Gode råd til effektiv opladning af elbilen

El
El

Oplad, når strømmen er billigst

Med variabel elpris og/eller en intelligent ladeboks, kan du sætte bilen til at oplade, når strømmen er billigst. Her er den som regel også mest klimavenlig.

El
El

Oplad hurtigt og slip for strømspild

Minimer strømspild ved at oplade bilen med højest mulig ampere. Det er typisk 11 kW ved 16 ampere, men nogle biler kan lade ved med 22 kW ved 32 ampere. Jo hurtigere du oplader bilen, des mindre er strømspildet.

El
El

Brug et kort ladekabel

Et kort ladekabel er billigere og fylder mindre i bilen. Det sparer dig også en smule strøm, fordi der er mindre tab i kablet. Så køb ikke længere ladekabler, end du har brug for.

El
El

Hold batteriet på 20-80 %

Hold dit batteri godt kørende længere ved at undgå yderpunkter. De fleste batterityper har ikke godt af at blive helt opladt eller afladt. I det daglige bør du derfor kun oplade til 80 %. Biler med såkaldte LFP-batterier kan dog fint lades til 100 %.

Sådan kommer du længst på en opladning

Her er vores gode råd til at spare strøm, når du kører elbil. Så får du en større rækkevidde og lavere elregning.

Tag toppen af farten

Fart koster - særligt på motorvejen. Du kommer længere for pengene i et roligt tempo. F.eks. kan du spare omkring 20 % strøm med 110 km/t i stedet for 130 km/t.

Lad op, når du bremser

Du kan indstille din bil til at opsamle energi, når du bremser. Det kaldes rekuperation, og det giver dig en større rækkevidde. Især i bytrafik, hvor du bremser tit.

Kør jævnt

Du bruger for alvor strøm, når du accelererer. Så det er en god ide at køre jævnt. Øv dig i at se længere frem i trafikken, så du undgår at holde helt stille.

Spar på aircondition

Aircondition på køreturen koster på rækkevidden. Du bruger typisk omkring 10 % mere strøm, hvis du køler i bilen, når du kører om sommeren – og op mod 40 % ekstra strøm, hvis du har varme på, når du kører om vinteren.

Brug bilens sparefunktion

En af de letteste måder at forlænge rækkevidden på er at aktivere bilens ECO-program. Det kan spare strøm på f.eks. acceleration, sædevarme og aircondition afhængigt af, hvilken bil du har.

Tjek dæktrykket

Det er en god idé at tjekke dæktrykket 1 gang om måneden. Korrekt dæktryk giver både længere rækkevidde og højere sikkerhed.

Brug strømmen, når den er billigst

Strøm er billigere på nogle tidspunkter af døgnet – uanset om du har fast eller variabel elpris. Bliv klogere på din elpris, og hvordan du kan bruge strømmen, når den er billigst.

Billede

Myte: Du sparer strøm ved at skrue ned for ampere, når du oplader elbilen.

Nej du gør ej.  

Oplad altid med bilens fulde kapacitet derhjemme. Hvis du skruer ned for antallet af ampere, spilder du mere strøm under opladningen, så det bliver dyrere at lade. Det giver også en højere klimabelastning. 

Spar energi på din måde

Tid til kortere bade? Eller fylde opvaskemaskinen helt op? Udvælg dine personlige sparemål og se, hvor meget strøm, varme og CO2 du kan spare. Lav en aftale med dig selv eller din familie, og få hjælp til at nå i mål.

Billede