Madlavning

Madlavning

Madlavning

Madlavning

Madlavning

Gå efter det bedste energimærke, når du køber nyt, og brug de gode råd om adfærd til at få en lavere energiregning.

Gode råd om køb

Det er ikke alle apparater, der er energimærkede. Men hvis de er, er de oplagte at kigge efter.

Opvaskemaskine - Vælg energimærke A+++

Opvaskemaskiner med A+++ er som regel til 13 kuverter eller større. Kig også efter energiforbrug, vandforbrug og støjniveau. Vandudgiften til opvask er typisk omkring 180 kr. om året. De bedste opvaskemaskiner til 13 kuverter bruger omkring 9 liter vand pr. opvask. De mest stille maskiner på markedet har et støjniveau under 40 dB, mens de mest larmende kommer op over 50 dB.

Komfur og ovn - Vælg energimærke A eller A+

Gå efter et komfur, hvor ovnen har energimærke A. Ovne alene kan have energimærke A+. Gas og induktion er det mest energieffektive. Gasblus giver et lavere CO2-udslip end elkogeplader.

Emhætte - Vælg energimærke A eller bedre

Gå efter energimærke A eller bedre. Støjniveauet (dB) fortæller dig, hvor meget emhætten larmer, når den er tændt på det højeste trin. Emhætters støjniveau ligger typisk på 50-70 dB. For hver 10 dB lydniveauet stiger, oplever øret det som en fordobling.

 • Aftræksemhætten suger luften gennem et fedtfilter og leder den ud i det fri via en udsugningskanal.
 • Recirkulationsemhætten har ikke aftræk til det fri. Emhætten suger luften gennem et fedtfilter og leder den tilbage i køkkenet. Undervejs fjerner den fedtpartikler og madlugt, men ikke fugtigheden, da den ikke fornyr luften. Derfor er det vigtigt, at du lufter ud samtidig.

Smart appliances

Smarte apparater (smart appliances) er på vej ind på det danske marked. Det er apparater, som forbindes til netværk, så de f.eks. kan startes med en app og kan slukke automatisk i perioder med stor belastning af elnettet. 

Bemærk, at smarte apparater har et højere standbyforbrug end almindelige apparater, fordi de er forbundet i netværk. For smarte apparater, der er markedsført efter den 1. januar 2017, må standbyforbruget i netværkstilstand dog højst være 3 watt pga. EU-krav. 

Nye hvidevarer - hvad skal jeg vide, før jeg køber?Nye hvidevarer - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

Billede nye-hvidevarer17.png

Nye hvidevarer - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

17.12.2019
4.43 MB
9 SIDER
Der er penge at spare på energiforbruget, hvis du holder øje med 2 ting på dine hvidevarer: Energimærkningen og størrelsen.
Læs pjecen, og lær mere om energimærkning af hvidevarer.


Ny emhætte - hvad skal jeg vide, før jeg køber?Ny emhætte - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

Billede ny-emhaette2017.png

Ny emhætte - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

17.12.2019
2.61 MB
5 SIDER
Emhætter skal nu have EU’s energimærke. Energimærket kan hjælpe dig med at vælge den rigtige emhætte til netop dit behov.


Madlavning

Hvad koster køkkenapparaterne i strøm?

Vælg apparat

watt
timer/dag
kr./kWh

Gode råd om madlavning

Gode råd om madlavning

 • Brug mindre vandKartofler, grøntsager og æg kan du koge i langt mindre vand, end de fleste plejer. Du kan f.eks. spare 30 % strøm ved at koge kartofler med lidt vand i stedet for den traditionelle metode, hvor kartoflerne er helt dækkede.
 • Kog vand i elkedel
  En elkedel koger hurtigere og bruger kun halvt så meget strøm, som hvis du koger vand på en kogeplade. Har du induktion, er besparelsen mindre.
  Husk kun at koge den nødvendige mængde vand, og afkalk elkedlen jævnligt.
 • Rist brød på brødristerRist brød på en brødrister i stedet for i ovnen, så bruger du 90 % mindre strøm.
 • Brug mikroovn frem for ovnBrug mikroovnen i stedet for ovnen, når du skal opvarme og tilberede små portioner mad. Så kan du spare op imod 70 % af elforbruget.
 • Udnyt eftervarmenOvn, massekogeplader og glaskeramiske kogeplader er varme et stykke tid efter, de bliver slukket. Den varme kan du udnytte ved at slukke før, maden er helt færdig.
 • Brug den rigtige størrelse grydeHvis en gryde er for lille til kogepladen bruger du ca. 25 % mere strøm på det højeste trin (gælder ikke induktion).
 • Tø op i køleskabetOptø mad fra fryseren i køleskabet. Så sparer køleskabet strøm.
 • Rens filteret på emhættenRengør fedtfiltret ca. 1 gang om måneden. Når filtret er snavset, skal emhætten køre på et højere trin for at opnå samme virkning, og det øger både elforbrug og støj.
 • Fyld op og skru nedSelv opvaskemaskiner med elektronisk mængdekontrol bruger stadig mindst strøm, hvis de er fyldt op – set over et helt år. Brug et kort program, eller et økoprogram der vasker ved lavere temperatur. Hvis opvasken kan klares ved 50/55 °C, bruger det 10-20 % mindre strøm end opvask ved 65 °C.
 • Skyl ikke afDu behøver ikke skylle servicet af, inden du stiller det i opvaskemaskinen. Langt de fleste maskiner kan sagtens vaske rent, selvom du kun skraber maden af tallerknerne. Luk lågen helt - så tørrer madresterne ikke ind. 

Madlavning