BETA
Vi bygger nyt site, og det kan godt rode lidt imens.

Køb af vaskemaskiner

Køb af vaskemaskiner

Køb af vaskemaskiner

Se efter energimærke, årligt vandforbrug og elforbrug, når du køber ny vaskemaskine - og køb ikke en større maskine, end at du kan fylde den op hver gang.

Gode råd til køb af vaskemaskine

 • Se på energimærket: Vælg A eller BSe også efter:
  • Vandforbrug
   Vandudgiften til vask er typisk 400–600 kr. om året. Men vandforbruget afhænger af maskinen, f.eks. kan en vaskemaskine på 8 kg have et vandforbrug  på alt fra 37 til 48 liter pr. vask. Se derfor efter vandforbruget på energimærket og sammenlign de vaskemaskiner du overvejer.
  • Elforbruget
   Sammenlign energiforbruget, det vises for 100 vaske på energimærket.
  • Hele prisen
   Sammenlign også hele prisen for indkøb og brug med værktøjet 'Hele prisen'.
 • Køb efter behovOvervej, hvor stor en vaskemaskine du har behov for. Hvis du køber en større maskine, end du har behov for, vil du have en tendens til ikke at fylde den op, når du vasker. Det giver et større el- og vandforbrug pr. kg tøj du vasker.

  Gå efter en maskine med mulighed for tilvalg af ekstra skyl, hvis der er nogen i husstanden med allergi, eksem eller særlig følsom hud.

 • Brug evt. varmt vand Hvis du har miljøvenlig opvarmning – dvs. solvarme, varmepumpe eller fjernvarme – er det en idé at købe en maskine, der kan bruge varmt vand fra opvarmningssystemet. Maskinen skal kunne tilsluttes både koldt og varmt vand, og den skal placeres i nærheden af varmtvandsbeholderen.

Vaske-tørremaskiner (kombimaskiner)

Maskiner, der både kan vaske og tørre, bruger lidt mere energi end separate maskiner. Kombi-maskiner bruger også vand til tørreprogrammet. Tørredelen i kombi-maskinen er ofte mindre end i en separat tørretumbler, og derfor kan du være nødt til at tumble tøjet 2 gange og dermed bruge en del mere energi.

 • Primær brug: Kombineret vask og tørringGå efter energimærke D
 • Primær brug: Vask uden tørringGå efter energimærke A eller B

Smart appliances

Smarte apparater (smart appliances) er på vej ind på det danske marked. Det er apparater, som forbindes til netværk, så de f.eks. kan startes med en app og kan slukke automatisk i perioder med stor belastning af elnettet. 

F.eks. kan du nu få vaskemaskiner, som kan fjernstyres via en app, så du bl.a. kan pause vaskeprogrammet eller få at vide, når programmet er færdigt. 

Bemærk, at smarte apparater har et højere standbyforbrug, end almindelige apparater, fordi de er forbundet i netværk. For smarte apparater, der er markedsført efter den 1. januar 2019, må standbyforbruget i netværkstilstand dog højst være 2 watt som følge af EU-krav.

Køb af vaskemaskiner

Siden er opdateret 16.03.2022 Kommentér denne side Til top