Halogenpærer

Halogenpærer

Halogenpærer

Halogenpærer har et varmt lys, en god farvegengivelse og tænder med det samme. Energiforbruget på pærerne er dog næsten lige så højt som glødepærens.

Udfasning

Fra den 1. september 2018 er det kun tilladt at markedsføre almindelige pærer i minimum energiklasse B på det europæiske marked. Det betyder, at de fleste halogenpærer nu bliver udfaset.

Det er stadig tilladt at sælge halogenpærer, som allerede findes på det europæiske marked. Derfor vil der gå lidt tid, før man ikke længere kan købe halogenpærer i de danske butikker.

Undtagelse

Pærer med G9- og R7-sokler må fortsat markedsføres i energiklasse C.

2 typer halogenpærer

Halogenpærer findes både som spots, der lyser i en bestemt retning (halogenspots) og som pærer, der lyser mere bredt (i alle retninger) som de gamle glødepærer. Halogenpærer, der lyser i alle retninger, er f.eks. de såkaldte halogenglødepærer til 230 volt (med skruesokkel), stifthalogener til 230 volt (med G9-sokkel) og stifthalogener til lavvolt (med G4- eller GY6.35-sokkel). Halogenspots findes med GU10-sokkel til 230 volt og med GU4- eller GU5.3-sokkel til lavvolt.

Gode råd, når du skal købe

 • Se efter energimærketHalogenspots: Gå efter energimærke B eller bedre.
  Ikke retningsbestemte pærer: Gå efter pærer i energiklasse B.
 • Gå efter energieffektivitetPærernes energieffektivitet varierer, men de mest effektive har typisk betegnelsen Energy Saver (ES) eller Infra-Red-Coating (IRC). Få hjælp af forhandleren til at finde den mest effektive pære.
 • Undgå standby på transformerHalogenpærer fås til normalspænding (230 volt) eller lavvolt (typisk 12 eller 24 volt). Lavvoltspærerne kræver en transformer. Transformeren har et standbyforbrug, som du kan undgå ved at slukke på stikkontakten.
 • Pas på varmenHalogenpærer bliver meget varme. Derfor er det vigtigt at holde ca. 50 cm til brændbart materiale.
 • Tag pæren med i butikkenTag den gamle pære med, når du skal købe ny. Halogenpærer findes i mange udgaver med forskellige sokler. Ved at tage den gamle pære med er du sikker på at få den rigtige. Samtidig sikrer du, at effektstørrelsen og spredningsvinklen bliver den samme.

Eksempler på  halogenpærer

Eksempler på halogenpærer

Skift fra halogenspot til LED

Udskift 5 halogenspots på 35 watt med LED – og spar 300 kr. om året på din elregning.

penge.png

Halogenglødepærer

Halogenglødepærer med skruesokkel ligner glødepærerGlødepæreEn glødepære virker ved at sende strøm gennem en tynd metaltråd i en glaskolbe med en særlig gas inden i. Tråden opvarmes og udsender lys. Metoden bruger 4-8 gange så meget strøm som et lysstofrør og en sparepære. En glødepære holder typisk 1.000 timer. . De er typisk pære- eller kerteformede. Du kan kende dem på, at glødetråden er erstattet af en lille halogenpære. Halogenglødepærer med skruesokkel bliver somme tider kaldt krystalpærer.

Halogenglødepærer med skruesokkel er typisk i energiklasse C. Der findes dog enkelte i energiklasse B. Halogenglødepærer har en 12 V transformer indbygget i soklen.

Halogen med og uden transformer

Halogenglødepæren til 230 V findes med E27- og E14-sokkel. Effekten er typisk 18-100 watt.

Fordele

 • God farvegengivelseRaFarvegengivelse kaldes også for Ra og måles på en skala fra 0 til 100, hvor 100 svarer til dagslys. En glødepæres evne til at gengive farver er meget nær dagslysets, nemlig 99. En sparepæres Ra er 80-85. og varmt lys – har en Ra-værdi på 99, hvilket er tæt på dagslys, og en farvetemperaturFarvetemperaturFarvetemperaturen viser lysets farve, og om det virker varmt eller koldt. Farvetemperatur måles i Kelvin (K) på en skala fra 0 til 10.000 K. Jo lavere tal, desto varmere lys.

  Varme farver (glødepærer): 2.700-3.200 K
  Neutrale farver: 3.500-4.000 K
  Kolde farver (dagslys): 4.000-5.000 K
  på 2.500-3.000 KelvinKelvinKelvin viser lysets farvetemperatur, og om det virker varmt eller koldt, på en skala fra 0 til 10.000. Jo lavere Kelvin, desto varmere lys.
 • Tænder med det samme
 • Kan dæmpes
 • Billig i indkøb
 • Halogenpærer med sokkel passer i de lamper, du har brugt til glødepærer

Ulemper

 • Dyre i brug, da de bruger næsten lige så meget strøm som glødepærer
 • Kort levetid, ca. 2.000 timer eller 2 år
 • Bliver meget varme

  Hent folder

  Ny pære - Hvad skal jeg vide?  Ny pære - Hvad skal jeg vide?

  Billede ny-paere-2017.png

  Ny pære - Hvad skal jeg vide?

  20.12.2016
  4.64 MB
  8 SIDER
  Mangler du klare svar om de nye muligheder indenfor belysning? Find svar her i folderen, hvor de forskellige lyskilder beskrives kort efterfulgt af anbefalinger om udskiftning til mere energieffektiv belysning.


  Få hjælp af Lysguiden, når du står i butikken

  Hent vores mobilapp Lysguiden allerede nu, den hjælper dig med at finde de bedste pærer til din bolig, og samtidig spare penge og energi. Brug den hjemme eller når du står i butikken.

  Hent app'en i Google play App-store

   

  Halogenpærer

  Siden er opdateret 01.08.2019 Kommentér denne side Til top