Varmt vand

Varmt vand

Varmt vand

Spar på det varme vand

Spar på det varme vand

Du kan spare meget, hvis du reducerer mængden af varmt vand. Du sparer nemlig penge både på vandet og på opvarmningen.

Spar både vand og varme

Hvis du sparer på det varme vand, sparer du både på vandregningen og varmeregningen.

185 kr. for 1 m3 varmt vand

1 m3 vand koster ca. 75 kr. – prisen for varmt vand er 40-240 kr. oveni. Prisen for opvarmning afhænger af din varmetype.

vandhane.png

Kig efter mærkningen

Kig efter vandforbruget på energimærket, når du udskifter din vaskemaske og opvaskemaskine. Tjek også, hvor meget vand toilettet bruger pr. skyl, når du skal købe nyt.

Begræns forbruget

Du kan også begrænse dit vandforbrug ved at installere en perlator. Den blander vandet med luft, så strålen bliver kraftigere.

Overvej også at købe vandbegrænsere, som kan monteres på vandhaner og brusere. Vandbegrænsere nedsætter gennemstrømningen af vand i hanen og kan typisk spare dig for 15 m3 vand eller ca. 1.100 kr. pr. år på dit vandforbrug. Det er også en god idé at tjekke, om der er vandhaner, der drypper, eller toiletter, der løber, og få det repareret.

Mål for vandforbruget

Hver dansker bruger i gennemsnit 104 liter vand om dagen. Gå efter et forbrug på maks. 110 liter om dagen, hvis du bor alene, og 82 liter om dagen, hvis der er flere i husstanden. Det svarer til hhv. 40 og 30 m3 om året.

Hvis du aflæser vandmåleren en gang om måneden, opdager du let, hvis du pludselig bruger unormalt meget vand, f.eks. på grund af utætte vandrør. Hvis du bor i hus, hæfter du selv for utætheder i vandrørene helt ud til skellet.

Kig også på vandmåleren, mens du ikke bruger vand. Det kan afsløre dryppende vandhaner, en løbende wc-cisterne eller en skjult lækage i systemet. Et hul på rørledningen på størrelse med en synål kan lække op til 70 liter pr. dag.

Sådan sparer du på vandet

 • Bland luft i vandet med en perlatorEn perlator er et mundstykke til din vandhane. Den blander vandet med luft, så strålen virker større, og du bruger mindre vand. En perlator er billig og tjener sig hurtigt hjem.
 • Sæt en vandbegrænser i hanenVandbegrænsere nedsætter gennemstrømningen af vand i hanen. De kan spare dig for 15 m3 vand eller ca. 1.100 kr. pr. år på dit vandforbrug.
 • Skift til sparebruserEn vandbesparende bruser bruger 6-10 liter vand pr. minut, hvor en almindelig bruser bruger 10-20 liter vand pr. minut. Du kan få sparebrusere, hvor du ikke kan mærke, at de bruger mindre vand. Et karbad bruger ca. 150 liter vand.
 • Tag kortere badeHvis du korter 5 af familiens ugentlige brusebade ned fra 15 til 5 minutter, kan du spare 4.400 kr. om året. 
 • Fyld vaskemaskinen og opvaskemaskinen helt opFyld både din vaskemaskine og opvaskemaskine helt op. Vælg korte programmer med lav temperatur. Hold opvaskemaskinen lukket. Så tørrer madresterne ikke ind, og du behøver ikke skylle servicet af.
 • Udskift vaskemaskine/opvaskemaskine, hvis de er gamleÆldre vaskemaskiner og opvaskemaskiner bruger både mere strøm og mere vand end nye maskiner med de bedste energimærker.
 • Stands det løbende vandDu kan spare meget vand ved at standse spild fra løbende vandhane eller toilet.
  • Vandhane
   • Langsomt dryp (ca. 1 dråbe pr. sek.): 20 liter/døgn – 7 m3/år - ca. 500 kr./år
   • Hurtigt dryp: 80 liter/døgn – 30 m3/år - ca. 2.100 kr./år
   • Løber med tynd stråle: 275 liter/døgn – 100 m3/år - ca. 7.400 kr./år
  • Toilet
   • Løber, så det er svært at se: 275 liter/døgn – 100 m3/år - ca. 7.400 kr./år
   • Løber, så det ses: 550 liter/døgn – 200 m3/år - ca. 14.700 kr./år
   • Løber, med uro på overfladen: 1.100 liter/døgn – 400 m3/år - ca. 29.400 kr./år

  Overvej at få installeret en såkaldt vandalarm. Den giver alarm, hvis der har været vandforbrug i et vist antal timer - typisk 48. Mange nyere vandmålere har denne funktion indbygget. 

Spar på det varme vand

Vandtemperatur

Vandtemperatur

Den optimale temperatur i en varmtvandsbeholder er 55 °C. Ved den temperatur er vandet varmt nok til at slå legionella-bakterier ihjel og til at vaske op i. I mange beholdere er temperaturen dog langt højere. Så udskiller varmtvandsbeholderen kalk.

Hold temperaturen på 55 ºC

Den optimale temperatur i en varmtvandsbeholder er 55 °C. Det svarer typisk til, at vandet er ca. 50 °C, når det kommer ud af hanerne. Mange steder er temperaturen højere, og man bruger unødigt meget energi. Der udskilles også mere kalk, hvilket kan gå ud over beholderens levetid.

Det varme vand må dog aldrig være lavere end 50 °C i varmtvandsbeholderen, da det kan give f.eks. legionella-bakterier gode vækstbetingelser i beholderen.

Se herunder hvordan du tjekker temperaturen.

Vandtemperatur

Guide

Guide: Varmtvandsbeholder

Guide: Varmtvandsbeholder

I denne guide får du hjælp til tjekke din varmtvandsbeholders alder og temperatur – så du kan skære det overflødige forbrug væk.
1Tjek alder
2Tjek temperatur

Tjek varmtvandsbeholderens alder

Hvis din varmtvandsbeholder er over 10 år gammel, bør du overveje, om det er tid til at skifte den ud. Du kan se alderen på et mærkat med årgang på selve beholderen. Gamle varmtvandsbeholdere er ineffektive og typisk dårligt isolerede.

Se energiløsningen og find en håndværker til at installere en ny varmtvandsbeholder

Ny varmtvandsbeholder

Ny varmtvandsbeholder

Hvis din varmtvandsbeholder er over 10 år gammel, er den sandsynligvis dårligt isoleret og har et større varmetab end nødvendigt. Nye beholdere er langt bedre isoleret end gamle. Overvej derfor at skifte til en ny model, som er mere energieffektiv.

Tjek vandets temperatur

Sådan tjekker du temperaturen i varmtvandsbeholderen
 

1.    Vælg en vandhane, som sidder et godt stykke væk fra varmtvandsbeholderen.

2.    Lad vandet løbe, indtil det er så varmt som muligt.

3.    Fyld en kop med varmt vand, så koppen bliver varmet op. Tøm koppen igen.

4.    Sæt et termometer i den varme kop, og fyld den igen med varmt vand fra hanen.

5.    Hvis vandet er over eller under 50 °C, skal du justere temperaturen i varmtvandsbeholderen. Kig i anlæggets manual, hvordan du gør.

6.    Vent et par timer, før du måler igen.

Derfor bør vandet i varmtvandsbeholderen være 55 °C

Den optimale temperatur i en varmtvandsbeholder er 55 ºC. Så er vandet ca. 50 °C, når det kommer ud af hanerne.

Hvis temperaturen er højere, bruger du unødigt meget energi, og beholderen udskiller kalk, der kan gå ud over beholderens levetid. Hvis det er koldere, kan det give f.eks. legionella-bakterier gode vækstbetingelser.

1 of 2

 

 

Guide: Varmtvandsbeholder

Skift af varmtvandsbeholder

Skift af varmtvandsbeholder

Vælg den rigtige størrelse beholder fra start.

Vælg den rigtige størrelse

Risikoen for bakterievækst mindskes, hvis den regelmæssigt bliver tømt for vand. Derfor skal du sørge for, at din varmtvandsbeholders størrelse passer til dit behov. En varmtvandsbeholder på 60-110 liter er nok til en almindelig husholdning. Beholderen bør være isoleret med mindst 50 mm isolering.

Det er en fordel, at vandvarmeren står i et opvarmet rum og ikke f.eks. i garagen, hvor varmetab fra beholderen vil gå til spilde.

Se efter EU's energimærke

EUs energimærke er det du kender fra f.eks. køleskabe og vaskemaskiner.

 • Varmtvandsbeholdere: Gå efter B eller AVarmtvandsbeholderen opvarmer ikke dit brugsvand, det bliver opvarmet af husets varmeanlæg.
  Gå efter energimærke B eller A og se på mærket for at finde oplysninger om størrelse i liter og stilstandsforbruget i watt. Læs mere om energimærkning af varmtvandsbeholdere
 • VandvarmereVandvarmeren opvarmer typisk vandet ved hjælp af el. 
  Gå efter energimærke B eller A for enkeltprodukter og A++ eller A+++ for pakkeløsninger. Pakkeløsninger kombinerer vandvarmer og solvarmeanlæg. Læs mere om energimærkning af vandvarmer
 • BrugsvandsvarmepumperBrugsvandsvarmepumpen udnytter husets overskudsvarme til at producere varmt brugsvand.
  Gå efter energimærke A eller A+.Læs mere om energimærkning af brugsvandsvarmepumper

Se energiløsningen og find en håndværker

Ny varmtvandsbeholder

Ny varmtvandsbeholder

Hvis din varmtvandsbeholder er over 10 år gammel, er den sandsynligvis dårligt isoleret og har et større varmetab end nødvendigt. Nye beholdere er langt bedre isoleret end gamle. Overvej derfor at skifte til en ny model, som er mere energieffektiv.

Skift af varmtvandsbeholder

Fakta

Fakta om vandforbrug

Fakta om vandforbrug

Du betaler omkring 75 kr. for en m3 vand og ca. 185 kr. for varmt vand. Prisen afhænger af din opvarmningsform. Vi danskere bruger i gennemsnit 101 liter vand om dagen pr. person.

Fakta om vandforbrug

Fakta om vandforbrug

Fakta om vandforbrug

Vandpriser

 • En m3 koldt vand koster ca. 75 kr. (2021). Prisen varierer dog en del i forhold til, hvor i landet du bor. Tjek din vand-pris hos DANVA.
 • En m3 varmt vand koster typisk 110-310 kr. – hvoraf ca. 40-240 kr. til opvarmning afhængig af din varmetype/-pris og 75 kr. for vandet.
 • Den årlige gennemsnitlige vandregning er ca. 2.800 kr. pr. år pr. person. Du kan finde din egen vandpris på regningen fra dit vandforsyningsselskab. På din kommunes hjemmeside finder du information og kontaktoplysninger på vandværker. Nogle kommuner informerer også om vandværkernes vandkvalitet og priser.

Vandforbrug

Hver dansker bruger i gennemsnit 104 liter vand hver dag. Det svarer til 37 m3 pr. person pr. år.

Gå efter et vandforbrug på maks. 40 m3 pr. år pr. person, hvis du bor alene og 30 m3 pr. år pr. person, hvis I er flere i husstanden.

Varmt vand

Lidt over 1/3 af det samlede energiforbrug til opvarmning går til at opvarme varmt vand. Så når du sparer på det varme vand sparer du både på vandregning og varmeregning.

Kilder: "Vand i tal 2021" DANVA

Fakta om vandforbrug

Læs mere

Varmt vand