Naturgas

Naturgas

Naturgas

Naturgas

Naturgas

Naturgas kan både bruges til opvarmning og i bl.a. komfurer. Naturgas er et fossilt brændstof, og du kan få tilskud til at skifte til en klimavenlig varmepumpe.

Skift til varmepumpe og få tilskud

Naturgas er en fossil opvarmningsform, som udleder langt mere CO2 end varmepumpe eller fjernvarme. Derfor kan du få tilskud på 22.000-45.000 kr. til at skifte til varmepumpe, hvis du bor uden for fjernvarmeområder. Spørg din kommune, hvis du er i tvivl.

Vedligehold og drift af naturgasanlæg

Når du har fået installeret naturgas, skal din vvs-installatør give dig en skriftlig brugsanvisning, som fortæller, hvordan du skal behandle anlægget. Sørg for at gemme den, da du kan få brug for den senere, selvom der er ikke meget vedligehold af en naturgaskedel.

Gode råd til driften

 • Husk at få tjekket dit anlægDu kan sikre en stabil drift af dit anlæg ved at få tjekket det regelmæssigt. Tjekket skal foretages af en fagmand f.eks. hvert eller hvert 2. år. Fagmanden bør både justere anlægget og sikre sig, at dit radiatorsystem er stort nok. Hvis du er i tvivl om, hvor tit dit fyr skal efterses, kan du kontakte en vvs'er eller dit gasselskab, hvis du har en serviceaftale hos dem.
 • Automatik kan regulere temperaturen efter behovOvervej at få automatik på varmeanlægget – så tilpasser temperaturen i dit system sig altid efter temperaturen udenfor. Desuden sørger automatikken for, at du har lavere temperaturer om natten og på andre tidspunkter af døgnet, hvor du har mindre brug for varme. Læs mere om automatik til varmeanlæg
 • Dit forbrug afhænger også af adfærdEn del af din samlede varmeudgift til opvarmning og varmt brugsvand er bestemt af din adfærd – altså gode eller dårlige vaner.Guide til mindre varmeforbrug Guide: Tjek dit varmeanlæg Guide: Tjek dine radiatorer Guide: Spar på cirkulationspumpen

Sæt anlægget på sommerdrift

Du kan spare penge ved at sætte anlægget på sommerdrift om sommeren, når du ikke har brug for varme. Sådan gør du:

 • BoschHar du et af følgende Bosch-anlæg: TA 211 E, MiniPur / CeraPur / MaxiPur, EuroStar eller EuroPur Mini /EuroPur, skal du dreje den runde knap så langt til venstre, at den kommer under 1, hvor parasollen er afbildet. Hvis du har et TA 210 E-anlæg, skal drejeknappen stå på 1, som er sommerdrift.
  Bosch styring
 • VaillantHvis du har et Vaillant-anlæg, sætter du anlægget på sommerdrift ved at dreje knappen for indstilling af centralvarmeanlæggets fremløbstemperatur helt til venstre.
  Vaillant styring
 • ViessmannAnlæg fra Viessmann er indstillet til sommerdrift fra fabrikken. Hvis dette ikke er tilfældet, eller det er ændret siden, skal du kode det ind. Se anlæggets manual.

Isoler de varme rør

Det kan næsten altid betale sig at efterisolere rør i uopvarmede rum (bryggers, kældre, krybekældre, loft og skunk). Der bør være mindst 40 mm på varmerør og varmtvandsrør, som er i brug hele året.

Forebyg kulilteulykker

Naturgasfyr kan i sjældne tilfælde slippe giftig kulilte ud i rummet. Kulilte lugter ikke og kan derfor ikke advare dig om forgiftning – men du kan mindske risikoen ved at få dit anlæg vedligeholdt af en autoriseret installatør.


Forebyg kulilteulykker i hjemmet


Forebyg kulilteulykker i hjemmet

Billede forebyg-kulilte18.png

Forebyg kulilteulykker i hjemmet

02.07.2018
217.89 KB
4 SIDER
Alle oliefyr og fastbrændselskedler udvikler kulilte. Og det gælder ikke kun gamle anlæg, også helt nye oliebrændere kan brænde med afgivelse af for store mængder kulilte. Kulilte hverken lugter eller smager af noget og har heller ikke andre tydelige egenskaber, der kan advare i tide om forgiftning.

Naturgas

Når du skal skifte kedel

Når du skal skifte kedel

Også selvom du kan spare op mod 10-30 % energi med en ny naturgaskedel, anbefaler vi, at du skifter til f.eks. varmepumpe.

Når du skal skifte kedel

Når du skal skifte kedel

Når du skal skifte kedel

Skift varmeform i stedet for kedel

Overvej at skifte til en mere klimavenlig og billigere varmeform – særligt, hvis din kedel er 15 år eller ældre. Prøv beregneren 'Ny Varme' herunder og se, hvilke muligheder du har i dit område, og hvor meget du kan spare ved at skifte.

Du kan få tilskud på 22.000-45.000 kr. til at skifte til varmepumpe, hvis du bor uden for fjernvarmeområder.

Hvis du skal have ny naturgaskedel

Din nye kedel skal ifølge Bygningsreglementet være kondenserende, da de er mere effektive end traditionelle kedler.

Overvej alternativt en gashybridvarmepumpe

Hvis du ikke er ikke klar til at konvertere helt, kan du overveje en gashybridvarmepumpe, som kombinerer naturgas med en varmepumpe, så din gaskedel kun behøver køre i de koldeste måneder af året. På den måde sparer du penge, og din opvarmning bliver mere CO2-venlig. Besparelsen er dog mindre end ved at skifte helt til varmepumpe.

Når du køber en ny kedel, er den også forsynet med en energieffektivEnergieffektivAt et apparat er energieffektivt betyder, at det udnytter energien så godt som muligt og med mindst muligt tab. cirkulationspumpeCirkulationspumpeEn cirkulationspumpe er en pumpe, der sender dit varme vand rundt i dine radiatorer eller gulvvarme. .

Sådan vælger du

 • Se efter energimærketDe bedste opvarmningsanlæg har A+++ eller A++, men for kedler er det højest energimærke A og A+ for pakkeløsninger. Gå efter højest mulige årsvirkningsgrad, hvis flere fyr har samme energimærke. Pakkeløsning er, når flere teknologier kombineres i ét opvarmningsanlæg, f.eks. gasfyr og varmepumpe. På mærket kan du også se effekt og støjniveau. Læs mere om energimærkning af naturgaskedler
 • Vælg anlæg med klimastyringKlimastyring kaldes også vejrkompenseringsstyring. Det sørger for, at kedlen ikke kører på maksimal ydelse, når behovet for varme ikke er så stort.
 • Vælg anlæg med natsænkningNatsænkning betyder, at anlægget producerer mindre varme om natten end om dagen.

Sådan foregår udskiftning af naturgaskedlen

 

Når du skal skifte kedel

Læs mere
Kan du skifte varmeform?

Find energiløsninger

Fakta om naturgas

Fakta om naturgas

Et naturgasgasfyret varmeanlæg består af en kedel og et varmeanlæg.

Sådan virker naturgas

Et naturgasgasfyret varmeanlæg består af en kedel og et varmeanlæg. Naturgassen brændes af i et forbrændingskammer, og varmen bruges til at opvarme vandet i centralvarmeanlægget. Det varme vand sendes derefter ud til radiatorerne og til varmtvandsbeholderen.

Naturgas

Miljø og pris

Her kan du se CO2-belastning og pris for naturgas sammenlignet med andre varmeformer.

CO2 og prisnaturgas

Bagom talleneEnergipriser er gennemsnitlige forbrugerpriser. CO2-emissionsfaktorerne for el og fjernvarme er landsgennemsnit.

Naturgas