Energimærkning apparater

Energimærkning apparater

Energimærkning apparater

Se efter energimærkningen

Se efter energimærkningen

Energimærkningen viser dig vej til de mest energieffektive produkter i handlen, mens miljømærkerne stiller krav til både miljøvenlighed og energiforbrug. Få overblik over, hvilke energi- og miljømærker du skal kigge efter, når du skal købe nyt.

Om energimærkning

Det mest udbredte energimærke er EU’s obligatoriske ordning for energimærkning. Energimærket indeholder alle de oplysninger, du har brug for, så du kan fortage et energirigtigt valg, når du køber nyt. Den gælder bl.a. for hårde hvidevarer, elpærer, lamper, tv, klimaanlæg, støvsugere og varmeanlæg i alle EU-lande.

Hvad fortæller mærket?

På en skala fra A+++ til G er de mest energieffektive apparater mærket med A+++. Energimærket fortæller også, hvor stort det årlige energiforbrug er, og for nogle produkter kan du finde nyttige informationer om vandforbrug, støjniveau m.m. 

Energimærkningen fokuserer primært på energiforbruget i brugsfasen af produktets livscyklus.

energimærke

Eksempel på energimærke

Se efter energimærkningen

Guide til køb

Guide til køb

Herunder kan du se, hvilke energimærker og energiklasser du skal kigge efter, når du skal købe nyt. Læs mere om krav og variationer af mærket under hvert enkelt produkt.

Gå efter den mørkegrønne pil og den bedste energiklasse

Skalaen på energimærket varierer fra produkttype til produkttype. For de fleste produkter går skalaen til A+++, for andre produkttyper er A den bedste klasse. Bedste klasse er dog altid markeret med en mørkegrøn pil. Er du som forbruger i tvivl om, hvilken energiklasse der er den bedste på markedet, kan du altid gå efter den mørkegrønne pil.

Produktguide

Guide til køb af køl og frys

Køleskabe, frysere og køle-/fryseskabe

Gå efter: A++ eller A+++

Vinkøleskabe

Gå efter A eller bedre og støj under 40 dB

Guide til køb af vaskemaskiner og tørretumblere

Vaskemaskiner

Gå efter: A++ eller A+++

Tørretumblere

Gå efter: A++ eller A+++

Kombinerede vaske-/tørremaskiner

Gå efter: A

Støvsugere

Støvsugere

Gå efter: A

belysning.png

Elpærer

Gå efter: A+ eller A++

Lamper

Gå efter: Lamper, der kan bruge lyskilder med A, A+ eller A++ 

Gode råd til køb af opvaskemaskiner

Opvaskemaskiner

Gå efter: A++ eller A+++

Gode råd til køb af elovn

El- og gasovne

Gå efter: A

Emhætter

Gå efter: A eller A+

Guide til køb af tv

Tv

Gå efter: A+ eller A++

computer.png

Computere

Gå efter: Energy Star + evt. Svanen / Blomsten

Skærme

Gå efter: Energy Star

Kopi- og printudstyr

Gå efter: Energy Star

Internetudstyr

Gå efter: Energy Star

Ventilation

Ventilation

Gå efter A eller A+

 

 

Guide til køb

Bag om energimærkningen

Bag om energimærkningen

Se, hvilke energimærker de enkelte apparater spænder over, og om der er planlagte ændringer til apparaternes energimærker.

Bag om energimærkningen

Bag om energimærkningen

Bag om energimærkningen

Oversigt over energiklasserne

I denne oversigt vises den bedste energiklasse og den lavest tilladte energiklasse for de enkelte typer af produkter.

Apparat Bedste energiklasse Lavest tilladte energiklasse
Køle-/fryseapparater (med kompressor) A+++ A+
Vinkøleskabe A+++ G
Absorptionskøleskabe og andre køleskabe A+++ D
Vaskemaskiner på 4 kg og derover A+++ A+
Vaskemaskiner under 4 kg A+++ A
Opvaskemaskiner (til 11 kuverter og derover og maskiner til 10 kuverter og bredere end 45 cm) A+++ A+
Andre opvaskemaskiner  Fra 1. dec. 2016 skal alle maskiner på 8-10 kuverter være min. energiklasse A+. Maskiner til færre kuverter skal min. være energiklasse A. A+++ A
El- og gastørretumblere A+++ C/B  Kondenstørretumblere skal være min. energiklasse B.
Elbageovne A G
El- og gasbageovne A+++ B
Luft til luft-varmepumper - Køling (SEER)   Gælder for luft til luft-varmepumper op til 6 kW og GWP > 150. Kommissionen accepterer, at energiklasserne A+ til A+++ bruges, før produktforordningen tillader det. A++ B
Luft til luft-varmepumper - Opvarmning (SCOP)   Gælder for luft til luft-varmepumper op til 6 kW og GWP > 150. Kommissionen accepterer, at energiklasserne A+ til A+++ bruges, før produktforordningen tillader det. A+++ A
Emhætter  A+/A++ F
Tv-apparater A++ D
Støvsugere  A G
Armaturer (lamper)   Energimærkningen gælder for de pærer, der kan bruges i armaturet. Den lavest tilladte energiklasse afhænger af fatning, type af lyskilde mv. Hvis der følger en pære med lampen, skal pæren have den bedste eller næstbedste energiklasse. A++ E

De mest energiforbrugende apparater forsvinder

EU stiller også løbende krav til produkternes maksimale tilladte energiforbrug. Dette betyder, at de mest energiforbrugende produkter løbende forsvinder fra det europæiske marked. Derfor kan selve skalaen på energimærket sagtens gå ned til D, selvom det ikke er tilladt at sælge noget, der er dårligere end energiklasse A+ for f.eks. køleskabe.

Sådan kontrolleres energimærket

Energistyrelsen fører løbende kontrol med energimærkningen.

Bag om energimærkningen

Læs mere

Andre energi- og miljømærker

Andre energi- og miljømærker

Energimærkerne hjælper dig med at vælge apparater med lavt elforbrug, mens miljømærkerne stiller krav til både miljøvenlighed og energiforbrug.

Andre energi- og miljømærker

Andre energi- og miljømærker

Andre energi- og miljømærker

Energimærker

Energy Star

Energy starEU samarbejder med USA om Energy Star-mærkning af kontorudstyr. I EU kan du finde den på det mest energivenlige it- og kontorudstyr.

Produkterne har lavt elforbrug, både når de bruges, og når de står standby. For at få Energy Star-mærket skal de fleste produkter også automatisk gå i en sparefunktion med lavt elforbrug, når de ikke er i brug. 

Kig efter Energy Star-mærket, når du køber it- og kontorudstyr, f.eks. computere, computerskærme, printere og kopimaskiner.

Miljømærker

Der findes en lang række miljømærker, men det er kun få, der er underlagt uvildig kontrol. Her kan du læse mere om de mærker, der også indeholder krav til energiforbrug. Mærkningsordningerne er frivillige.

Blomsten og Svanen

Blomsten og svanenBlomsten og Svanen er det europæiske og det nordiske miljømærke. De er anerkendte af de danske myndigheder og underlagt uvildig kontrol.

De 2 miljømærker garanterer, at produktet:

 • er blandt de mindst miljøbelastende af den type produkt
 • er af mindst lige så god kvalitet som andre produkter af samme type
 • ikke indeholder sundhedsskadelige stoffer

Både Blomsten og Svanen stiller krav til energieffektivitet for energiforbrugende produkter.

Carbon footprint

Et produkts carbon footprint viser, hvor meget CO2 produktet udleder i hele sin livscyklus – fra udvinding af råmaterialer til produktion, transport, brug og bortskaffelse af produktet. Det dækker altså CO2-udledningen fra f.eks.

 • energiforbrug
 • industrielle processer
 • ændret arealanvendelse i udlandet pga. f.eks. skovrydning

Det er endnu uvist, om EU vil udvikle et mærke, og om det i så fald skal være frivilligt eller obligatorisk for producenterne at dokumentere deres produkters globale klimapåvirkning.

Dansk Indeklima Mærkning

IndeklimamærketDansk Indeklima Mærkning stiller krav til, hvordan produkter som vinduer, gulvbelægninger og møbler påvirker indeklimaet. Alle fysiske genstande frigiver en vis mængde stoffer til luften, og nogle af disse er usunde og måske sundhedsfarlige. Mærket omfatter kun krav til produktet i brugsfasen.

Dansk Indeklima Mærkning er en frivillig ordning. Den administreres af Dansk Indeklima Mærknings sekretariat og udstedes af Teknologisk Institut.

FSC-mærket

FSCFSC står for Forest Stewardship Council. Mærkningsordningen omfatter de træer og skove, der bruges til fremstilling af træ- og papirvarer, f.eks. træmøbler, gulve og grillkul. Mærket tildeles altså varer, som er produceret af træ fra de såkaldte FSC-skove.

Mærket sikrer bl.a., at varerne er fremstillet under ordentlige vilkår for arbejderne, lokalbefolkningen og lokalmiljøet. Desuden bliver FSC-skovene fældet i samme tempo, som det tager ny skov at vokse frem.

Andre mærker

Nogle apparater har ud over EU’s energimærke også et miljømærke. Andre apparater er ikke mærket med EU’s energimærke, men har et andet energimærke i stedet.

Andre energi- og miljømærker

Læs mere
Rettigheder

Kend dine rettigheder som forbruger

Kend dine rettigheder som forbruger

Få overblik over dine rettigheder som forbruger, hvis det indkøbte produkt ikke har den energimærkning, som sælger lovede dig.

Hvilke rettigheder har jeg?

Hvis du kommer hjem med en vare, som ikke virker, eller som ikke lever op til den lovede kvalitet, kan du stille 1 af disse krav til sælger.

 • Få varen repareret omkostningsfrit, hvis fejlen kan repareres.
 • Få varen byttet til en anden, identisk vare, der er fejlfri eller har den lovede egenskab.
 • Få varen sendt retur og få pengene igen, hvis det ikke er muligt at reparere eller bytte den.
 • Få afslag i prisen, hvis det ikke er muligt at reparere eller bytte varen.

5 ting, du bør huske

 1. Gem bonen eller kvitteringen.
 2. Jo hurtigere du klager, desto nemmere er det at bevise fejlen.
 3. Du har altid 2 års reklamationsret. Uanset hvad der står på garantibeviset.
 4. Det første halve år er det sælger, der skal bevise, at fejlen ikke var der, da du købte varen. Efter ½ år skal du selv kunne argumentere for det.
 5. Hvis sælger afviser dig, kan du klage til Forbrugerklagenævnet.

Eksempler

 • Hvidevarer med forkert energimærkningDu har netop købt en vaskemaskine, men finder efter nogen tid ud af, at sælger har givet dig forkert information om vaskemaskinens energimærkning.

  Dette tæller som en mangel. Men det er en type af mangel, der ikke kan repareres.

  Du kan nu kræve af sælger at få byttet vaskemaskinen til den lovede. Hvis det er umuligt, fordi en vaskemaskine med den lovede energimærkning ikke findes, kan du hæve købet eller kræve at få dine penge tilbage, hvis du returnerer vaskemaskinen. Dog kun, hvis manglen er væsentlig, altså hvis du har lagt vægt på energimærkningen, da du besluttede at købe netop denne maskine, og hvis forskellen mellem det faktiske energiforbrug og det lovede forbrug er betydeligt.

  Du kan også kræve et afslag i prisen, hvis du hellere vil have det.

 • Tastaturet virker ikkeDu har købt et tastatur, der ikke virker. Det tæller som en mangel, og du kan derfor kræve af sælger at få det byttet til en nyt. Hvis det er umuligt, kan du hæve købet eller kræve at få dine penge tilbage, hvis du returnerer tastaturet. Dog kun hvis manglen er væsentlig, altså hvis forskellen mellem det faktiske produkt og det lovede produkt er betydelig.

  Du kan også kræve et afslag i prisen, hvis du hellere vil have det.

Hvad er en ’mangel’?

Hvis varen har en fejl, som har været der, da du købte varen, er der tale om en mangel. Det er typisk de fejl, der viser sig inden for 6 måneder efter købet. Det er f.eks. en mangel, hvis A-mærket vaskemaskine senere viser sig ikke at være A-mærket alligevel.

 

Kend dine rettigheder som forbruger

Energimærkning apparater