BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Spar energi til opvarmning af vand

Spar energi til opvarmning af vand

Spar energi til opvarmning af vand

Spar energi til opvarmning af vand

Spar energi til opvarmning af vand

Vand

Vandforbrug og den energi, der bruges til opvarmning af vand, udgør en markant del af mange arbejdspladsers energiforbrug. Men med større opmærksomhed på vandspild og varmetab kan man sænke både energiforbrug og varmeregning.

Hold øje med vandforbruget

Hold øje med vandforbruget

Hvis I sætter decentrale målere på det varme brugsvand og andre elforbrugssteder, kan I følge med i, hvor meget strøm I bruger og til hvad. Aflæs arbejdspladsens vandmåler en gang om måneden, så opdager I nemmere, om I bruger unormalt meget vand – eksempelvis grundet utætte vandrør.

Undgå vandspild

Undgå vandspild

Vandspild er unødigt energiforbrug, og der kan være en del at spare, hvis I tjekker jeres vandhaner og toiletter for dryp og løbende vand samt holder øje med skjulte lækager i systemet.

Dryppende vandhaner

Dryppende vandhaner

Løbende og dryppende vandhaner spilder store mængder vand. Omkring 20 liter per døgn går til spilde, hvis en vandhane drypper langsomt, og hvis en vandhane løber med en tynd stråle, går omkring 275 liter vand til spild på 1 døgn.

Dryppende vandhaner

Løbende toiletter

Hvis I har toiletter af ældre dato, eller hvis jeres toiletter løber, går meget vand til spilde. Et gammelt toilet bruger op til 12 liter vand på 1 skyl, hvorimod nye toiletter skyller med 3 eller 6 liter ad gangen. Et toilet, der løber en lille smule, spilder omkring 275 liter vand per døgn, og hvis toilettet løber, så det er tydeligt i overfladen, går der mellem 550 og 1.100 liter vand til spilde pr. døgn.

Dryppende vandhaner

Lækager

En skjult lækage i systemet på størrelse med en synål kan lække op til 70 liter om dagen. I større ejendomme, som eksempelvis skoler, er det en god idé at installere vandmålere for forskellige bygningsafsnit, så I kan registrere vandforbruget og identificere uforklarlige ændringer i forbruget.

 

Gode råd til køkken- og badefaciliteter

Gode råd til køkken- og badefaciliteter

  • Installer luftblandere (perlatorer) på vandhanerneEn perlator blander vandet med luft, så strålen virker større, end den er. Resultatet er typisk, at man bruger mindre vand til håndvask.
  • Brug vandbegrænsere på vandhanerneVandbegrænsere nedsætter gennemstrømningen af vand i hanen. Hvis man kombinerer perlatorer med vandbegrænsere, kan man spare op til 40 % af arbejdspladsens varmvandsforbrug.
  • Få vandbesparende, lavtskyllende toiletÆldre toiletter kan bruge op til 12 liter per skyl. De fleste nye toiletter skyller med 3 eller 6 liter vand per gang. Ved at skifte til vandbesparende toiletter kan I spare en del vand på arbejdspladsen.
  • Skift til sparebruserMange arbejdspladser har badefaciliteter til medarbejderne, og ved at skifte til vandbesparende brusere kan I nedsætte vandforbruget. En vandbesparende bruser bruger 6-10 liter vand per minut, hvor en almindelig bruser bruger 10-20 liter vand per minut.
  • Fyld vaskemaskine og opvaskemaskine helt opFyld både vaskemaskiner og opvaskemaskiner helt op, og vælg korte programmer med lav temperatur. Hold desuden opvaskemaskinen lukket, så madrester ikke tørrer ind – så slipper I for at skylle service af.
  • Kig efter energimærket, når I køber nytGå efter A++ eller A+++, når I køber nye vaskemaskiner eller opvaskemaskiner. Dermed får I apparater, der bruger mindst muligt vand og energi. Læs mere om energimærkning af vaskemaskinerLæs mere om energimærkning af opvaskemaskiner

Gode råd til varmeanlæg

Gode råd til varmeanlæg

  • Sluk cirkulationspumpen uden for brugstidSæt urstyring på cirkulationspumpen til det varme vand, og sørg for, at den slukker uden for bygningens brugstid.
  • Undersøg, om cirkulationspumpen er nødvendigHvis der er kort afstand mellem vandvarmer og tappested, kan en mindre rørdimension få det varme vand hurtigere frem. Det kan betyde, at cirkulation slet ikke er nødvendig.
  • Isoler rør og ventilerGennemgå systemet, så alle rør og ventiler bliver isoleret. Et standardisoleret rør har 20-30 mm isolering, men det kan betale sig at øge isoleringen til 40-50 mm for at reducere varmetabet. Læs om rørisolering
  • Energioptimer røreneSørg for at energioptimere rørsystemet især ved ombygning og renovering. Gå efter så korte rørledninger som muligt.
  • Overvej klimavenlig opvarmning af vandJeres energiforbrug til varmt vand afhænger af jeres opvarmningsform. Den dyreste løsning er en elvandvarmer, der også er mindst energieffektiv. Solvarmeanlæg eller en varmepumpe er velegnede, klimavenlige måder at varme vand på.
  • Installer decentrale vandvarmereSmå decentrale elvandvarmere kan give store energibesparelser, hvis de erstatter konstant cirkulation af varmt brugsvand i et stort system med lille varmtvandsforbrug.
  • Brug termostaterStyr temperaturen med en termostat, så pumpen slår fra, når vandet har en bestemt temperatur. Derudover bør I både ved nybyggeri og renovering planlægge tapsteder for varmt brugsvand, så de er kortest muligt fra varmtvandsbeholder/veksler. Det mindsker varmetabet fra fordelings- og cirkulationsrør.

Nyhedsmail

Nyhedsmail

Vi sender en e-mail til dig, når vi har relevant information angående energibesparelser, CO2-reduktioner, Erhvervspuljen, og når der er ny viden, der passer til din branche.

 

Tilmeld nyhedsmail

Spar energi til opvarmning af vand