Tørretumblere

Tørretumblere

Tørretumblere

Tørretumblere

Tørretumblere

Der findes 2 typer af tørretumblere – kondenstumblere og aftrækstumblere. Gå efter en kondenstumbler med energimærke A+++.

2 typer tørretumblere

 • KondenstumblerEn kondenstumbler kræver ikke aftræk. I en kondenstumbler afkøles luften, og det meste af fugten i luften bliver til vand og opsamles i en beholder eller ledes til et afløb. Kondenstumblere afgiver også lidt fugtig luft til rummet. Derfor er det vigtigt at lufte ud, mens tumbleren er i brug. Der afgives dog mindre fugt til luften, end hvis tøjet hængetørrer. De mest energieffektive kondenstørretumblere har en indbygget varmepumpeVarmepumpeVarmepumper flytter energi fra udeluft eller jord til dit opvarmningssystem. Varmepumper leverer ca. 3 kWh varme for hver kWh el. .
 • AftrækstumblerEn aftrækstumbler skal have aftræk til det fri, så den fugtige og varme luft fra tørringen kan ledes væk.

Hvad koster det at tørretumble tøjet?

Prisen for at tørretumble afhænger af maskinens energimærke. Prøv vores beregner for at regne prisen for din maskine ud.

Køb af tørretumbler

 • Hvad er dit behov?Overvej, om du har brug for en tørretumbler, da den har et stort energiforbrug.
 • Gå efter A+++Gå efter en tørretumbler i energiklasse A+++. Det giver den bedste økonomi på lang sigt.
 • Kig også på energiforbrugetSe efter det årlige energiforbrug på energimærket. Så kan du sammenligne energiforbruget for tørretumblere i den størrelse, du har brug for.

Sådan undgår du fugt

Der er forskel på, hvor meget fugt tørretumblere afgiver til rummet. Vælg en kondenstumbler med en god kondenseringseffektivitet, så du ikke får problemer med fugt i hjemmet. Du kan se kondenseringseffektiviteten på EU’s energimærke. Den er angivet med en skala fra A til G, hvor A er bedst. Du kan også vælge en aftrækstumbler – den afgiver kun en smule fugt til rummet.

De bedste maskiner kan kondensere 90 % eller mere af det vand, der afgives fra tøjet. Det betyder, at maks. 10 % af vandet afgives til det lokale, hvor tumbleren står.

Kombineret vaskemaskine og tørretumbler

Maskiner, der både kan vaske og tørre, bruger mere energi end separate maskiner. Der findes ikke kombimaskiner med varmepumpe.

En kombineret vaske- og tørretumbler bruger ud over vand til at vaske også vand til kondenseringsprocessen. Maskinen bruger typisk 5-10 liter vand pr. kg. tøj, der tørres. Det kan gøre vandforbruget til tørring lige så stort som vandforbruget til vask.

 

Tørretumblere

Tørreråd

Tørreråd

Gode råd til at spare energi når tøjet skal tørres efter vask.

Tørreråd

Tørreråd

Tørreråd

Sådan sparer du energi, når du tørrer

 • Rens tøjet med frisk luftLuft tøjet engang imellem i stedet for at vaske det. Det sparer en vask og slider ikke på tøjet.
 • Brug tørresnorenDet koster ca. 5,5 kr., hver gang du tørrer dit tøj i en A-mærket tørretumbler og 2 kr. pr. gang i en A+++-mærket tørretumbler. Hvis du har en A-mærket tumbler og fravælger 3 gange tørretumbling om ugen i sommerhalvåret og 1 gang om ugen i vinterhalvåret, kan du spare ca. 330 kWh om året – eller 660 kr. Husk at lufte ud, hvis du tørrer indenfor. En typisk vask fordamper nemlig over 2 liter vand, og det kan gå ud over dit indeklima.
 • Centrifuger grundigt, hvis du bruger tørretumblerCentrifugering giver mindre vand i tøjet, kortere tid i tørretumbleren og et lavere elforbrug. Hvis du 3 gange om ugen tørrer tøj, der er centrifugeret ved 1.600 omdrejninger frem for 1.000 omdrejninger, kan du spare 140 kWh eller ca. 280 kr. om året.
 • Overfyld ikke tumblerenFor meget tøj forlænger tørretiden, giver krøllet tøj og et højere elforbrug. Se i brugsanvisningen, hvor mange kg tøj du må fylde i. Maskinens kapacitet er beregnet ud fra tøjets vægt, når det er tørt. Hvis du vil være sikker på, at du ikke overfylder tumbleren, er du nødt til at veje tøjet, før du vasker. Hvis din vaskemaskine og din tørretumbler har samme kapacitet, f.eks. 7 kg, behøver du ikke at veje.
 • Rens fnugfilteretRens fnugfilteret før eller efter hver tørretumbling. Det forkorter tørretiden og forebygger brand. Hvis filteret er dækket med fnug, har den varme luft svært ved at slippe igennem, og der skal derfor produceres mere varm luft for at tørre tøjet. Rens og støvsug fnugfilteret grundigt et par gange om året, eller når det trænger.
 • Undgå, at tøjet er foldet eller krøllet sammenVær sikker på, at tøj og sengetøj ikke er foldet eller krøllet hårdt sammen i tumbleren. Det forlænger nemlig tørretiden.
 • Tørrebolde kan hjælpeTørrebolde er specialfremstillede bolde, der kan løfte og fordele tøjet, mens det tørres, så luften cirkuleres mere effektivt, og tørretiden nedsættes. Undersøgelser viser, at tørrebolde kan reducere tørretiden i visse tørretumblere. Prøv, om det er tilfældet i din tørretumbler. 
 • Sorter tøjetSorter tøjet efter tekstil-type, og tør det ved den rette temperatur. Tøj lavet af uld og akryl skal tørres ved meget lavere temperatur end f.eks. bomuld. Derfor vil en sortering af tøj både forkorte tørretiden og forlænge dit tøjs levetid.
 • Hvis din elpris varierer over døgnet Hvis du har timeaflæst elmåler og betaler mindre for strømmen om natten, kan du overveje at tørre her. Undersøg, om din maskine kan indstilles til at tørre på et bestemt tidspunkt.

Tørreråd

Læs mere

Tørretumblere