Gode energivaner til streaming og WiFi

Se vores bedste spareråd om streaming og wifi nedenfor. Vil du også have tips til tv og spillekonsoller? Dem finder du her:

Tv og spillekonsoller

El
El

Se sammen med andre

Se film og serier sammen med familie og venner. I kan skære 75 % af elforbruget, hvis I ser 1 film på 1 skærm i stedet for 4 film på 4 skærme af samme størrelse.

El
El

Sluk kameraet på online-møder

Overvej at slukke for din video, hvis det ikke går ud over mødet – f.eks. når du ikke taler. Det kan skære over 90 % af din CO2-udledning under mødet, hvis du slukker kameraet.

El
El

Sluk for nettet om natten

Du kan sagtens slukke for routeren og andet netværksudstyr, når du ikke bruger det – f.eks. om natten. Så spilder du ikke penge på at holde et netværk kørende unødvendigt. Hold kun netværket kørende, hvis du har smarte radiatortermostater eller andet udstyr, der kræver netværk.

El
El

Brug en mindre skærm

Jo mindre skærm, jo mindre elregning. Din mobil bruger mindst strøm, så kommer tablet, så bærbar og så tv. Et 65" tv bruger dobbelt så meget strøm som 42". 

El
El

Stream direkte fra tv'et

Stream direkte på tv’et eller vha. Chromecast eller Apple TV frem for via en computer eller spillekonsol. En spillekonsol bruger f.eks. 12-20 gange mere strøm på streaming end Chromecast og Apple TV.

El
El

Ryd op i skyen

Slet filer fra tjenester som dropbox, iCloud og OneDrive, når du ikke har brug for dem mere. Særligt videofiler fylder meget. Du kan spare penge på dit cloudabonnement og skåne klimaet ved at bruge mindre plads.

El
El

Download, hvis du vil se noget flere gange

Der er samme elforbrug ved streaming og download, uanset om det er video eller musik. Der er dog kun elforbrug til datacentre og transmissionsnetværk én gang, når du downloader. Derfor kan du spare energi ved at downloade, hvis du vil se eller høre noget flere gange.

El
El

Vælg grønne tjenester

Facebook og YouTube får dækket energiforbruget til deres datacentre med en høj andel af vedvarende energi, mens Netflix, HBO og Amazon i højere grad bruger fossile brændsler. Der er ikke data for de danske streamingtjenester.

Hvad er streaming?

Streaming betyder, at du henter indhold fra internettet, samtidig med at du afspiller det. 

Du kan både streame lyd og video. Vores råd handler om at streame video som f.eks. tv og onlinemøder, fordi det bruger mest strøm.

Strømforbruget fra 1 times videostreaming svarer typisk til at koge ca. 0,5 liter vand i en elkedel.

Mindre skærm giver mindre elforbrug

Der er stor forskel på elforbruget, hvis du f.eks. streamer fra en telefon i stedet for et tv. Videokvaliteten betyder også noget, men ikke så meget. 

Grafikken viser et typisk årligt elforbrug for streaming i HD.

Læs om elforbruget fra streaming hos International Energy Agency

Gode råd om køb af router og netværksudstyr 

Køb alt i én-router

Vælg en alt i én-internetboks - dvs. en internetboks med trådløs router og printertilslutning og evt. andre funktioner, du har brug for.

Gå efter lavt elforbrug i standby

Gå efter routere, trådløse netværksswitches, access points, hubs og modemmer med lavest muligt strømforbrug i netværksforbundet standbytilstand – helst under 3 watt.  

Gå efter max. 1 W for andet udstyr forbundet i netværk – f.eks. computere, tv og højttalere.  

Det er ikke altid nemt at se elforbruget for et produkt i netværksforbundet standbytilstand, men det skal stå i brugermanualen og på producentens/importørens hjemmeside. 

Myte: Du må ikke slukke for internettet 

Jo, du må.

Dine apparater kan sagtens holde til at blive tændt og slukket ofte på kontakten. Det gælder også din router og dit modem. Så hvorfor skal du bruge penge på at holde et trådløst netværk oppe, mens du sover?

Du kan slippe for et højt elforbrug til apparater i standby ved at tilslutte mange apparater til ét stik, som du nemt kan slukke for – evt. med en timer. 

Se flere myter

Sådan sparer du strøm på internettet 

Hvis du vil bruge internettet klimavenligt, kan du:

  • Scrolle mindre - det bruger især energi på sites med mange billeder og videoer
  • Sende mindre filer i f.eks. mails og opslag på sociale medier. Send f.eks. tekst i stedet for billeder og billeder i stedet for video
  • Afmelde nyhedsbreve, du alligevel ikke læser