Spar energi i lejligheden

Spar energi i lejligheden

Spar energi i lejligheden

Spar energi i din lejlighed

Spar energi i din lejlighed

Prisen for el og varme er på sit højeste længe. Heldigvis kan du selv gøre en forskel - både for din egen regning og for klimaet - og du kan starte allerede i dag. Her på siden har vi samlet de vigtigste råd til dig, som bor i lejlighed.

Det kan du gøre her og nu

Det kan du gøre her og nu

Der er mange ting, du selv kan gøre nu og her for at skære toppen af din el- og varmeregning og samtidig gøre noget godt for klimaet.
Få styr på varmeforbruget

Minimer varmeforbruget

Dine vaner har stor betydning for varmeforbruget

Overvej dine vaner

 • Sænk temperaturenHvis du sænker temperaturen 1°C i hele lejligheden, sparer du 5 % på varmeregningen. Hold temperaturen på minimum 18°C af hensyn til fugt.
 • Indstil termostaterne ensHar du har flere radiatorer med termostat i samme rum – eller i rum med åbne døre imellem – er det bedst at indstille termostaterne ens. Så er dine radiatorer mest effektive.
 • Luk døren mellem varme og kolde rumHold døren lukket mellem rum, hvor du ønsker forskellig temperatur.
 • Træk gardiner for - og fra igenTræk gardiner og persienner for om aftenen og natten for at forhindre varmetab gennem vinduerne. Træk dem fra igen om dagen for at få lys og varme ind.
 • Hold øje med dit varmeforbrugAflæs f.eks. en gang om måneden. En uventet stigning kan skyldes problemer med dit varmeanlæg.
 • Spar på vandet - især det varmePrisen for 1 m3 koldt vand er ca. 70 kr.. Prisen for varmt vand er ca. 70 % højere, da det koster 40-60 kr. at varme vandet op.
  Tips til at spare på vandet
 • Tjek radiatorerneRadiatorer bør være lunkne eller kolde forneden. Ellers udnytter de ikke varmen ordentligt. Læs mere i guiden: Tjek dine radiatorer
Minimer elforbruget

Minimer elforbruget

Hvis I har fjernvarme, kan I se på jeres vaner for at spare på varmeregningen

En gennemsnitsdansker bruger 1.600 kWh strøm om året. Men du kan skære dit elforbrug ned til 1.000 kWh/år pr. person uden at give afkald på komforten. Du skal bare være bevidst om dine vaner og have fokus på de mest energieffektive apparater, når du køber nyt.

Hvis du bor alene, er det mere realistisk at sigte efter 1.500 kWh om året, fordi elforbruget til f.eks. køleskab og fjernsyn er næsten uafhængigt af antal beboere i husstanden.

Hvis du er i tvivl om, hvor meget strøm du bruger, kan du se det på din regning, hos din elleverandør eller på eloverblik.dk.

Der er 2 veje til en lavere elregning:

 • Skift gamle apparater ud med nye med et godt energimærke
 • Juster dine brugsvaner

Skift de gamle apparater ud

Når du udskifter de gamle apparater, skal du se på hvilket energimærke, der er det bedste på markedet.

Typisk vil en billig vaskemaskine med dårligt energimærke blive dyrere på længere sigt. Tidligere har mange apparater haft A med plusser, men de er ved at blive udfaset. Brug derfor vores guide til at finde det bedste energimærke.

Overvej dine vaner

 • Fyld vaskemaskinen opI gennemsnit vasker vi danskere kun 3,2 kg tøj ad gangen, selvom vores vaskemaskiner er beregnet til 5-6 kg eller 7-8 kg.
 • Vask ved 20 eller 30 °CVask tøjet ved 20 i stedet for 40 °C og 30 i stedet for 60 °C. Halverer du fra 40 til 20 °C, sparer du 55 % af elforbruget.
 • Brug tørresnoren i gårdenHæng tøjet til tørre i stedet for at bruge tørretumbler. Det koster næsten 10 kr., hver gang du tørrer dit tøj i en C-mærket tørretumbler og under 3 kr. pr. gang i en A+++-mærket tørretumbler. Husk at lufte godt ud, hvis du tørrer tøj indendørs.
 • Skift til LED - og sluk, når du gårSluk lyset i de rum, du ikke opholder dig i. Og gå efter LED og sparepærer, næste gang du skal købe nye pærer. Hvis du f.eks. udskifter 5 halogenspots på 35 watt med LED, sparer du næsten 500 kr. om året på din elregning.
 • Hold 5 °C i køleskabet og -18 i fryserenFor hver grad du sænker temperaturen i køleskabet, stiger forbruget med 5 %.  For hver grad temperaturen kommer under -18 °C i fryseren, stiger dit elforbrug med ca. 2-3 %.
 • Fyld opvaskemaskinen op - og skru nedFyld opvaskemaskinen helt op og vask ved lavere temperatur. Hvis opvasken klares ved 50/55 °C, bruger det 10-20 % mindre strøm end opvask ved 65 °C. Spar ca. 200 kr./år, hvis du fylder opvaskemaskinen op hver gang – dvs. kun kører 2 gange ud af 3.

Flere gode råd om apparater:

Brug strøm, når andre ikke gør det

Prisen på el og mængden af CO2-udledning fra elproduktion varierer i løbet af døgnet. Derfor kan det være en god idé at tænke over hvornår du f.eks. starter opvaskemaskinen. Typisk er prisen på el lavest før kl. 07.00 og efter kl. 21.00, hvor færrest bruger strøm.

Søg økonomisk støtte

Søg økonomisk støtte

Nogle borgere kan få en økonomisk håndsrækning, hvis der blevet svært at betale el- og varmeregning.

Der findes forskellige muligheder, hvis det kniber med at betale energiregningen.

Varmetillæg til pensionister

Du kan søge om varmetillæg, hvis du er folkepensionist eller tilkendt førtidspension før 2003. Tillægget dækker både lejer og ejer. Det er kun én i husstanden, der kan få varmetillæg. 

For at få varmetillæg skal du have: 

 • Varmeudgifter over 5.500 kr. om året som enlig og 8.250 kr. pr. år som samlevende (2022)
 • En tillægsprocent over 0. Din tillægsprocent bestemmes af din, og eventuelt din samlevers, indkomst ud over pensionen. Jo højere din tillægsprocent er, jo mere kan du få i varmetillæg.

Hvis du allerede modtager varmetillæg, kan du søge om genberegning af tillægget hos Udbetaling Danmark, f.eks. i tilfælde af stigende varmeregninger på 10 % eller mere. Det er kun én i husstanden, der kan få varmetillæg. Husstanden kan maksimum få dækket varmeudgifter på op til 22.700 kr. om året (2022). Er der mere end 2 voksne i husstanden, sættes dette maksimum op med 6.800 pr. voksen. 

Personligt tillæg til pensionister

Hvis du er folkepensionist eller tilkendt førtidspension før 2003, kan du søge om personligt tillæg hos din kommune. Personligt tillæg kan dække udgifter, som efter kommunens vurdering er rimelige og nødvendige, og som du ikke har penge til at betale selv. Det kan eksempelvis være udgifter til en højere varmeregning.

Kommunen foretager en konkret vurdering af dine samlede økonomiske forhold, når den vurderer, om du kan få personligt tillæg. I vurderingen indgår din formue, den sociale pension og alle andre indtægter.

Hjælp til enkeltudgifter for kontanthjælpsmodtagere m.fl.

Du kan søge om hjælp hos din kommune til uforudsete enkeltudgifter til varme eller elektricitet, som du ikke selv har penge til at betale.

Hjælp til rimeligt begrundede enkeltudgifter forudsætter, at du har været ude for ændringer i dine forhold som f.eks. sygdom, arbejdsløshed eller samlivsophør/skilsmisse.

Kommunen foretager en konkret vurdering af dine samlede økonomiske forhold, når den vurderer, om du kan modtage hjælp til enkeltudgifter. I vurderingen indgår din formue og alle indtægter. Er du gift, indgår din ægtefælles formue og indtægter også i vurderingen.

Særlig støtte for økonomisk vanskeligt stillede

Hvis du har været ude for ændringer i dine forhold som f.eks. sygdom, arbejdsløshed eller samlivsophør/skilsmisse, og du i øvrigt opfylder betingelserne for at modtage hjælp i kontanthjælpssystemet, kan du være berettiget til særlig støtte til at dække høje udgifter til din bolig, for eksempel el og varme.

Det er ikke et krav, at du i forvejen får hjælp i kontanthjælpssystemet. F.eks. vil dagpengemodtagere, der på grund af dagpengene ikke får hjælp i kontanthjælpssystemet, eventuelt kunne få særlig støtte.

Hvis du allerede modtager særlig støtte, vil du eventuelt kunne få beregnet en højere særlig støtte som følge af de stigende priser på varme.

 

Det kan du gøre på længere sigt

Det kan du gøre på længere sigt

Du kan selv gøre meget for at gøre varmeregningen lavere på langt sigt, og samtidig gøre noget godt for klimaet.

Selv om du ikke er i bestyrelsen eller bor i en lejelejlighed, kan du godt få indflydelse på forbedringer af din ejendom. Snak med bestyrelsen eller boligselskabet om mulighederne, så I alle kan få en bedre bolig.

Få styr på varmeforbruget

Få fjernvarme eller varmepumpe

Jeres varmetype har afgørende betydning for prisen 

Mange lejligheder er opvarmet med fjernvarme. Hvis det også gælder din lejlighed, skal du rette blikket mod dine vaner.

Hvis I ikke har fjernvarme

Hvis bygningen bliver opvarmet med naturgas, olie eller du har elradiatorer, bør I undersøge muligheden for at skifte til fjernvarme eller varmepumpe. Varmepumpe er til ejendomme udenfor fjernvarmeområder.

Renover ejendommen

Renover ejendommen

Renover med fokus på energiforbruget, så bruger ejendommen både mindre varme, og I får et bedre indeklima

Når I renoverer ejendommen med fokus på energiforbruget, bruger den ikke bare mindre varme. Det gør typisk også indeklimaet bedre, og bygningen stiger samtidig i værdi.

Det kan være svært at overskue - især hvis der skal ske flere ting på én gang. Men det kan godt betale sig at se tingene i et større perspektiv, da det samlet set giver dig den bedste økonomi. Specielt er det vigtigt at tænke energiforbedringer med, når man alligevel skal i gang med et nødvendigt renoveringsprojekt.

Brug ejendommens energimærke som inspiration til relevante forbedringer.

Søg økonomisk støtte til forbedringer

Søg økonomisk støtte til forbedringer

Der findes forskellige muligheder, hvis du gerne vil renovere men har svært ved at finansiere forbedringerne.

Tilskud til renovering og skift til varmepumpe

Med Bygningspuljen kan du søge om tilskud til en række forbedringer i din bolig. Tilskuddet er bl.a. til isolering, udskiftning af vinduer og skift til varmepumpe. Bygningspuljen åbner for ansøgninger i 1. kvartal 2022.

Håndværkerfradrag

Med håndværkerfradraget kan du trække arbejdsløn til energiforbedringer af din bolig fra i skat. Det forventes dog, at håndværkerfradraget til energiforbedringer bliver afskaffet pr. 1. april 2022. Det betyder, at du kan få håndværkerfradrag for håndværkerydelser udført senest den 31. marts 2022 og betalt senest 31. maj 2022.

 

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål?

Vi rådgiver gratis private husstande om energibesparelser.

Vi kan bl.a. svare på dine spørgsmål om skift til varmepumpe, isolering af boligen eller køb af nye hvidevarer. Kontakt os på tlf.: 31 15 90 00 eller info@sparenergi.dk Vi har åbent for rådgivningen mandag til torsdag kl. 8-17 og fredag 8-15.

Se webinar om stigende energipriser

Nyhedsmail

Nyhedsmail

Tilmeld dig vores nyhedsmail, og bliv ekspert i at spare energi. Udfyld dine præferencer ved tilmeldingen, så får du kun de mails, der har relevans for dig. Emnerne er f.eks. tilskud, varmepumper og hvordan du renoverer din bolig.

Det med småt: Til brug for udsendelse af nyhedsmailen benyttes kun kontaktdata. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsmailen, hvorefter oplysningerne slettes.

Tilmeld dig nyhedsmailen

Spar energi i lejligheden