Aktuelle spareråd

El
El

Brug mikroovn eller airfryer frem for ovn

Brug mikroovnen eller airfryer i stedet for ovnen, når det er muligt. Så kan du spare op imod 70 % af elforbruget.

Vand
Vand

Tag kortere bade

Hvis I er en familie på 4 personer, og alle korter jeres varme bad ned med 2 min. om dagen, kan I spare omkring 4.500 kr./år.

El
El

Spar med det rigtige vaskeprogram

Vælg eco-programmet, når du vasker fulde maskiner, og tøjet er snavset. Ellers kan korte programmer være et alternativ. Se el- og vandforbrug for programmerne i manualen.

Varme
Varme

Skru lige højt op på radiatorer

Sæt termostater ens på dine radiatorer. Så fordeler du varmen bedre og får et lavere varmeforbrug. Hvis du vil have en lavere temperatur i ét rum, så skru ned dér, hold døren lukket til rummet og husk at lufte ud for at undgå fugtproblemer.

Vand
Vand

Sluk for vandet, når du sæber dig ind

Der ryger op til 20 liter vand i minuttet, når du er i bad. Hvis du slukker, når du sæber dig ind og putter shampoo i håret, kan du spare mange liter.

El
El

Brug radio til baggrundslyd

En radio bruger mindre strøm end f.eks. et tv eller en bærbar computer. Sluk for skærme, du ikke aktivt kigger på.

El
El

Sluk for unødigt strømforbrug

Gå din bolig igennem og sluk for de ting, du ikke bruger. F.eks. lyset i tomme rum, apparater på standby, eller apparater der ikke er i brug særlig tit. 

Elpriser de kommende timer

Hvis du har en aftale med variabel timepris, vil din pris for strøm skifte fra time til time. Strømmen er typisk billigst og grønnest, når der produceres vind- og solenergi, og dyrest når vi alle sammen bruger strøm.

Gennemsnitspris for region Sjælland og Hovedstaden
Indtast din adresse og få et mere præcist overslag over din elpris.

Brug strømmen, når den er billigst

Strøm er billigere på nogle tidspunkter af døgnet – uanset om du har fast eller variabel elpris. Bliv klogere på din elpris, og hvordan du kan bruge strømmen, når den er billigst.

Billede

Unge sparer strøm

Små vaner kan gøre en stor forskel. Både for din egen økonomi og vores alles klima. Når vi er mange, skaber vi forandring sammen.

Skal du være med?

Billede

Spar med strømpyramiden

Se, hvilke apparater der bruger mest strøm derhjemme. Så kan du sætte ind, hvor det virkelig batter.

Hvad viser strømpyramiden?

De største strømslugere er i bunden. Så her er der en del at spare ved at ændre vaner bare lidt.

Apparaterne i toppen bruger mindre strøm, så her skal der mere til, før du kan se det på elregningen. 

Du kan også spare ved at bruge et apparat i toppen i stedet for ét i bunden - f.eks. ved at spille på mobilen i stedet for en computer.

Passer strømpyramiden på dig?

Strømpyramiden viser et gennemsnit. Det kan sagtens være anderledes hos dig. Måske tørrer du tøj ude. Eller måske har du ikke opvaskemaskine. 

Alligevel kan du bruge strømpyramiden til at se, hvor der er mest strøm at spare.

Download strømpyramiden

Apparater som vaske- og opvaskemaskine, akvarie, fryser, osv og tv bruger meget strøm og du kan spare mest ved disse. Apparater som computer, hårtørrer, kaffemaskine, tørretumbler og tv under 45" kan du spare moderate mængder energi og strøm. Apparater som telefoner, radio, elkedel, brødrister og LED bruger mindst strøm.

Vil du spare strøm i hus eller lejlighed?

Elforbruget er forskelligt fordelt i huse og lejligheder. Måske kan det give dig inspiration til, hvor du vil sætte ind? Her kan du se fordelingen:

Kilde: Elmodel Bolig 2020. 

* Tallet indeholder ikke el til opvarmning (elvarme, elvandvarmer og varmepumper), men forbrug til cirkulationspumper og drift af oliefyr, gaskedler mv.

Mand i køkken

Spar energi på din måde

Tid til kortere bade? Eller fylde opvaskemaskinen helt op? Udvælg dine personlige sparemål og se, hvor meget strøm, varme og CO2 du kan spare i dit hjem. Lav en aftale med dig selv eller din familie, og få hjælp til at nå i mål. 

Er dit spareråd en myte?

Kan du spare penge ved at nøjes med stearinlys? Bruger din fryser mindre strøm, når den er fuld? Find ud af, hvad der er myte, og hvad der er sandhed, når det kommer til gode råd om at spare på energien. 

Billede

Hvor meget el bruger du i forhold til andre?

Indtast din adresse. Så henter vi hurtigt offentligt tilgængelige data om din bolig fra BBR-registret, som vi kan bruge til at beregne dit elforbrug.

Indtast selv data