjerner, hvor kold fryseboksen er. I frostrum med 1 eller 2 stjerner holder madvarerne kortere tid end i frostrum med 3 og 4 stjerner – til gengæld bruger de mindre el på nedkøling.
Hvis du skal fryse varer ned, så vælg en model med 4 stjerner. En almindelig fryser har normalt også 4 stjerner.
- * betyder -6 °C eller lavere
- ** betyder -12 °C eller lavere
- *** betyder -18 °C eller lavere
- **** betyder -18 °C eller lavere og med kapacitet til indfrysning
Køb med digital termostat og display
Køb køleskab og fryser, der har mulighed for at indstille temperaturen med en digital termostat, og som kan vise temperaturen på et display. Hvis du køber et kombineret køle-/fryseskab, bør både køleskab og fryser have en termostat. Så bliver temperaturen mere præcis, og du kan nemmere kontrollere den.
Regn på hele prisen
Du kan sammenligne totaløkonomien for et køleskab/fryser med onlineværktøjet ’Hele prisen’. Totaløkonomien er de samlede udgifter til både indkøb og brug i hele apparatets levetid.
Myte: Spar energi ved at slukke fryseren kl. 19-21
Det bør du IKKE. Heller ikke selvom du muligvis i nogle tilfælde kan spare et par kroner på elregningen.
At slukke fryseren er en dårlig ide af 2 grunde: Det går ud over holdbarheden på dine madvarer. Og du bruger mere strøm, fordi fryseren skal arbejde hårdere for at komme ned til -18 °C igen, efter den har været slukket.
Hvis du skal skrotte dine hvidevarer
Aflever udtjente køleskabe eller frysere på genbrugsstationen eller til storskrald. De indeholder miljøfarlige stoffer, og hvis de skrottes korrekt, bliver en del af materialerne genbrugt, og du undgår at forurene unødigt.