Madlavning
Madlavning
Madlavning - Gode råd om køb
Energimærkningen viser dig vej til de mest energieffektive produkter i handlen. Se her, hvilket mærke du skal gå efter.
Opvaskemaskiner med A+++ er som regel til 13 kuverter eller større. Kig også efter det årlige energi- og vandforbrug og støjniveau. Vandudgiften til opvask er typisk omkring 180 kr. om året. De bedste opvaskemaskiner til 13 kuverter bruger omkring 9 liter vand pr. opvask. De mest stille maskiner på markedet har et støjniveau under 40 dB, mens de mest larmende kommer op over 50 dB.
Gå efter en indbygningsovn eller et komfur, hvor ovnen har energimærke A+ eller bedre. Det er kun ovnen i komfuret, der er energimærket - ikke kogepladerne.
Der findes 4 typer kogeplader: Induktion, glaskeramiske og traditionelle massekogeplader er alle eldrevne, og den 4. mulighed er gas. Gå efter induktion, der er det mest energieffektive. Undgå massekogeplader, da de har et højt energispild.
Induktion og bygas giver cirka lige højt CO2-udslip i dag, men da vores elforbrug forventes at være ren vedvarende energi i 2030, er induktion det bedste valg. Flaskegas har allerede i dag et højere CO2-udslip end de eldrevne kogepladetyper.
Gå efteremhætte med energimærke A eller A+ og klasse B eller bedre i fedtfiltrering. Støjniveauet (dB) fortæller dig, hvor meget emhætten larmer, når den er tændt på det højeste trin. Emhætters støjniveau ligger typisk på 50-70 dB. For hver 10 dB lydniveauet stiger, oplever øret det som en fordobling.
- Aftræksemhætten suger luften gennem et fedtfilter og leder den ud i det fri via en udsugningskanal.
- Recirkulationsemhætten har ikke aftræk til det fri. Emhætten suger luften gennem et fedtfilter og leder den tilbage i køkkenet. Undervejs fjerner den fedtpartikler og madlugt, men ikke fugtigheden, da den ikke fornyr luften. Derfor er det vigtigt, at du lufter ud samtidig.
Gode råd om madlavning
Gode råd om madlavning
- Brug mindre vandKartofler, grøntsager og æg kan du koge i langt mindre vand, end de fleste plejer. Du kan f.eks. spare 30 % strøm ved at koge kartofler med lidt vand i stedet for den traditionelle metode, hvor kartoflerne er helt dækkede.
-
Kog vand i elkedel
En elkedel koger hurtigere og bruger kun halvt så meget strøm, som hvis du koger vand på en kogeplade. Har du induktion, er besparelsen mindre.Husk kun at koge den nødvendige mængde vand, og afkalk elkedlen jævnligt.
- Husk lågetHusk låg på gryden, så sparer du op til 50 % på energiforbruget.
- Rist brød på brødristerRist brød på en brødrister i stedet for i ovnen, så bruger du 90 % mindre strøm.
- Brug mikroovn frem for ovnBrug mikroovnen i stedet for ovnen, når du skal opvarme og tilberede mindre portioner mad. Så kan du spare op imod 70 % af elforbruget.
- Udnyt eftervarmenOvn, massekogeplader og glaskeramiske kogeplader er varme et stykke tid efter, de bliver slukket. Den varme kan du udnytte ved at slukke før, maden er helt færdig.
- Brug den rigtige størrelse grydeHvis en gryde er for lille til kogepladen bruger du ca. 25 % mere strøm på det højeste trin (gælder ikke induktion).
- Tø op i køleskabetOptø mad fra fryseren i køleskabet. Så sparer køleskabet strøm.
- Rens filteret på emhættenRengør fedtfiltret ca. 1 gang om måneden. Når filtret er snavset, skal emhætten køre på et højere trin for at opnå samme virkning, og det øger både elforbrug og støj.
- Fyld op og skru nedFyld opvaskemaskinen helt op, så den ikke behøver køre så tit. Det sparer både energi, vand og opvaskemiddel. Brug et kort program, eller et økoprogram, der vasker ved lavere temperatur. Hvis opvasken kan klares ved 50/55 °C, bruger det 10-20 % mindre strøm end opvask ved 65 °C.
- Skyl ikke afDu behøver ikke skylle servicet af, inden du stiller det i opvaskemaskinen. Langt de fleste maskiner kan sagtens vaske rent, selvom du kun skraber maden af tallerknerne. Luk lågen helt - så tørrer madresterne ikke ind.
Smart appliances
Smart appliances
'Smart appliances' er apparater, som forbindes til netværk, så de f.eks. kan startes med en app og kan slukke automatisk i perioder med stor belastning af elnettet.
Bemærk, at smarte apparater har et højere standbyforbrug end almindelige apparater, fordi de er forbundet i netværk. For smarte apparater, der er kommet på markedet efter den 1. januar 2019, må standbyforbruget i netværkstilstand dog højst være 2 watt pga. EU-krav.
Hvad skal jeg vide før jeg køber?
Hvad skal jeg vide før jeg køber?
Nye hvidevarer - hvad skal jeg vide, før jeg køber?
Nye hvidevarer - hvad skal jeg vide, før jeg køber?
Nye hvidevarer - hvad skal jeg vide, før jeg køber?
Læs pjecen, og lær mere om energimærkning af hvidevarer.
Ny emhætte - hvad skal jeg vide, før jeg køber?
Ny emhætte - hvad skal jeg vide, før jeg køber?
Ny emhætte - hvad skal jeg vide, før jeg køber?