It og elektronik

It og elektronik

It og elektronik

Køb af it og elektronik

Køb af it og elektronik

Gå efter energimærkerne og miljømærkerne, når du køber ny it og elektronik.

Køb af it og elektronik

Køb af it og elektronik

Køb af it og elektronik

Indkøbsråd

Energimærket er din guide til de produkter, der bruger mindst energi. EUs energimærke fortæller også, hvor stort det årlige energiforbrug er.

TV: Gå efter energimærke A+ eller A++

Bemærk, at jo større fjernsynet er, desto højere elforbrug har det. Hvis du vil sammenligne enkelte fjernsyns forbrug, kan du se efter det årlige elforbrug ved 4 timers brug pr. dag på energimærket.

Der er endnu ikke så mange fjernsyn på markedet med A++ og stort set ingen med A+++. Til gengæld er der stadig mange med energimærke B og A — så husk i første omgang at kigge efter plusserne.

Knap 300 kr. om året i forskel

Elforbruget kan svinge meget fra model til model. Op til 130 kWh om året for et 55 tommers-tv, hvilket giver en forskel på elregningen på over 260 kr. Husk, at ældre fjernsyn kan bruge meget mere strøm end det.

Spar

Digitale modtagere: Kig efter energiforbruget

Spørg din leverandør om modtagerens årlige elforbrug og om forbruget i aktiv tilstand og i standby. Hvis den har et højt standbyforbrug, har den typisk også et højt årligt elforbrug. Et standbyforbrug på 10 watt giver et årligt elforbrug i standby på ca. 70 kWh. Det svarer til 140 kr. pr. år.

Spørg i butikken, om de har flere digitale modtagere, hvad det årlige elforbrug er pr. modtager, og hvilke funktioner modtagerne har. Bed om at få en digital modtager med et lavt elforbrug, som passer til dit behov. Har modtageren mange funktioner, som du ikke har brug for, har den et uhensigtsmæssigt stort forbrug. 

Hvis du har et nyere tv, har du måske slet ikke brug for en digital modtager, selvom du gerne vil modtage betalingskanaler. Hvis dit tv har mulighed for at indsætte en digital kortlæser (kortlæsermodul), behøver du ingen digital modtager. Et kortlæsermodul har et meget lavt elforbrug sammenlignet med en digital modtager.

It: Gå efter Energy Star

Vælg en computer med Energy Star-mærket. 

Se også efter miljømærkerne

Blomsten og Svanen er det europæiske og det nordiske miljømærke. De er anerkendte af de danske myndigheder og underlagt uvildig kontrol. Blomsten og Svanen stiller ud over energikrav også krav til mængden af sundhedsskadelige stoffer og til produktets miljøbelastning.

Du kan finde Blomsten og Svanen på visse fjernsyn og computere.
Blomsten og Svanen

Andre indkøbsråd

 • ComputerVælg bærbar eller tablet frem for en stationær computer. Bærbare bruger ca. 4 gange så lidt strøm som stationære computere, mens tablets bruger ca. 6 gange så lidt. En stationær computer bruger typisk 113 kWh om året, svarende til ca. 126 kr. og 33 kg CO2.
 • PrinterGå efter maskiner med duplex – print og/eller kopiering på begge sider af papiret.

  Vælg apparater, der får strøm fra usb-porten. Så bruger de ofte ikke mere end 2,5 watt og slukker samtidig med computeren. Bemærk, at nogle computere ikke slukker for usb-porten, men dens elforbrug er dog ofte lavt.

 • InternetudstyrBenyt en alt i én-internetboks, dvs, en internetboks med trådløs router og printertilslutning og evt. andre funktioner, du har brug for.
 • Trådløse systemerGå efter produkter med lavest muligt standbyforbrug i netværksstandby – helst under 3 watt. 

Køb af it og elektronik

Læs mere om køb

Hvad koster it og elektronik i strøm?

Vælg apparat

watt
timer/dag
kr./kWh

Brug af it og elektronik

Brug af it og elektronik

Indstil apparaterne, så de går i dvale, når du ikke bruger dem, og undgå standbyforbrug. Især ældre apparater kan have et meget højt standbyforbrug.

Brug af it og elektronik

Brug af it og elektronik

Brug af it og elektronik

Undgå standby

Standbyforbrug er det spildforbrug, der sker, når du ikke bruger dine apparater, men der stadig er tændt på kontakten. Slip af med standbyforbruget ved at bruge en elspareskinne eller et tænd-sluk-ur – eller sluk manuelt eller med en fjernbetjent stikkontakt.

Især ældre apparater kan have et højt standbyforbrug. F.eks. kan et ældre tv bruge 10-12 watt i standby. Det koster ca. 160 kr. om året på elregningen.

Særligt for trådløse systemer

Trådløse systemer er forbundet i netværk og står som udgangspunkt tændt hele tiden, så de kan vækkes via et signal fra netværket.

Har du trådløse systemer, bør du slukke for netværksstandby, når du ikke bruger apparaterne. Det kræver blot, at du tænder igen – enten med fjernbetjeningen eller på selve apparatet – når du vil bruge det igen. Det reducerer standbyforbruget til under 0,5 watt, hvor apparatet ellers kan bruge op til 6 watt.

Særligt for computere

Indstil strømstyringen

Indstil computeren til at gå i sleep, når du ikke bruger den. Den stationære bør gå i sleep efter 10-15 minutter uden brug, og den bærbare bør gå i sleep, når du lukker skærmen ned. Indstil også computeren til at slukke skærmen efter højst 10 minutter uden brug.

 • Windows
: Gå til kontrolpanelet, og vælg strømstyring.
 • Mac
: Vælg systemindstillinger og energibesparelse. Indstil, hvornår computeren skal gå i sleep eller i dybere dvale, hvornår skærmen skal slukke, og hvornår andre dele af computeren skal slukke.

Særligt for tv og digitale modtagere

Undgå quick start


Nogle tv’er, dvd’er og blu-ray-optagere kan indstilles til at starte op hurtigere – såkaldt quick start. Hvis du vælger denne indstilling, kan standbyforbruget stige til 10 watt eller mere.

Stream smart-tv direkte fra tv’et

Når du streamer f.eks. Netflix eller YouTube, så gør det direkte på tv’et i stedet for via en computer. På den måde sparer du forbruget fra computeren.

Juster evt. lysstyrken


Tv’ets elforbrug afhænger af, hvor meget skærmen lyser, når fjernsynet er tændt. Hvis du vil reducere elforbruget, kan du derfor prøve at justere på lysstyrken og se, om du kan sænke den, uden at det går ud over billedkvaliteten.

Sluk, når du er færdig med at se tv

Sluk på stikkontakten, når du ikke ser tv. Hvis dit tv og din digitale modtager har et højt standbyforbrug, kan det spare dig for et par hundrede kr. om året. Du kan også bruge en elspareskinne, der slukker for de andre apparater, når du slukker dit tv.

Du kan også benytte elsparefunktionen på din digitale modtager for at begrænse dens standbyforbrug.

Brug af it og elektronik

Læs mere om brug

Smart appliances

Smart appliances

Smart appliances slukker automatisk, f.eks. når elnettet er overbelastet. I disse år er flere smart appliances på vej ind på det danske marked.

Smart appliances

Smart appliances

Smart appliances

Hvad er smart appliances?

Smart appliances er normale apparater, der adskiller sig ved, at de kan forbindes til netværk, så de f.eks. slukker automatisk i perioder med stor belastning af elnettet.

Smart appliances er på vej ind på det danske marked og åbner for en mere intelligent styring af apparaterne.

Da smart appliances skal være forbundet i netværk, kan de nemt have et højt standbyforbrug (netværksstandby).

Smart-tv

Flere og flere tv bliver smarte. Et smart-tv giver nye muligheder i forhold til et almindeligt tv. Du kan f.eks. installere apps, hente indhold fra din tablet eller smartphone, gå på internettet og streame film. Du kan også styre tv’et via en app på din smartphone i stedet for et bruge fjernbetjeningen.

Pas på netværksstandby

Når smart-tv’et ikke er tændt, kan det have et større energiforbrug end et almindeligt tv, hvis det er i en tilstand, hvor det kan aktiveres via et netværk. Det kaldes netværksstandby.

Hvor et almindeligt tv højst må bruge 0,5 watt i standby, må et smart-tv bruge op til 6 watt i netværksstandby. Forbruget til netværksstandby indgår ikke i det årlige energiforbrug, der står på energimærkningen, men kan nemt løbe op i 40 kWh pr. år eller 80 kr./år. Hvis flere netværksporte er aktive, kan forbruget være endnu større.

Hvis smart-tv’et har funktioner som router, netværksswitch eller trådløs basisstation, kan forbruget i netværksstandby være endnu højere – op til 12 watt. Det højere forbrug er tilladt, fordi tv med disse funktioner skal kunne reagere umiddelbart på et signal fra netværket.

Spørg efter forbruget, når du køber

Spørg forhandleren om smart-tv’ets elforbrug i netværksstandby, og om tv’et har energistyring, der sørger for at skifte fra netværksstandby til almindeligt standby med lavt forbrug. 

Smart appliances

Læs mere

Tv og digitale modtagere

Tv og digitale modtagere

Fjernsyn kan inddeles i 4 teknologier og digitale modtagere i 3 typer, som ligger i forskellige prislejer og svinger en del i energiforbrug.

Tv og digitale modtagere

Tv og digitale modtagere

Tv og digitale modtagere

Fjernsyn kan inddeles i 2 primære teknologier:

 • LED-tvLED står for Light Emitting Diode. Et LED-tv har en LCD-skærm, men kaldes LED-tv, fordi det bruger LED til baggrundsbelysning. Generelt er LED-tv’er de mest energieffektive, der er til at betale. Besparelsen ved at vælge et LED-tv frem for et almindeligt LCD-tv er typisk 20-30 %.
 • OLED-tvOLED står for organiske lysdioder. Et OLED-tv bruger endnu mindre energi end et LED-tv, men er stadig meget dyrt i indkøb. Det har ekstra god billedkvalitet og meget nøjagtig farvegengivelse pga. sine mio. af farvenuancer. Den tynde skærm er bygget op af tusindvis af små lysdioder, som sidder fæstnet til en tynd organisk film.

Elforbrug afhænger af størrelsen

Tidligere har der været solgt andre teknologier. F.eks. plasma og LCD, hvor plasma-tv typisk har brugt en del strøm. Men det mest afgørende for elforbruget er størrelsen. Jo større skærm - jo større elforbrug.

3 slags digitale modtagere

 • Kompleks digital modtagerEn kompleks digital modtager kan modtage, afkode og behandle digitale tv-signaler. Den er bl.a. beregnet til at afkode de krypteringer, der bruges i forbindelse med signaler til betalings-tv. Komplekse digitale modtagere kan have indbygget en ekstra modtager (tuner) og et harddisk-drev til at optage og afspille programmer. Modtageren kan også have mulighed for at dekode HD-signaler (signaler i High Definition-kvalitet).

  Komplekse digitale modtagere kan have et stort elforbrug, som varierer fra ca. 20 kWh pr. år til over 150 kWh pr. år. Modtagere med mange ekstrafunktioner har typisk et højere elforbrug end modtagere med færre funktioner. Ekstrafunktioner kan være indbygget harddiskoptager, return path, full HD, in-home-netværk mv. De mest avancerede modtagere (typisk med blu-ray) kan bruge over 250 kWh pr. år. Det svarer til ca. 500 kr. på elregningen.

 • Simpel digital modtagerEn simpel digital modtager kan modtage ukodede digitale tv-signaler og konvertere dem til analoge signaler. Den kan kun bruges til at konvertere gratis tv-signaler som f.eks. DR1 og TV2. En simpel modtager kan have indbygget en ekstra modtager (tuner) og et harddisk-drev til at optage og afspille programmer. Den kan også have mulighed for at dekode HD-signaler (signaler i High Definition-kvalitet).

  For nye, simple modtagere til gratiskanaler er det årlige forbrug ca. 15 kWh om året. Standbyforbruget må maks. være 0,5 watt eller 1 watt, hvis modtageren har display. For ældre, simple modtagere er forbruget ca. 50 kWh pr. år og for modtagere med HD 90 kWh pr. år.

 • Digital kortlæser (CA-modul eller CAM)En digital kortlæser kan ligesom et kompleks digital modtager dekode de krypteringer, der bruges i forbindelse med betalings-tv. Tv-udbydere har typisk deres egen kortlæsere med tilhørende kort som giver adgang til betalingskanaler fra den pågældende udbyder. Kortlæseren består af modul, som sættes ind i fjernsynet typisk i siden eller bagpå. Hvis dit tv er fra 2011 eller nyere kan det sandsynligvis bruges med en digital kortlæser. En kortlæser giver ikke adgang til at optage og spole og interaktive tjenester som filmleje og lignende.

  En digital kortlæser har et meget lavt elforbrug sammenlignet med en digital modtager. 

Tv og digitale modtagere

Læs mere

It og elektronik