Styr lyset efter bevægelse og skumring

Styr lyset efter bevægelse og skumring

Styr lyset efter bevægelse og skumring

Bevægelsessensorer, skumringsrelæer og tænd-sluk-ure tænder og slukker lyset ved bevægelse, når det bliver mørkt eller på bestemte tidspunkter.

Typer af lysstyring

  • BevægelsessensorerEgner sig godt på trapper, gange og entréer, bryggers, kældre og udendørs i f.eks. carporten. De fleste bevægelsessensorer kan også indstilles til først at tænde, når det er mørkt.
  • SkumringsrelæerEt skumringsrelæ tænder for lyset, når det bliver mørkt.
  • Tænd-sluk-urHvis du vil have lys tændt på forudvalgte tidspunkter, f.eks. når du er på ferie, kan du bruge et tænd-sluk-ur.

Vær opmærksom på, at bevægelsessensorer og skumringsrelæer har et lille elforbrug i selve sensoren – også når lyset er slukket. Dette tomgangstab bør højst være 0,5 watt pr. sensor.

LED og sparepærer

LED-pærer egner sig godt til lysstyring, men ikke al lysstyring fungerer med LED-pærer.

Tjek, før du køber

Tjek, at lysstyringen kan fungere med LED-pærer. Kig på emballagen, eller spørg i butikken. Hvis du vil installere et anlæg med lysstyring, så bed installatøren om et anlæg, der kan fungere med LED-pærer. Køber du lysstyring til sparepærer, bør det også kunne fungere med LED, da sparepærer bliver udfaset fra september 2021 pga. EU-krav.

Vælg LED-pærer frem for sparepærer

LED-pærer er bedre end sparepærer til lysstyring. De tænder hurtigere og på fuld lysstyrke. Det er en stor fordel på steder som garager, toiletter og gange. Lysstyring af sparepærer, som ikke er beregnet til det, kan ødelægge pærerne. 

Brug for en håndværker?

 

Styr lyset efter bevægelse og skumring

Siden er opdateret 27.04.2020 Kommentér denne side Til top