De bedste spareråd om lys

El
El

Sluk lyset og spar

Der er ingen grund til at betale for tændt lys i tomme rum. Du kan få automatisk styring, der husker at slukke lyset for dig – f.eks. intelligente pærer, bevægelsessensorer eller timere.

El
El

Skift til LED

Der findes stadig glødepærer i hvert 3. hjem og halogenpærer i hvert 2. Skrot dem – også selvom de stadig fungerer. Det kan ikke betale sig at bruge gløde- og halogenpærer – selv ikke, hvis du fik dem gratis. Skift til LED. Sparepærer kan du godt beholde, så længe de virker.

El
El

Brug kun batterilamper i rum uden strøm

LED-lamper med batteri og oplader i stedet for ledning kan være en fin løsning i rum uden indlagt strøm som f.eks. et loftsrum eller en garage. Men i rum med strøm er det billigere og bedre for klimaet at bruge LED-pærer, der får strøm fra en ledning.

Det koster pæren i brug

Anvendt elpris: 2,2 kr./kWh

Hvilken type lys skal du vælge?

Køb altid LED-lys, og vælg det rigtige energimærke. 

Billede

Elpærer

Du kan trygt vælge LED-pærer, der har høj, stabil kvalitet. 

Gå efter det bedste energimærke

EU’s energimærke viser dig, hvor effektive dine elpærer er på en skala fra A til G, hvor A er bedst. Vælg LED-pærer med et godt energimærke:

  • Stor fatning (E27): Gå efter C eller bedre
  • Lille fatning (E14): Gå efter D eller bedre

Tidligere var A++ det bedste energimærke, men i 2021 blev skalaen forenklet. Du kan ikke sammenligne det gamle energimærke med det nye.

Se anbefaling for andre typer pærer og lysrør

Vælg den rigtige type LED-pære

Der findes LED-lys til alle formål. Her kan du se, hvad du kan gå efter:

  • Ikke-retningsbestemte LED-pærer: erstatter glødepærer, halogenpærer og sparepærer
  • Retningsbestemte LED-spots: erstatter halogenspots
  • LED-lysrør: erstattet lysstofrør (kan kræve nyt armatur)

Overvej dæmpning

Overvej, om din pære skal kunne dæmpes. Det står på emballagen, om pæren kan det. Når du dæmper lyset fra en LED-pære, falder elforbruget tilsvarende.

Læs mere om lysstyring

Tjek, om pæren kan skiftes

Der kommer flere og flere lamper med indbygget LED-pære, hvor pæren ikke kan skiftes. Så kan lampen ikke bruges længere, når pæren går i stykker. Det er ærgerligt og dyrt, hvis du er glad for lampen. Du kan tjekke det på emballage og brugsanvisning eller spørge i butikken. Vælger du en lampe med indbygget pære, så tjek i butikken, inden du køber, at den har energimærke D eller bedre og lyser godt, så du ikke risikerer et fejlkøb.

Skal du købe nyt lys?

Hvor længe skal pæren holde? Hvad betyder lysfarve? Og hvad skal du gå efter for at få høj farvegengivelse?

Få hjælp til at vælge den rigtige pære

Lysstofrør og LED-lysrør

Du kan trygt vælge LED-lysrør, der har høj, stabil kvalitet. 

Lysstofrør er ved at blive udfaset i EU pga. deres kviksølvindhold. De fleste er allerede væk, og de sidste udfases i 2025.

Vælg lysrør, hvor du har brug for meget lys

LED-lysrør og lysstofrør er gode til steder, hvor du har brug for meget lys – f.eks. over køkkenbordet. De fås i mange former, fra aflange til snoede og cirkulære.

Lysstofrør er dog ved at blive udfaset pga. deres kviksølvindhold, så snart kan du kun købe LED-lysrør. De mest almindelige lysstofrør T5 og T8 blev allerede udfaset i 2023.

LED-lysrør eller lysstofrør?

LED-lysrør er generelt det bedste valg. De er billigst i længden pga. lavere elforbrug og længere levetid – og så er de fri for kviksølv. Det er dog vigtigt, at armaturet er beregnet til LED-lysrør.

Køb armaturer til LED

Gå efter armaturer, der er beregnet til LED-lysrør. Armaturer til lysstofrør bliver hurtigt forældede, da lysstofrør er ved at blive udfaset.

Her skal du IKKE vælge LED-lysrør

Af sikkerhedshensyn bør du ikke vælge LED-lysrør til gamle armaturer, der før har brugt lysstofrør. Går dit gamle lysstofrør i stykker, så overvej at skifte armaturet ud med et armatur til LED-lysrør. Du kan også få en installatør til at vurdere, om dit gamle armatur kan ombygges til LED-lysrør.

Læs mere om risikoen ved forkerte lysrør hos Sikkerhedsstyrelsen

LED-moduler eller LED-lysrør?

Nogle armaturer er bygget til LED-lysrør, mens andre har indbyggede LED-moduler. Der er fordele ved begge typer: De indbyggede LED-moduler kan ikke skiftes ud - men holder til gengæld længere og har generelt en højere lyskvalitet og et lavere elforbrug.

Overvej dæmpning

Overvej, om lyset skal kunne dæmpes. Det står på emballagen, om det er muligt. Når du dæmper lyset fra et LED-lysrør eller et lysstofrør, falder elforbruget tilsvarende.

Læs mere om lysstyring 

  LED-lysrør Lysstofrør
Elforbrug (flere lumen er bedre) 100-155 lumen/watt 58-114 lumen/watt
Levetid 20.000-60.000 timer 10.000-20.000 timer
Farvegengivelse (højere er bedre) 89-95 70-90
Tænding Tænder med det samme Forsinket tænding
Kviksølv Nej Ja
Flimmer Nej Ældre rør kan flimre
Dæmpning mulig Ja Ja
Tilgængelig Ja Udfases 2023-2025

Skal du købe nyt lys?

Hvor længe skal pæren holde? Hvad betyder lysfarve? Og hvad skal du gå efter for at få høj farvegengivelse?

Få hjælp til at vælge den rigtige pære

Lyskæder

Gode råd om lyskæder – gælder hele året

Vi får flere lyskæder, og flere af os bruger dem året rundt. Der findes ca. 3,6 mio. lyskæder i de danske hjem. Vælg lyskæder med lavt elforbrug, og brug dem kun, når du har glæde af dem.

Vælg lyskæder med lavt elforbrug

Der er stor forskel på elforbruget fra lyskæder, også selvom du har LED-lyskæder. LED-lyskæder kan bruge fra under 1 watt (W) til over 30 watt strøm. Jo højere watt-tal, jo mere koster de på elregningen og klimakontoen. Se watt-tallet på pakken, og spørg forhandleren, hvis du er i tvivl.

Skift til LED

Har du gamle lyskæder med glødepærer eller halogener, så skift dem ud med LED-lyskæder – de bruger ca. 80 % mindre strøm og holder 25 gange længere end glødepærer.

Gør det nemt at slukke lyskæden

De fleste lyskæder har ikke nogen kontakt og skal derfor slukkes på stikkontakten. Du kan gøre det nemmere at slukke lyskæden ved at sætte en timer på eller selv sætte en kontakt på ledningen til din lyskæde.

Sæt udelyset til at slukke automatisk

Med en timer eller et tænd-sluk-ur kan du indstille dine lyskæder til kun at være tændt i de timer, du har glæde af dem, f.eks. fra 16-23. Så meget koster 1 lyskæde i strøm, hvis du har den tændt døgnet rundt i 3 måneder:

  • Gløde-/halogenpærer, 80 watt: 390 kr.
  • Gløde-/halogenpærer, 35 watt: 170 kr.
  • LED-pærer, 5 watt: 24 kr.

Anvendt elpris: 2,2 kr./kWh

Sluk på dyre dage

Du kan også holde øje med elprisen og slukke for lyskæderne, hvis prisen er meget høj enkelte dage.

Se elprisen de næste timer

Skal du købe nyt lys?

Hvor længe skal pæren holde? Hvad betyder lysfarve? Og hvad skal du gå efter for at få høj farvegengivelse?

Få hjælp til at vælge den rigtige pære
 

Lumen eller watt?

Lysstyrke måles i lumen, men tidligere har man brugt watt som udtryk for lysstyrken for halogen- og glødepærer. Du kan se sammenhængen mellem lumen og watt på emballagen. Du kan også få hjælp her til almindelige pærer med lille sokkel (E14) og stor sokkel (E27):

LED Halogen- og glødepærer
125 - 140 lumen 15 watt
230 - 250 lumen 25 watt
430 - 470 lumen 40 watt
740 - 810 lumen 60 watt
970 - 1060 lumen 75 watt
1400 - 1520 lumen 100 watt

Myte: Elpærer tager skade af at blive tændt og slukket ofte

Nej.
Levetiden på de gamle sparepærer kunne blive forkortet af mange tænd/sluk, men det er ikke et problem for LED-pærer. Så børnene kan godt lege med lyset – og du kan roligt slukke for det, når du ikke skal bruge det.

Læs mere

Aflever gamle pærer på genbrugsstationen

Hvordan skal elpærer og lysrør skrottes?

Aflever dine brugte pærer og lysrør på genbrugsstationen i de beholdere, der er beregnet til elpærer. Lyskæder skal i beholderen til småt elektronik.

Lys skal IKKE i containeren til glasgenbrug eller småt brændbart. Smid aldrig pærer eller lysrør i skraldespanden.

Kommunerne har også forskellige indsamlingsordninger. Nogle steder kan du f.eks. aflevere pærer til miljøskabe og miljøbiler. Kig på din kommunes hjemmeside for mere information.

Hvorfor skal pæren på genbrugsstationen?

Alle elpærer indeholder stoffer, som er begrænsede eller dyre at udvinde. Op til 98 % af stofferne kan genanvendes – bl.a. til produktion af nye pærer. Sparepærer og lysstofrør indeholder desuden kviksølv, der er sundhedsskadeligt.