Alt om belysning

Alt om belysning

Alt om belysning

Få hjælp til at finde den rette pære

Få hjælp til at finde den rette pære

Gå efter LED - de bruger 4-5 gange mindre strøm end halogener og holder meget længere. Gå efter en lysfarve på 2.700-3.300 Kelvin. Husk, at du nu skal se efter lumen i stedet for watt.

Gå efter LED frem for halogener

LED-pærer bruger 4-5 gange mindre strøm end halogener. Ud over den årlige besparelse på elforbruget er der også besparelse på indkøb af pærer. F.eks. skal du købe 7 halogenpærer, hver gang du køber 1 tilsvarende LED-pære pga. den kortere levetid af halogenpæren.

Halogenpærens levetid er ca. 2 år, hvorimod LED holder 10-15 år og sparepærer i ca. 6-10 år ved gennemsnitlig brugstid.

Udfasning af halogenpærer

Fra den 1. september 2018 er det kun tilladt at markedsføre almindelige pærer i minimum energiklasse B på det europæiske marked. Pærer med G9- og R7-sokler må fortsat markedsføres i energiklasse C. Det betyder, at de fleste halogenpærer nu bliver udfaset.

Det er stadig tilladt at sælge halogenpærer, som allerede findes på det europæiske marked. Derfor vil der gå lidt tid, før man ikke længere kan købe halogenpærer i de danske butikker.

Skift til LED og spar 240 kr./året

Udskift 5 halogenglødepærer med A+ LED-pærer.

Spar med LED

Det kan du se på emballagen

Det kan du læse ud af pærens emballage

Få hjælp af vores lys-app

Hent også vores app Lysguiden, så du har den næste gang i du står i butikken og er i tvivl om hvilken pære du skal vælge.

Hent app'en i Google play App-store

Fra watt til lumenLumenLumen viser, hvor kraftigt pæren lyser. Tidligere målte man det i watt – nu bruger man lumen. 40 watt svarer til 470 lumen og 60 watt til 800 lumen.

Styrken af pæren måles i lumen.

  Flimrer lyset?

  Hvis du skifter en lavvolt-halogen eller en dæmpbar halogen ud med en LED, kan det nogen gange ske, at lyset flimrer. Hvis det sker, bør du kontakte en elektriker.

  Flimrer lyset

  Lamper med indbygget pære

  Flere og flere lamper på markedet har indbyggede LED-pærer, som du ikke kan skifte. Her er det ekstra vigtigt, at du vælger rigtigt første gang, da du ikke bare kan købe en ny pære.

  Se altid lampen med lys i, inden du køber den. Og kig så efter de samme ting som for andre pærer: Især farvegengivelse, lysfarveFarvetemperaturFarvetemperaturen viser lysets farve, og om det virker varmt eller koldt. Farvetemperatur måles i Kelvin (K) på en skala fra 0 til 10.000 K. Jo lavere tal, desto varmere lys.

  Varme farver (glødepærer): 2.700-3.200 K
  Neutrale farver: 3.500-4.000 K
  Kolde farver (dagslys): 4.000-5.000 K
  og lumen. Læg også mærke til levetiden, så du ved, hvor længe du kan regne med at have lampen.

   

  Få hjælp til at finde den rette pære

  Hvad koster det at have lyset tændt?

  Vælg apparat

  watt
  timer/dag
  kr./kWh

  LED eller sparepære?

  LED eller sparepære?

  Både LED og sparepære er et fornuftigt valg. Men hvad er fordele og ulemper ved de 2 typer pærer?
  LED vs. Sparepære
  + Lavt energiforbrug
  + Meget lang levetid
  + Tænder med det samme
  + God farvegengivelse
    + Lavt energiforbrug
  + Lang levetid
  + Billigere i indkøb end LED

  - Dyrere i indkøb end sparepære

    - Tænder ikke med det samme
  - Kan indeholde kviksølv

   

  Film om LED-pærer

  Film om LED-pærer

  Se vores film om LED, og få et hurtigt overblik over, hvorfor du skal skifte, og hvad du skal kigge efter, når du står i butikken. 

  Intelligent styring af lys

  Intelligent styring af lys

  Intelligent styring af lyset i og udenfor hjemmet har før været med f.eks. bevægelsessensorer, men med udbredelsen af intelligente pærer kan du nu opsætte scenarier for din belysning og styre lyset når du ikke er hjemme.

  Automatik til belysning

  Bevægelsessensorer, skumringsrelæer og tænd-sluk-ure tænder og slukker lyset ved bevægelse, når det bliver mørkt eller på forudvalgte tidspunkter. 

  Intelligente pærer

  Med intelligente pærer kan du styre lyset enten samlet eller enkeltvis med en fjernbetjening eller din smartphone.

  • Styring efter scenarierDu kan tilpasse din belysning præcis efter dine behov ved at oprette scenarier i systemet for, hvornår du har brug for lys, hvor meget og i hvilke rum.
  • Styring via GPSBaseret på din lokalitet slukker systemet selv for lyset, når du forlader hjemmet, og tænder igen, når du kommer tilbage.

  Besparelsen afhænger af dig

  Det svært at sige noget præcist om besparelsespotentialet, da det afhænger af dine nuværende lyskilder, vaner og forbrugsmønstre.

  Så meget kan du spare med intelligente pærer

   

  Læs mere
  Mobilapp

  Få hjælp af Lysguiden, når du står i butikken

  Få hjælp af Lysguiden, når du står i butikken

  Hent vores mobilapp Lysguiden allerede nu, den hjælper dig med at finde de bedste pærer til din bolig, og samtidig spare penge og energi. Brug den hjemme eller når du står i butikken.

  Hent app'en i Google play App-store

  Energimærkning

  Energimærkning af pærer og lamper

  Energimærkning af pærer og lamper

  Energimærket viser dig, hvor energieffektiv pæren eller lampen er, på en skala fra A++ til E. Du kan spare 80 kr. pr. pære om året, hvis du skifter én 60 watts halogenpære ud med en LED-pære med energimærke A+.

  Energimærkning af pærer og lamper

  Energimærkning af pærer og lamper

  Energimærkning af pærer og lamper

  Energimærkning af pærer gå efter:

  • LED med A+ eller bedre
  • Sparepærer med A
  • Halogener med B eller C

  Så meget kan du spare

  Hvis du udskifter en 60 watts halogenpære med C/D med en 800 lumenLumenLumen viser, hvor kraftigt pæren lyser. Tidligere målte man det i watt – nu bruger man lumen. 40 watt svarer til 470 lumen og 60 watt til 800 lumen. LED med A+, kan du spare 80 kr./år pr. pære.

  Om mærket

  Energimærket viser dig, hvor energieffektiv elpæren er, på en skala fra A++ til E. De mest energieffektive pærer er mærket med A++. Mærket oplyser også om energiforbruget ved 1.000 timer tændt - 1.000 timer svarer til ca. 1 års brug. Oplysningen om energiforbruget kan også stå på pærens emballage.

  Energimærkningsordningen er obligatorisk og gælder for hårde hvidevarer, elpærer, lamper, tv, klimaanlæg og varmeanlæg.

  Sådan ser mærket ud

  Energimærke pære

  Sådan kontrolleres energimærket

  Energistyrelsen fører kontrol med energimærkningen. De kontrollerer f.eks., om oplysning af produktets energiklasse på energimærket er korrekt og af, om A++-mærkede apparater overholder kravene for at opnå energiklasse A++.


  Energimærkning af lamper, gå efter: Lamper, der kan bruge lyskilder med energimærke A, A+ eller A++

  A+ svarer til et maksimalt forbrug på:

  • LED, 800 lumen
   10 kWh/år

  Så meget kan du spare

  Hvis du vælger en lampe, der er beregnet til LED, og sætter en 800 lumen LED med A+ i frem for en 60 watts halogenpære med C/D, kan du spare 80 kr./år.

  Om mærket

  Energimærket viser dig, hvor energieffektive pærer du kan bruge i lampen, på en skala fra A+ til E. Lamper til de mest effektive pærer er mærket med A+.

  Sådan ser mærket ud

  Nedenfor kan du se 5 varianter af energimærket på lamper. Der kan forekomme andre variationer end disse 5. Energimærket viser, hvilke pærer der kan bruges i lampen, om der følger en pære med lampen, og om pæren er indbygget i lampen. 

  energimærke pærer i alle klasser Lampen kan bruges til pærer i alle energiklasser. Der følger ingen pære med.
  Energimærke indbygget LED Lampen har et LED-modul, der ikke kan udskiftes.
  Energimærke indbygget LED og passer til pærer C-E Lampen har et LED-modul, der ikke kan udskiftes. Desuden er der en udskiftelig pære, der passer til pærer med C-E. Pære med C følger med.
  Energimærke Lampe med LED modul Lampen har et LED-modul, der ikke kan udskiftes. Desuden er der en udskiftelig pære. Der følger ingen pære med.
  Energimærke lampe kan ikke bruges til pærer med A Lampen kan ikke bruges til pærer med A++, A+ og A. Pære følger med.

  Sådan kontrolleres energimærket

  Sikkerhedsstyrelsen fører kontrol med energimærkningen. De kontrollerer f.eks., om apparatet overholder kravene for at opnå energiklassen.

  Energimærkning af pærer og lamper

  Læs mere
  Artikel

  Fakta om belysning

  Fakta om belysning

  Få styr på belysningen med disse fakta. Læs om farvegengivelse (Ra), farvetemperatur (Kelvin), Lumen, pærernes levetid, og se en sammenligning af de forskellige pæretyper.

  Fakta om belysning

  Fakta om belysning

  Fakta om belysning

  Gå direkte til

  Energieffektivitet

  Energieffektiviteten opgives i lumen pr. watt. Lumen er lysmængde, watt er pærens effekt. Jo højere lumen pr. watt, desto bedre energieffektivitet. Du kan se lumen pr. watt på pakken. F.eks. har gode LED-pærer en effektivitet på ca. 60 lumen/watt eller bedre, mens glødepærerGlødepæreEn glødepære virker ved at sende strøm gennem en tynd metaltråd i en glaskolbe med en særlig gas inden i. Tråden opvarmes og udsender lys. Metoden bruger 4-8 gange så meget strøm som et lysstofrør og en sparepære. En glødepære holder typisk 1.000 timer. ligger på ca. 10 lumen/watt.

  Farvetemperatur / lysfarve

  Farvetemperaturen beskriver lysfarven og fortæller, om lyset virker varmt eller koldt. Farvetemperatur angives i kelvinKelvinKelvin viser lysets farvetemperatur, og om det virker varmt eller koldt, på en skala fra 0 til 10.000. Jo lavere Kelvin, desto varmere lys. (K), og skalaen går fra 0 til 10.000 K. Jo lavere temperatur, desto varmere lys. 

  Varme farver ligger på 2.700-3.300, neutrale farver på 3.300-5.000, mens kolde farver som ved dagslys ligger på over 5.000 KelvinKelvinKelvin viser lysets farvetemperatur, og om det virker varmt eller koldt, på en skala fra 0 til 10.000. Jo lavere Kelvin, desto varmere lys. .

  Farvetemperaturen for de forskellige pærer

  Farvetemperatur for forskellige pærer

  Levetid

  Der er stor forskel på, hvor længe de forskellige lyskilder lever. F.eks. lever en glødepære kun ca. 1 år, hvor en sparepære lever i 10 år og en LED-pære i ca. 15 år, hvis du bruger den lidt under 3 timer om dagen eller 1.000 timer pr. år.

  Levetid for pærer

  Farvegengivelse / RaRaFarvegengivelse kaldes også for Ra og måles på en skala fra 0 til 100, hvor 100 svarer til dagslys. En glødepæres evne til at gengive farver er meget nær dagslysets, nemlig 99. En sparepæres Ra er 80-85. -indeks

  Farvegengivelse kaldes også Ra-indeks eller CRI-indeks og viser lyskildens evne til at gengive farver naturtro. Et Ra-indeksRaFarvegengivelse kaldes også for Ra og måles på en skala fra 0 til 100, hvor 100 svarer til dagslys. En glødepæres evne til at gengive farver er meget nær dagslysets, nemlig 99. En sparepæres Ra er 80-85. på 100 svarer til dagslys. Ra 80 er et EU-krav. Hvis du oplever, at farvegengivelsen er særlig vigtig, så gå efter pærer med Ra- eller CRI-værdi på 90 eller derover.

  Farvegengivelse

  Sammenligning af pæretyper

  I skemaet herunder har vi sammenlignet halogenglødepærer, sparepærer og LED-pærer med glødepærer. Alle pærer i skemaet har samme lysstyrke svarende til en 40-watts glødepære.

    Glødepære
  Glødepære
  Halogengloedepære
  Halogen-
  glødepære
  Sparepære
  Sparepære
  Sparepære
  LED-pære
  Energibesparelse ift. glødepæren - 20 % 75 % 80 %
  Energimærke E - G C - D A eller bedre A+ og A++
  Lumen (lm) 410 410 430 470
  Watt (W) 40 30 10 7
  Effektivitet (lm/watt) 10 14 43 67
  FarvegengivelseRaFarvegengivelse kaldes også for Ra og måles på en skala fra 0 til 100, hvor 100 svarer til dagslys. En glødepæres evne til at gengive farver er meget nær dagslysets, nemlig 99. En sparepæres Ra er 80-85. (Ra) 97 - 99 90 - 99 80 - 85 80 - 95
  Farvetemperatur (Kelvin) 2.700 2.500 - 3.000 2.500 - 3.000 2.600 - 3.500
  Levetid i timer (h) 1.000 2.000 10.000 15.000
  Typisk indkøbspris 15 kr. 30 kr. 50 kr. 50 kr.
  Eludgift pr. år* 80 kr. 61 kr. 19 kr. 13 kr.
  Tænder med det samme Ja Ja Nej Ja
  God til rumbelysning Ja Ja Ja Ja
  God til spotbelysning Nej Ja Nej Ja
  Kan indeholde kviksølv Nej Nej Ja Nej

  Elpris: 2 kr./kWh

  Ny pære - Hvad skal jeg vide?  Ny pære - Hvad skal jeg vide?

  Billede ny-paere-2017.png

  Ny pære - Hvad skal jeg vide?

  20.12.2016
  4.64 MB
  8 SIDER
  Mangler du klare svar om de nye muligheder indenfor belysning? Find svar her i folderen, hvor de forskellige lyskilder beskrives kort efterfulgt af anbefalinger om udskiftning til mere energieffektiv belysning.


   

   

  Fakta om belysning

  Læs mere

  Alt om belysning