BETA
Vi bygger nyt site, og det kan godt rode lidt imens.

Energirigtige lyskæder

Energirigtige lyskæder

Energirigtige lyskæder

Der findes ca. 4,2 mio. lyskæder i de danske hjem. Gå efter LED-lyskæder med indbygget timer og lavt elforbrug.

Flere lyskæder lyser – året rundt

Nye lyskæder har i dag LED-lys og et lavere energiforbrug end gamle lyskæder. Antallet af lyskæder er steget. I 2016 var der 3,3 mio. lyskæder i danske hjem, i 2020 var der 4,2 mio. lyskæder – en stigning på 30 % på 4 år. Samtidig bruger flere lyskæder året rundt, f.eks. som hyggebelysning indendørs.

Gode råd til køb og brug

  • Vælg lyskæder med lavt elforbrugDer findes mange slags LED-lyskæder, og effekten varierer fra under 1 watt (W) til over 30 watt. Jo højere effekt, jo højere elforbrug. Se effekten for din lyskæde på pakken og spørg forhandleren, hvis er i tvivl.
  • Sæt udelyset til at slukke automatiskMed en timer eller et tænd-sluk-ur kan du indstille dine lyskæder til kun at være tændt i de timer, du har glæde af dem, f.eks. fra 16-23.
  • Sluk på dyre dageDu kan også holde øje med elprisen og slukke for lyskæderne, hvis prisen er meget høj enkelte dage.
  • Gør det nemt at slukke indendørsDe fleste lyskæder har ikke nogen kontakt og skal derfor slukkes på stikkontakten. Du kan gøre det nemmere at slukke lyskæden ved at sætte en timer på eller selv sætte en kontakt på ledningen til din lyskæde.
  • Skift til LEDHar du gamle lyskæder med glødepærer eller halogener, så skift dem ud med LED-lyskæder - de bruger ca. 80 % mindre strøm og holder 25 gange længere end glødepærer.
  • Vælg den rigtige farveGå efter en farvetemperatur på 2.700-3.000 kelvin, hvis du ønsker et varmt lys, og 3.500-4.000 kelvin, hvis du vil have et hvidere lys, der minder om dagslys.

Så meget koster det at have lyskæderne tændt

Forudsætninger: 24 timer pr. døgn i 3 mdr.

  • Gløde-/halogenpærer, 80 watt: 390 kr.
  • Gløde-/halogenpærer, 35 watt: 170 kr.
  • LED-pærer, 5 watt: 24 kr.

Elpris: 2,2 kr./kWh

Send de gamle lyskæder til genbrug

Elektronikken i dine gamle lyskæder kan genbruges. Derfor bør du aflevere dine udtjente lyskæder på den kommunale genbrugsstation.

Sådan tjekker du din lyskædetype

Er du er i tvivl om, hvilken slags lyskæder du har derhjemme, så kan du tjekke hvor mange watt, lyskæden bruger. Hvis lyskæden samlet bruger mere end 30 watt, så er de sandsynligvis ikke LED. Du kan også kigge på pærens glødetråd, som typisk er synlig i glødepærer, men ikke i LED-pærer.

Energirigtige lyskæder

Siden er opdateret 01.02.2023 Kommentér denne side Til top