Lysstofrør og LED-lysrør

Lysstofrør og LED-lysrør

Lysstofrør og LED-lysrør

Brug lysrør på steder, hvor du har brug for meget lys. LED-lysrør er mere energieffektive og lever længere end lysstofrør.

Gode råd til køb

 • Gå efter LED til nye armaturerLED er det bedste valg i nye armaturer.
 • Vælg LED-moduler frem for LED-lysrørNogle armaturer er bygget til LED-lysrør, mens andre har indbyggede LED-moduler. Armaturer med LED-moduler bliver stadig mere udbredt og har generelt en højere lyskvalitet og et lavere energiforbrug. De indbyggede LED-moduler kan ikke skiftes ud, men holder til gengæld op til 60 år ved en almindelig brug på 1.000 timer om året.
 • Sørg for, at du nemt kan bytteKøb LED-lysrør et sted, hvor du nemt kan tage varer retur – f.eks. i en fysisk forretning frem for nethandel. Der er stor variation på markedet, og det kan være svært at gennemskue kvaliteten.
 • Vælg mærker af god kvalitetGå efter LED-lysrør fra kendte kvalitetsmærker, så er risikoen for dårlige produkter mindre.
 • Køb lysstofrør til lysstofrørsarmaturerAf sikkerhedshensyn bør du vælge lysstofrør - ikke LED-lysrør – til armaturer, der før har brugt lysstofrør.
 • Tjek farvetemperaturen, før du køberSe på pakken, om lysrøret har varmt eller koldt lys. Bed evt. om at se lysrøret lyse i butikken. FarvetemperaturFarvetemperaturFarvetemperaturen viser lysets farve, og om det virker varmt eller koldt. Farvetemperatur måles i Kelvin (K) på en skala fra 0 til 10.000 K. Jo lavere tal, desto varmere lys.

  Varme farver (glødepærer): 2.700-3.200 K
  Neutrale farver: 3.500-4.000 K
  Kolde farver (dagslys): 4.000-5.000 K
  måles i Kelvin:
  Farvetemperatur

LED-lysrør eller lysstofrør?

Både LED-lysrør og lysstofrør giver et godt og energieffektivt lys til steder, hvor du har brug for meget lys. 

Vælg LED-lys til nye armaturer. Det kan være lidt dyrere end lysstofrør i indkøb, men er billigst i længden pga. lavere energiforbrug og længere levetid. 

Gå efter armaturer, der er udviklet til LED. Det meget udbredte T8-lysstofrør udfases i 2023.

Sæt ikke LED-lysrør i gamle armaturer

Af sikkerhedshensyn bør du ikke sætte LED-lysrør i et armatur, hvor du før havde lysstofrør. Bed en installatør om hjælp til at vurdere om dit armatur kan ombygges til LED-rør. 

Flere former og størrelser

Lysstofrør og LED-lysrør findes i en del former – og ikke kun som det klassiske aflange rør med en sokkel i begge ender.

Eksempler på  lysstofrør

Eksempler på lysstofrør

Fakta om lysstofrør

  LED-lysrør Lysstofrør
Energiforbrug 100-155 lumen/watt 58-114 lumen/watt
Levetid 20.000-60.000 timer 10.000-20.000 timer
FarvegengivelseRaFarvegengivelse kaldes også for Ra og måles på en skala fra 0 til 100, hvor 100 svarer til dagslys. En glødepæres evne til at gengive farver er meget nær dagslysets, nemlig 99. En sparepæres Ra er 80-85. (højere er bedre) 89-95 70-90
Tænding Tænder med det samme Forsinkelt tænding
Kviksølv Fri for kviksølv Indeholder kviksølv
Flimmer Dårlige LED-lysrør kan flimre, når de dæmpes Ældre rør kan flimre
Kvalitet Varierende Ensartet
Dæmpning Dæmpbare rør fungerer ikke med din nuværende lysdæmper Kan dæmpes med eksisterende lysdæmpere

  Hent folder

  Lysstofrør og LED-lysrør

  Siden er opdateret 24.03.2022 Kommentér denne side Til top