Gode energivaner til køkkenmaskinerne

El
El

Brug Airfryer i stedet for ovn

Mange madretter, som du ellers ville stege i ovnen, kan tilberedes hurtigere i en airfryer, og det sparer penge på elregningen.

El
El

Kog vand i elkedel

En elkedel koger hurtigere og bruger kun halvt så meget strøm, som hvis du koger vand på en kogeplade. Har du induktion, er besparelsen mindre. Husk kun at koge den nødvendige mængde vand, og afkalk elkedlen jævnligt – så virker den nemlig bedst.

El
El

Køb ikke en cooker

En cooker har et standbyforbrug på 90-290 kWh om året svarende til ca. 200-600 kr./år. Alene det er mere, end mange bruger på deres elkedel. Med en cooker kommer man også oftere til at bruge kogende vand, når man egentlig kunne klare sig med koldere vand – f.eks. til at skylle tallerkener af.

El
El

Hæld kaffen på kande

Hvis du laver kaffe på en kaffemaskine, kan du med fordel hælde kaffen direkte over i en termokande, så snart den er færdig med at brygge. Så kan du nemlig slukke kaffemaskinen og spare på strømmen.

El
El

Brug mikroovn eller airfryer frem for ovn

Brug mikroovnen eller airfryer i stedet for ovnen, når det er muligt. Så kan du spare op imod 70 % af elforbruget.

El
El

Rist brød på brødrister

Rist brød på en brødrister i stedet for i ovnen, så bruger du omkring 70 % mindre strøm.

El
El

Sluk for apparaterne

Køkkenapparater med display bruger strøm på at være tændt og på standby. Sluk på stikkontakten, hvis du kan, og ellers kan stikket tages ud, når apparatet ikke er i brug.

Så meget strøm bruger køkkenapparaterne

Her kan du se, hvor meget strøm nogle af vores køkkenapparater bruger om måneden.

Anvendt elpris: 2,2 kr./kWh

Gode råd hvis du skal købe nyt 

For miljøet skyld kan det godt betale sig at reparere køkkenmaskinerne, hvis de går i stykker. Men for pengepungens er det nogle gange en anden snak. Du kan i stedet vælge at tænke energirigtigt, når du køber nyt.  

Sammenlign elforbruget

Når du skal købe nyt apparat kan du kigge på flere forskellige modeller og vælge det, der har det laveste elforbrug. Det kan du se på Watt-tallet, der også hedder Effekt. Jo lavere tal, jo lavere elforbrug.

Tænk på dit behov

Uanset hvilken type køkkenmaskine, du er på jagt efter, er det en god idé at købe én, der passer til dit behov. Hvis den er for stor, bruger det unødvendigt meget strøm.

Køb kvalitet

Gå efter kvalitetsprodukter i stedet for den billigste discountmodel. Så vil du ofte spare penge på elregningen og samtidig skåne klimaet. Den største miljø- og klimabelastning fra køkkenmaskiner ligger nemlig i produktion og skrotning, så det er godt, hvis de kan holde længe.

Gå efter Svanemærket og EU-blomsten

Når du vælger et produkt med Svanemærket eller EU-Blomsten, er du med til at mindske miljøbelastningen – og uanset hvilket produkt du vælger, kan du være sikker på, at det er blandt de miljømæssigt bedste i deres kategori.

Læs mere om Svanemærket og EU-blomsten

Regn på hele prisen

Du kan sammenligne totaløkonomien for et apparat med onlineværktøjet ’Hele prisen’. Totaløkonomien er de samlede udgifter til både indkøb og brug i hele apparatets levetid.

Prøv 'Hele prisen' 

Myte: Apparater tager skade af at blive tændt og slukket ofte på kontakten

Nej. Apparaterne kan sagtens holde til det. Det gælder også din juicemaskine, din mikrobølgeovn, din kaffemaskine mv. Det er faktisk bedre at tænde og slukke for apparatet, end at have det stående i standby-mode. 

Du kan slippe for et højt elforbrug til apparater i standby ved at tilslutte mange apparater til ét stik, som du nemt kan slukke for – evt. med en timer.

Læs flere myter

Kend dit standby-forbrug

Hvad er standby-forbrug? 

Standbyforbrug er det elforbrug, som dine apparater bruger for at være klar til handling 24 timer i døgnet. Dit samlede standbyforbrug kan være op mod 1.000 kr. om året og er typisk højere for apparater med smart styring.

Hvordan slipper du for det? 

Det er enkelt: Du slukker på kontakten. Dine apparater behøver ikke stå klar, når du sover, er på arbejde eller på ferie.

Du kan gøre det nemt for dig selv ved at etablere en sluk-alt-knap og f.eks. bruge smarte stikkontakter til at slukke automatisk efter dine ønsker.

Hvis du skal skrotte dine apparater

Små elektroniske apparater under 50 cm som for eksempel køkkenmaskiner kan du aflevere på genbrugspladsen i containeren til småt elektronik. Hvis du bor i lejlighed, kan du aflevere dem i beholderen til småt elektronik.

Større apparater og maskiner skal afleveres til stort elektronik på genbrugspladsen eller, i nogle kommuner, stilles ud til storskrald. 

Andre relevante emner