Alt om belysning

Alt om belysning

Alt om belysning

Få hjælp til at finde den rette pære

Få hjælp til at finde den rette pære

Gå efter LED - de bruger 4-5 gange mindre strøm end halogener og holder meget længere. Gå efter en lysfarve på 2.700-3.300 Kelvin. Husk, at du nu skal se efter lumen i stedet for watt.

Gå efter LED frem for halogener

LED-pærer bruger 4-5 gange mindre strøm end halogener. Ud over den årlige besparelse på elforbruget er der også besparelse på indkøb af pærer. F.eks. skal du købe 7 halogenpærer, hver gang du køber 1 tilsvarende LED-pære pga. den kortere levetid af halogenpæren.

Halogenpærens levetid er ca. 2 år, hvorimod LED holder 10-15 år og sparepærer i ca. 6-10 år ved gennemsnitlig brugstid.

Skift til LED og spar 240 kr./året

Udskift 5 halogenglødepærer med A+ LED-pærer.

Spar med LED

Inden du køber

Hent vores app Lysguiden, så du har den næste gang i du står i butikken og er i tvivl om hvilken pære du skal vælge.

Hent app'en i Google play App-store

Kig på emballagen

Det kan du se på emballagen

 

 • Se efter lumenLumenLumen viser, hvor kraftigt pæren lyser. Tidligere målte man det i watt – nu bruger man lumen. 40 watt svarer til 470 lumen og 60 watt til 800 lumen. i stedet for wattStyrken af pæren måles i lumen. Se i skemaet, hvilken lumen du skal vælge for at få den samme mængde lys som med en glødepæreGlødepæreEn glødepære virker ved at sende strøm gennem en tynd metaltråd i en glaskolbe med en særlig gas inden i. Tråden opvarmes og udsender lys. Metoden bruger 4-8 gange så meget strøm som et lysstofrør og en sparepære. En glødepære holder typisk 1.000 timer. .
  Glødepærer Sparepærer og LED*
  15 watt 125 - 140 lumen
  25 watt 230 - 250 lumen
  40 watt 430 - 470 lumen
  60 watt 740 - 810 lumen
  75 watt 970 - 1060 lumen
  100 watt 1400 - 1520 lumen

  *omtrentlige værdier for de mest gængse pærer (E14, E27 sokler)

 • Se efter energimærketElpærer skal mærkes med EU’s energimærkning. Bedste valg:
 • Lysfarve/farvetemperaturVælg en pære med en lysfarveFarvetemperaturFarvetemperaturen viser lysets farve, og om det virker varmt eller koldt. Farvetemperatur måles i Kelvin (K) på en skala fra 0 til 10.000 K. Jo lavere tal, desto varmere lys.

  Varme farver (glødepærer): 2.700-3.200 K
  Neutrale farver: 3.500-4.000 K
  Kolde farver (dagslys): 4.000-5.000 K
  på 2.700-3.300 kelvinKelvinKelvin viser lysets farvetemperatur, og om det virker varmt eller koldt, på en skala fra 0 til 10.000. Jo lavere Kelvin, desto varmere lys. , så får du en pære med et varmt lys, der svarer til glødepærens lysfarve.

Andre overvejelser

 • Kan pæren byttes?Spørg i forretningen, om du kan bytte pæren, hvis den ikke lever op til dit behov.
 • Kan pæren dæmpes?Overvej, om pæren skal kunne dæmpes. Se på pakken, eller spørg i forretningen, om den kan.
 • Spot eller ej?Spredningsviklen står ofte på emballagen og angives som grader (°). Den bør være over 180° til almen belysning. Er den væsentligt under, er pæren egnet til spots eller arbejdsbelysning.
 • LevetidGå efter en lang levetid:
  • LED: mindst 15.000 timer
  • Sparepærer: mindst 10.000 timer
 • Farvegengivelse (Ra/CRI)Vælg RaRaFarvegengivelse kaldes også for Ra og måles på en skala fra 0 til 100, hvor 100 svarer til dagslys. En glødepæres evne til at gengive farver er meget nær dagslysets, nemlig 99. En sparepæres Ra er 80-85. på mindst 80. Hvis du oplever, at farvegengivelsen ikke er god nok, så gå efter en højere Ra på 90 eller mere.

Flimrer lyset?

Hvis du skifter en lavvolt-halogen eller en dæmpbar halogen ud med en LED, kan det nogen gange ske, at lyset flimrer. Hvis det sker, bør du kontakte en elektriker.

Flimrer lyset

Lamper med indbygget pære

Flere og flere lamper på markedet har indbyggede LED-pærer, som du ikke kan skifte. Her er det ekstra vigtigt, at du vælger rigtigt første gang, da du ikke bare kan købe en ny pære.

Se altid lampen med lys i, inden du køber den. Og kig så efter de samme ting som for andre pærer: Især farvegengivelse, lysfarve og lumen. Læg også mærke til levetiden, så du ved, hvor længe du kan regne med at have lampen.

 

Få hjælp til at finde den rette pære

LED eller sparepære?

LED eller sparepære?

Både LED og sparepære er et fornuftigt valg. Men hvad er fordele og ulemper ved de 2 typer pærer?
LED vs. Sparepære
+ Lavt energiforbrug
+ Meget lang levetid
+ Tænder med det samme
+ God farvegengivelse
  + Lavt energiforbrug
+ Lang levetid
+ Billigere i indkøb end LED

- Dyrere i indkøb end sparepære

  - Tænder ikke med det samme
- Kan indeholde kviksølv

 

Mobilapp

Få hjælp af Lysguiden, når du står i butikken

Få hjælp af Lysguiden, når du står i butikken

Hent vores mobilapp Lysguiden allerede nu, den hjælper dig med at finde de bedste pærer til din bolig, og samtidig spare penge og energi. Brug den hjemme eller når du står i butikken.

Hent app'en i Google play App-store

Energimærkning

Energimærkning af pærer og lamper

Energimærkning af pærer og lamper

Energimærket viser dig, hvor energieffektiv pæren eller lampen er, på en skala fra A++ til E. Gå efter LED med A+ eller bedre, sparepærer med A og halogener med B eller C. Du kan spare 80 kr. pr. pære om året, hvis du skifter én 60 watts halogenpære ud med en LED-pære med energimærke A+.

Energimærkning af pærer og lamper

Energimærkning af pærer og lamper

Energimærkning af pærer og lamper

Energimærkning af pærer, gå efter LED-pærer A+ eller bedre

A+ svarer til et maksimalt forbrug på:

 • LED, 800 lumenLumenLumen viser, hvor kraftigt pæren lyser. Tidligere målte man det i watt – nu bruger man lumen. 40 watt svarer til 470 lumen og 60 watt til 800 lumen.
  10 kWh/år

Så meget kan du spare

Hvis du vælger en 800 lumen LED med A+ frem for en 60 watts halogenpære med C/D, kan du spare 80 kr./år pr. pære.

Om mærket

Energimærket viser dig, hvor energieffektiv elpæren er, på en skala fra A++ til E. De mest energieffektive pærer er mærket med A++. Mærket oplyser også om energiforbruget ved 1.000 timer tændt - 1.000 timer svarer til ca. 1 års brug. Oplysningen om energiforbruget kan også stå på pærens emballage.

Energimærkningsordningen er obligatorisk og gælder for hårde hvidevarer, elpærer, lamper, tv, klimaanlæg, støvsugere og varmeanlæg.

Sådan ser mærket ud

Energimærke pære

Sådan kontrolleres energimærket

Energistyrelsen fører kontrol med energimærkningen. De kontrollerer f.eks., om oplysning af produktets energiklasse på energimærket er korrekt og af, om A++-mærkede apparater overholder kravene for at opnå energiklasse A++.


Energimærkning af lamper, gå efter: Lamper, der kan bruge lyskilder med energimærke A, A+ eller A++

A+ svarer til et maksimalt forbrug på:

 • LED, 800 lumen
  10 kWh/år

Så meget kan du spare

Hvis du vælger en lampe, der er beregnet til LED, og sætter en 800 lumen LED med A+ i frem for en 60 watts halogenpære med C/D, kan du spare 80 kr./år.

Om mærket

Energimærket viser dig, hvor energieffektive pærer du kan bruge i lampen, på en skala fra A+ til E. Lamper til de mest effektive pærer er mærket med A+.

Sådan ser mærket ud

Nedenfor kan du se 5 varianter af energimærket på lamper. Der kan forekomme andre variationer end disse 5. Energimærket viser, hvilke pærer der kan bruges i lampen, om der følger en pære med lampen, og om pæren er indbygget i lampen. 

energimærke pærer i alle klasser Lampen kan bruges til pærer i alle energiklasser. Der følger ingen pære med.
Energimærke indbygget LED Lampen har indbygget LED, som ikke kan udskiftes.
Energimærke indbygget LED og passer til pærer C-E Lampen har indbygget LED og passer til pærer med C-E. Sæt selv pære i. Pære med C følger med.
Energimærke Lampe med LED modul Lampen har et LED-modul, der ikke kan udskiftes. Der følger desuden fatninger med, som passer til pærer i alle energiklasser. Der følger ingen pære med.
Energimærke lampe kan ikke bruges til pærer med A Lampen kan ikke bruges til pærer med A++, A+ og A. Pære følger med.

Sådan kontrolleres energimærket

Energistyrelsen fører kontrol med energimærkningen. De kontrollerer f.eks., om oplysning af produktets energiklasse på energimærket er korrekt og af, om A++-mærkede apparater overholder kravene for at opnå energiklasse A++.

Energimærkning af pærer og lamper

Læs mere

Film om LED-pærer

Film om LED-pærer

Se vores film om LED, og få et hurtigt overblik over, hvorfor du skal skifte, og hvad du skal kigge efter, når du står nede i butikken. 

Artikel

Fakta om belysning

Fakta om belysning

Få styr på belysningen med disse fakta. Læs om farvegengivelse (Ra), farvetemperatur (Kelvin), Lumen, pærernes levetid, og se en sammenligning af de forskellige pæretyper.

Fakta om belysning

Fakta om belysning

Fakta om belysning

Gå direkte til

Energieffektivitet

Energieffektiviteten opgives i lumen pr. watt. Lumen er lysmængde, watt er pærens effekt. Jo højere lumen pr. watt, desto bedre energieffektivitet. Du kan se lumen pr. watt på pakken. F.eks. har gode LED-pærer en effektivitet på ca. 60 lumen/watt eller bedre, mens glødepærerGlødepæreEn glødepære virker ved at sende strøm gennem en tynd metaltråd i en glaskolbe med en særlig gas inden i. Tråden opvarmes og udsender lys. Metoden bruger 4-8 gange så meget strøm som et lysstofrør og en sparepære. En glødepære holder typisk 1.000 timer. ligger på ca. 10 lumen/watt.

Farvetemperatur / lysfarve

Farvetemperaturen beskriver lysfarven og fortæller, om lyset virker varmt eller koldt. Farvetemperatur angives i kelvinKelvinKelvin viser lysets farvetemperatur, og om det virker varmt eller koldt, på en skala fra 0 til 10.000. Jo lavere Kelvin, desto varmere lys. (K), og skalaen går fra 0 til 10.000 K. Jo lavere temperatur, desto varmere lys. 

Varme farver ligger på 2.700-3.300, neutrale farver på 3.300-5.000, mens kolde farver som ved dagslys ligger på over 5.000 KelvinKelvinKelvin viser lysets farvetemperatur, og om det virker varmt eller koldt, på en skala fra 0 til 10.000. Jo lavere Kelvin, desto varmere lys. .

Farvetemperaturen for de forskellige pærer

Farvetemperatur for forskellige pærer

Levetid

Der er stor forskel på, hvor længe de forskellige lyskilder lever. F.eks. lever en glødepære kun ca. 1 år, hvor en sparepære lever i 10 år og en LED-pære i ca. 15 år, hvis du bruger den lidt under 3 timer om dagen eller 1.000 timer pr. år.

Levetid for pærer

Farvegengivelse / RaRaFarvegengivelse kaldes også for Ra og måles på en skala fra 0 til 100, hvor 100 svarer til dagslys. En glødepæres evne til at gengive farver er meget nær dagslysets, nemlig 99. En sparepæres Ra er 80-85. -indeks

Farvegengivelse kaldes også Ra-indeks eller CRI-indeks og viser lyskildens evne til at gengive farver naturtro. Et Ra-indeksRaFarvegengivelse kaldes også for Ra og måles på en skala fra 0 til 100, hvor 100 svarer til dagslys. En glødepæres evne til at gengive farver er meget nær dagslysets, nemlig 99. En sparepæres Ra er 80-85. på 100 svarer til dagslys. Ra 80 er et EU-krav. Hvis du oplever, at farvegengivelsen er særlig vigtig, så gå efter pærer med Ra- eller CRI-værdi på 90 eller derover.

Farvegengivelse

Sammenligning af pæretyper

I skemaet herunder har vi sammenlignet halogenglødepærer, sparepærer og LED-pærer med glødepærer. Alle pærer i skemaet har samme lysstyrke svarende til en 40-watts glødepære.

  Glødepære
Glødepære
Halogengloedepære
Halogen-
glødepære
Sparepære
Sparepære
Sparepære
LED-pære
Energibesparelse ift. glødepæren - 20 % 75 % 80 %
Energimærke E - G C - D A eller bedre A+ og A++
Lumen (lm) 410 410 430 470
Watt (W) 40 30 10 7
Effektivitet (lm/watt) 10 14 43 67
FarvegengivelseRaFarvegengivelse kaldes også for Ra og måles på en skala fra 0 til 100, hvor 100 svarer til dagslys. En glødepæres evne til at gengive farver er meget nær dagslysets, nemlig 99. En sparepæres Ra er 80-85. (Ra) 97 - 99 90 - 99 80 - 85 80 - 95
Farvetemperatur (Kelvin) 2.700 2.500 - 3.000 2.500 - 3.000 2.600 - 3.500
Levetid i timer (h) 1.000 2.000 10.000 15.000
Typisk indkøbspris 15 kr. 30 kr. 50 kr. 50 kr.
Eludgift pr. år* 80 kr. 61 kr. 19 kr. 13 kr.
Tænder med det samme Ja Ja Nej Ja
God til rumbelysning Ja Ja Ja Ja**
God til spotbelysning Nej Ja Nej Ja**
Indeholder kviksølv Nej Nej Ja Nej

Elpris: 2 kr./kWh
** Afhænger af typen

Ny pære - Hvad skal jeg vide?Ny pære - Hvad skal jeg vide?

Billede ny-paere-2017.png

Ny pære - Hvad skal jeg vide?

23.01.2014
4.64 MB
8 SIDER
Mangler du klare svar om de nye muligheder indenfor belysning? Find svar her i folderen, hvor de forskellige lyskilder beskrives kort efterfulgt af anbefalinger om udskiftning til mere energieffektiv belysning.


 

 

Fakta om belysning

Læs mere

Alt om belysning