Tørretumblere

Tørretumblere

Tørretumblere

Tørretumblere

Tørretumblere

Der findes 2 typer af tørretumblere – kondenstumblere og aftrækstumblere. Gå efter en kondenstumbler med energimærke A++ eller bedre.

Tørretumblere

Tørretumblere

Tørretumblere

2 typer tørretumblere

 • KondenstumblerEn kondenstumbler kræver ikke aftræk. I en kondenstumbler afkøles luften, og det meste af fugten i luften bliver til vand og opsamles i en beholder eller ledes til et afløb. Kondenstumblere afgiver også lidt fugtig luft til rummet. Derfor er det vigtigt at lufte ud, mens tumbleren er i brug. Der afgives dog mindre fugt til luften, end hvis tøjet hængetørrer. Nogle kondenstørretumblere har en varmepumpeVarmepumpeVarmepumper flytter energi fra udeluft eller jord til dit opvarmningssystem. Varmepumper leverer ca. 3 kWh varme for hver kWh el. , der gør dem mere energieffektive.
 • AftrækstumblerEn aftrækstumbler skal have aftræk til det fri, så den fugtige og varme luft fra tørringen kan ledes væk.

Energiforbrug og energimærker

Overvej, om du har brug for en tørretumbler, da den har et stort energiforbrug - 5,5 kr. pr. tumbling med en A-mærket model. Hvis du har mulighed for at bruge en kondenstumbler, så gå efter en model med A++. Det giver den bedste økonomi på lang sigt.

Der er endnu ikke ret mange tørretumblere med A++ og stort set ingen med A+++ på markedet. Men de er på vej. Forskellen på energiforbruget mellem de enkelte mærker er stor. Derfor er der meget at hente ved at gå efter flest mulige plusser.

Kravene for at opnå energimærke A++ er så skrappe, at det kun er tørretumblere med indbygget varmepumpe, der kan få mærket.

Se efter det årlige energiforbrug på energimærket. Så kan du sammenligne energiforbruget for tørretumblere i den størrelse, du har brug for.

Sådan undgår du fugt

Der er forskel på, hvor meget fugt tørretumblere afgiver til rummet. Vælg en kondenstumbler med en god kondenseringseffektivitet, så du ikke får problemer med fugt i hjemmet. Du kan se kondenseringseffektiviteten på EU’s energimærke. Den er angivet med en skala fra A til G, hvor A er bedst. Du kan også vælge en aftrækstumbler – den afgiver kun en smule fugt til rummet.

De bedste maskiner kan kondensere 90 % eller mere af det vand, der afgives fra tøjet. Det betyder, at maks. 10 % af vandet afgives til det lokale, hvor tumbleren står.

Kombineret vaskemaskine og tørretumbler

Maskiner, der både kan vaske og tørre, bruger mere energi end separate maskiner. Tørredelen i kombi-maskinen er mindre end i en separat tørretumbler, og derfor kan man være nødt til at tumble tøjet i 2 omgange. Der findes ikke kombinerede maskiner med varmepumpe.

En kombineret vaske- og tørretumbler bruger ud over vand til at vaske også vand til kondenseringsprocessen. Maskinen bruger typisk 5-10 liter vand pr. kg. tøj, der tørres. Det kan gøre vandforbruget til tørring lige så stort som vandforbruget til vask.

 

Tørretumblere

Læs mere

Tørreråd

Tørreråd

Gode råd til at spare energi når tøjet skal tørres efter vask.

Tørreråd

Tørreråd

Tørreråd

Sådan sparer du energi, når du tørrer

 • Rens tøjet med frisk luftLuft tøjet engang imellem i stedet for at vaske det. Det sparer en vask og slider ikke på tøjet.
 • Brug tørresnorenDet koster ca. 5,5 kr., hver gang du tørrer dit tøj i en A-mærket tørretumbler og 2 kr. pr. gang i en A+++-mærket tørretumbler. Hvis du har en A-mærket tumbler og fravælger 3 gange tørretumbling om ugen i sommerhalvåret og 1 gang om ugen i vinterhalvåret, kan du spare ca. 330 kWh om året – eller 660 kr. Brug derfor tørresnoren udenfor, så ofte du kan. Husk at åbne vinduerne, hvis du tørrer indenfor. En typisk vask fordamper nemlig over 2 liter vand, og det kan gå ud over dit indeklima.
 • Centrifuger grundigt, hvis du bruger tørretumblerCentrifugering giver mindre vand i tøjet, kortere tid i tørretumbleren og et lavere elforbrug. Hvis du 3 gange om ugen tørrer tøj, der er centrifugeret ved 1.600 omdrejninger frem for 1.000 omdrejninger, kan du spare 140 kWh eller ca. 280 kr. om året.
 • Overfyld ikke tumblerenFor meget tøj forlænger tørretiden, giver krøllet tøj og et højere elforbrug. Se i brugsanvisningen, hvor mange kg tøj du må fylde i. Maskinens kapacitet er beregnet ud fra tøjets vægt, når det er tørt. Hvis du vil være sikker på, at du ikke overfylder tumbleren, er du nødt til at veje tøjet, før du vasker. Hvis din vaskemaskine og din tørretumbler har samme kapacitet, f.eks. 7 kg, behøver du ikke at veje.
 • Rens fnugfilteretRens fnugfilteret før eller efter hver tørretumbling. Det forkorter tørretiden og forebygger brand. Hvis filteret er dækket med fnug, har den varme luft svært ved at slippe igennem, og der skal derfor produceres mere varm luft for at tørre tøjet. Rens og støvsug fnugfilteret grundigt et par gange om året, eller når det trænger.
 • Undgå, at tøjet er foldet eller krøllet sammenVær sikker på, at tøj og sengetøj ikke er foldet eller krøllet hårdt sammen i tumbleren. Det forlænger nemlig tørretiden.
 • Tørrebolde kan hjælpeTørrebolde er specialfremstillede bolde, der kan løfte og fordele tøjet, mens det tørres, så luften cirkuleres mere effektivt, og tørretiden nedsættes. Undersøgelser viser, at tørrebolde kan reducere tørretiden i visse tørretumblere. Prøv, om det er tilfældet i din tørretumbler. 
 • Sorter tøjetSorter tøjet efter tekstil-type, og tør det ved den rette temperatur. Tøj lavet af uld og akryl skal tørres ved meget lavere temperatur end f.eks. bomuld. Derfor vil en sortering af tøj både forkorte tørretiden og forlænge dit tøjs levetid.
 • Hvis din elpris varierer over døgnet Hvis du har timeaflæst elmåler og betaler mindre for strømmen om natten, kan du overveje at tørre her. Undersøg, om din maskine kan indstilles til at tørre på et bestemt tidspunkt.

Tørreråd

Læs mere
Energimærkning

Energimærkning af tørretumblere

Energimærkning af tørretumblere

Energimærkerne hjælper dig med at vælge en tørretumbler eller kombinerede tørre- og vaskemaskiner med lavt elforbrug.

Energimærkningen viser dig, hvor meget strøm en tørretumbler bruger om året. På mærket kan du desuden se oplysninger om kapaciteten (størrelsen) og støjniveuaet.

Gå efter A++ eller A+++

Eksempel: Tørretumbler, 7 kg. En tørretumbler med energimærke C koster 1.130 kr. om året i strøm, mens den med A+++ koster 320 kr.

Energimærkning

Se flere eksempler i skemaet længere nede på siden. Vi regner med en elpris på 2 kr./kWhKWhkWh (kilowatt-time) er måleenheden for elforbrug. 1 kWh koster i gennemsnit 2,2 kr. og svarer ved en konventionel fremstilling af el til ca. 500 gram CO2. kWh regnes ud ved at gange effekt (watt) med den tid, som apparatet er i brug. , og at tørretumbleren kører 160 gange/år.

Om mærket

Energimærkningen viser dig, hvor energieffektivEnergieffektivAt et apparat er energieffektivt betyder, at det udnytter energien så godt som muligt og med mindst muligt tab. tørretumbleren er, på en skala fra A+++ til D. De mest energieffektive tørretumblere er mærket med A++ eller A+++.

Der er energimærkning både for el- og gasdrevne tørretumblere.

Energimærket oplyser også om typen af tørretumbler (kondens eller aftræk), det årlige energiforbrug, tørretid og støj. For kondenstørretumblere kan man også se kondenseringseffektiviteten på mærket på en skala fra A til G. Tørretumblere i de bedste energiklasser er alle kondenstumblere med en indbygget varmepumpe, som forøger energieffektiviteten.

Energimærkningsordningen er obligatorisk og gælder for hårde hvidevarer, elpærer, lamper, tv, klimaanlæg og varmeanlæg.

Sådan ser mærket ud

Energimærke tørretumbler

Så meget strøm bruger tørretumblere

Alle forbrug i skemaet er kWh/år. Hvis du vil regne årligt elforbrug ud i kr., skal du gange forbruget med din elpris.

  C B A A+ A++ A+++
Tørretumbler 7 kg 564 505 432 279 212 159
Tørretumbler 8 kg 628 562 480 310 236 177

De typiske størrelser er valgt på baggrund af søgning på internettet.

Kombinerede vaske-/tørremaskiner, gå efter: A

A svarer til et maksimalt forbrug pr. kg tørt tøj pr. brug på:

 • Vaske-/tørremaskine
  0,68 kWh

Så meget kan du spare

En kombineret vaske-/tørremaskine bruger ca. 330 kWh pr. år.

Om mærket

Energimærkningen viser dig, hvor energieffektiv den kombinerede vaske-/tørremaskine er, på en skala fra A til G. Mærkningen oplyser også årligt vandforbrug, vaskeevne og evt. støj. De mest energieffektive kombinerede vaske-/tørremaskiner er mærket med A.

Sådan ser mærket ud

energimærke kombineret vaske-/tørremaskine

Sådan kontrolleres energimærket

Sikkerhedsstyrelsen fører kontrol med energimærkningen. De kontrollerer f.eks., om oplysning af produktets energiklasse på energimærket er korrekt og af, om A++-mærkede apparater overholder kravene for at opnå energiklasse A++.

Energimærkning af tørretumblere

Folder

Nye hvidevarer - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

Nye hvidevarer - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

Billede nye-hvidevarer17.png
16 SIDER
Der er penge at spare på energiforbruget, hvis du holder øje med 2 ting på dine hvidevarer: Energimærkningen og størrelsen.
Læs pjecen, og lær mere om energimærkning af hvidevarer.

Tørretumblere