Spar energi på ovn og komfur
Prisen på transport af strøm er særligt høj i de perioder, hvor vi bruger meget strøm, f.eks. på tidspunkter hvor de fleste laver mad. Derfor kan der være mange penge at spare ved at bruge ovn og komfur mest energirigtigt. Her får du inspiration til de gode energivaner.
Du kan spare energi ved at bruge ovn og komfur rigtigt. Se de bedste råd her.
Gode råd hvis du skal købe nyt
Hvis du skal have ny ovn eller komfur, er det nogle ting, du bør gå efter, for at få det mest energieffektive produkt. Vi har samlet en liste her.
Vælg det bedste energimærke
Gå efter energimærke A+ eller bedre.
Energimærket viser dig, hvor energieffektiv en ovn er på en skala fra A+++ til D. For komfurer er det kun ovnen der er energimærket – ikke kogepladerne.
Køb nyt brugt
Der er et stort og godt marked for at købe komfurer brugt – næsten som nye. Det er godt for både pengepungen og miljøet. Og hvis det kun er et par år gammelt, er det stadig lige så godt som nyere modeller
Vælg den rigtige kogeplade
Der findes 4 typer kogeplader: Induktion, glaskeramiske og traditionelle massekogeplader er eldrevne, og den 4. mulighed er gas. Gå efter induktion, der er det mest energieffektive. Undgå massekogeplader, da de har et højt energispild. Vælg derudover altid el-ovn frem for gas.
Regn på hele prisen
Du kan sammenligne totaløkonomien for ovn og komfur med onlineværktøjet ’Hele prisen’. Totaløkonomien er de samlede udgifter til både indkøb og brug i hele apparatets levetid.
Myte: Spar varme ved at lade ovnen stå åben efter brug
Nej. Varmen vil sive ud og dermed bidrage til varmen i din bolig, uanset om ovnen er åben eller lukket. Det går bare hurtigere, hvis lågen er åben.
Til gengæld kan du spare en smule strøm ved at lade ovnen stå åben, så den køler hurtigt af. Ovnen har nemlig en blæser, der kører, indtil ovnen er kølet af efter brug.
Hvis du skal skrotte din ovn eller komfur
Ovn og komfur skal skrottes som stort elektronikaffald. Det betyder, at det skal på genbrugspladsen eller stilles ud til storskrald.