Du kan spare energi ved at bruge ovn og komfur rigtigt. Se de bedste råd her.

Vand
Vand

Kog med mindre vand

Kartofler, grøntsager og æg kan du koge i langt mindre vand, end de fleste plejer. Du kan f.eks. spare 30 % strøm ved at koge kartofler med lidt vand i stedet for den traditionelle metode, hvor kartoflerne er helt dækkede.

El
El

Vælg en rigtig størrelse gryde

Hvis en gryde er for lille til kogepladen, bruger du mere strøm end nødvendigt (gælder ikke induktion).

El
El

Sæt låg på gryden

Ved at sætte låg på gryden sparer du op til 50 % af energiforbruget, når du f.eks. koger kartofler.

El
El

Brug varmluftovn

Brug ovnens varmluftfunktion til de fleste retter. Så sparer du omkring 30 % af elforbruget sammenlignet med almindelig ovnfunktion. Ovnen bliver også hurtigere varm.

El
El

Udnyt eftervarmen

Ovn, massekogeplader og glaskeramiske kogeplader er varme et stykke tid efter, de bliver slukket. Den varme kan du udnytte ved at slukke før, maden er helt færdig.

El
El

Brug mikroovn eller airfryer frem for ovn

Brug mikroovnen eller airfryer i stedet for ovnen, når det er muligt. Så kan du spare op imod 70 % af elforbruget.

El
El

Rist brød på brødrister

Rist brød på en brødrister i stedet for i ovnen, så bruger du omkring 70 % mindre strøm.

El
El

Kog vand i elkedel

En elkedel koger hurtigere og bruger kun halvt så meget strøm, som hvis du koger vand på en kogeplade. Har du induktion, er besparelsen mindre. Husk kun at koge den nødvendige mængde vand, og afkalk elkedlen jævnligt – så virker den nemlig bedst.

El
El

Kog færdigt med ”høkasse”-metoden

Du kan koge f.eks. kartofler eller ris færdige under dynen eller i en ”høkasse” - det sparer strøm og du undgår, at maden brænder på. Grydens indhold skal koge op, og derefter pakker du gryden ind.

El
El

Flyt elforbruget væk fra de dyreste tidspunkter

Afgiften på transport af el er næsten altid højest mellem kl. 17 og 20/21. Du kan spare penge ved at lave mad på andre tidspunkter og f.eks. lave mad til flere dage ad gangen, der bare skal varmes.

Gode råd hvis du skal købe nyt

Hvis du skal have ny ovn eller komfur, er det nogle ting, du bør gå efter, for at få det mest energieffektive produkt. Vi har samlet en liste her.

Vælg det bedste energimærke

Gå efter energimærke A+ eller bedre.

Energimærket viser dig, hvor energieffektiv en ovn er på en skala fra A+++ til D. For komfurer er det kun ovnen der er energimærket – ikke kogepladerne.

Køb nyt brugt

Der er et stort og godt marked for at købe komfurer brugt – næsten som nye. Det er godt for både pengepungen og miljøet. Og hvis det kun er et par år gammelt, er det stadig lige så godt som nyere modeller

Vælg den rigtige kogeplade

Der findes 4 typer kogeplader: Induktion, glaskeramiske og traditionelle massekogeplader er eldrevne, og den 4. mulighed er gas. Gå efter induktion, der er det mest energieffektive. Undgå massekogeplader, da de har et højt energispild. Vælg derudover altid el-ovn frem for gas.

Regn på hele prisen

Du kan sammenligne totaløkonomien for ovn og komfur med onlineværktøjet ’Hele prisen’. Totaløkonomien er de samlede udgifter til både indkøb og brug i hele apparatets levetid.

Prøv 'Hele prisen'

Myte: Spar varme ved at lade ovnen stå åben efter brug

Nej. Varmen vil sive ud og dermed bidrage til varmen i din bolig, uanset om ovnen er åben eller lukket. Det går bare hurtigere, hvis lågen er åben.

Til gengæld kan du spare en smule strøm ved at lade ovnen stå åben, så den køler hurtigt af. Ovnen har nemlig en blæser, der kører, indtil ovnen er kølet af efter brug.

Se flere myter

Hvis du skal skrotte din ovn eller komfur

Ovn og komfur skal skrottes som stort elektronikaffald. Det betyder, at det skal på genbrugspladsen eller stilles ud til storskrald.

Clizia fik nye vaner i køkkenet

Nu laver Clizia bl.a. mad til flere dage ad gangen. Hun sparer penge og har fået mere godt samvær i hverdagen.

Det handler jo ikke kun om mit lille regnskab herhjemme. Det handler også om alle de andre naboer.
Clizia
København