Skift halogen, sparepærer og lysstofrør til LED

Skift halogen, sparepærer og lysstofrør til LED

Skift halogen, sparepærer og lysstofrør til LED

Belysning udgør i gennemsnit 50 % af elforbruget i detailbranchen. For de fleste virksomheder er det en fordel at skifte til LED, der er den mest energivenlige og fremtidssikrede belysningskilde på markedet.

LED er effektiv butiksbelysning

LED-lys er den bedste og billigste måde at belyse butikker. Det gælder både almenbelysning/rumbelysning og funktionsbelysning/spotbelysning. LED-lys tænder med det samme og fås i både kolde og varme toner og mange forskellige lysstyrker.

Det sparer I

LED-lyskilder bruger meget mindre strøm og lever samtidig meget længere end f.eks. halogenpærer. Mange butikker kan halvere energiforbruget til belysning ved at skifte til LED.

Regn på, hvor meget I kan spare:

Prøv LED-beregneren

Fordele ved LED-belysning

Lavere elregning

LED bruger 4-5 gange mindre strøm end halogener. Det giver en besparelse på over 1.000 kr. i løbet af en enkelt pæres levetid. Detailvirksomheder, der har udskiftet deres almindelige belysning med LED, sparer 50 % eller mere på elforbruget til belysning.

Eksempel: Hvis I udskifter 5 halogenspots (12 V) på hver 35 watt med LED, sparer I 4.250 kr. på elregningen i hele LED-pærens levetid.

Færre pæreskift

Med LED slipper I for at skifte pærer eller lysstofrør så ofte. LED-lyskildernes levetid er nemlig meget længere end andre lyskilder. Et LED-lysrør af god kvalitet holder 50.000 timer eller mere. Det svarer til 17 år ved 8 timers brug hver dag – året rundt.

Bedre indeklima

Belysningen har stor betydning for indeklimaet og dermed for vores trivsel og produktivitet på arbejdspladsen. Indeklimaet påvirkes bl.a. af varmeudstråling fra lyskilderne. Idet LED næsten ikke udvikler varme, reduceres risikoen for, at jeres lokaler bliver for varme, og I kan spare penge på evt. køling. LED egner sig også godt til kolde omgivelser som kølemontrer mv.

Ingen kviksølv

LED indeholder ikke kviksølv. Det gør sparepærer og lysstofrør.

Mange muligheder

Udvalget af LED-produkter er stort, så det er muligt at skabe belysning med farveskift, specifikke lysfrekvenser og meget mere. LED-bånd i metermål kan bruges til kreative udstillinger eller sikkerhedsmarkering ved trapper.

Tilfredse med LED

88 % af de adspurgte i detailbranchen, som har skiftet til LED, er tilfredse med deres belysning. Det viser en undersøgelse fra 2015.

Tilfredshed

Det skal I vælge

  • Levetid: Mindst 15.000 timerVælg LED med en levetid på mindst 15.000 timer. Til sammenligning har halogener f.eks. en levetid på 2.000 timer.
  • Farvegengivelse: Mindst 85Vælg et Ra-indeks på mindst 85 eller 90 de steder, hvor farvegengivelsen er særlig vigtig.
  • Farvetemperatur: 3.000-6.000 kelvinEn glødepære har en farvetemperatur på 2.700 kelvin, mens solskin ligger på ca. 5.000-11.000 kelvin. Hvis I vælger en LED-pære på 2.700-3.300 kelvin, får I et lys, som minder om glødepærens. Jo højere kelvintal, jo mere hvidt og blåligt bliver lyset, mens et lavere kelvintal viser, at lyset er mere rødligt.
  • Lysstyrke: Se efter lumenI glødepærer er det watt, der indikerer pærens styrke, i en LED-pære er det lumen. 40 watt svarer til 430 – 470 lumen.

Sådan foregår det

  • Afdækning af behovDen autoriserede elinstallatør afklarer i dialog med jer, om der er behov for justering af lysstyrker, brug af andre typer armaturer m.v. for at opnå optimal belysning i butikken.
  • Vurdering af mulighederElinstallatøren vurderer, om de nuværende armaturer egner sig til LED, eller om de skal udskiftes.
  • Beeregning af besparelser og omkostningerElinstallatøren beregner, hvor meget I kan spare på elregningen, og hvad udskiftningen til LED koster. Bed elinstallatøren om også at beregne, om I kan spare endnu mere ved samtidig at få installeret lysstyring.
  • Udskiftning af lyskilderHvis de nuværende armaturer stadig kan bruges, skifter elinstallatøren dem ud med LED under hensyntagen til belysningsbehovene.
  • Installation af nye armaturerHvis de nuværende armaturer – eller blot nogle af dem – ikke kan bruges til LED, skifter elinstallatøren dem ud med moderne LED-armaturer.

Bemærk

Ved større projekter kan det være en god idé at få opsat prøvebelysning i en del af butikken, så I kan vurdere belysningen, inden I får skiftet alt lyset.

Læs mere


Kravspecifikationer til belysningsanlæg


Kravspecifikationer til belysningsanlæg

Billede kravspec-belysning2020.png

Kravspecifikationer til belysningsanlæg

08.06.2020
1.08 MB
4 SIDER
Brug listen med krav – når I skal etablere nyt belysningsanlæg.


Tjekliste for belysningsanlæg - erhverv


Tjekliste for belysningsanlæg - erhverv

Billede belysningsanlaeg.png

Tjekliste for belysningsanlæg - erhverv

30.04.2020
4.39 MB
4 SIDER
Brug tjeklisten eller få en specialist til at lave et energieftersyn af jeres belysningsanlæg.

Skift halogen, sparepærer og lysstofrør til LED

Siden er opdateret 03.12.2020 Kommentér denne side Til top