Spar energi i lejligheden
Spar energi i lejligheden
Spar energi i din lejlighed
Spar energi i din lejlighed
Det kan du gøre her og nu
Det kan du gøre her og nu

Minimer varmeforbruget
Dine vaner har stor betydning for varmeforbruget
Overvej dine vaner
- Sænk temperaturenHvis du sænker temperaturen 1°C i hele lejligheden, sparer du 5 % på varmeregningen. Hold temperaturen på minimum 18°C af hensyn til fugt. Spar endnu mere hvis du sænker temperaturen om natten, og når du ikke er hjemme.
- Indstil termostaterne ensHar du har flere radiatorer med termostat i samme rum – eller i rum med åbne døre imellem – er det bedst at indstille termostaterne ens. Så er dine radiatorer mest effektive.
- Luk døren mellem varme og kolde rumHold døren lukket mellem rum, hvor du ønsker forskellig temperatur.
- Træk gardiner for - og fra igenTræk gardiner og persienner for om aftenen og natten for at forhindre varmetab gennem vinduerne. Træk dem fra igen om dagen for at få lys og varme ind.
- Hold øje med dit varmeforbrugAflæs f.eks. en gang om måneden. En uventet stigning kan skyldes problemer med dit varmeanlæg.
-
Spar på vandet - især det varmePrisen for 1 m3 koldt vand er ca. 75 kr.. Prisen for varmt vand er højere, det koster 40-100 kr. at varme vandet op.
Tips til at spare på vandet - Tjek radiatorerneRadiatorer bør være lunkne eller kolde forneden. Ellers udnytter de ikke varmen ordentligt. Læs mere i guiden: Tjek dine radiatorer

Minimer elforbruget
Hvis I har fjernvarme, kan I se på jeres vaner for at spare på varmeregningen
En gennemsnitsdansker bruger 1.600 kWh strøm om året. Men du kan skære dit elforbrug ned til 1.000 kWh/år pr. person uden at give afkald på komforten. Du skal bare være bevidst om dine vaner og have fokus på de mest energieffektive apparater, når du køber nyt.
Hvis du bor alene, er det mere realistisk at sigte efter 1.500 kWh om året, fordi elforbruget til f.eks. køleskab og fjernsyn er næsten uafhængigt af antal beboere i husstanden.
Hvis du er i tvivl om, hvor meget strøm du bruger, kan du se det på din regning, hos din elleverandør eller på eloverblik.dk.
Der er 2 veje til en lavere elregning:
- Skift gamle apparater ud med nye med et godt energimærke
- Juster dine brugsvaner
Skift de gamle apparater ud
Når du udskifter de gamle apparater, skal du se på hvilket energimærke, der er det bedste på markedet.
Typisk vil en billig vaskemaskine med dårligt energimærke blive dyrere på længere sigt. Tidligere har mange apparater haft A med plusser, men de er ved at blive udfaset. Brug derfor vores guide til at finde det bedste energimærke.
Overvej dine vaner
- Fyld vaskemaskinen opI gennemsnit vasker vi danskere kun 3,2 kg tøj ad gangen, selvom vores vaskemaskiner er beregnet til 5-6 kg eller 7-8 kg.
- Vask ved 20 eller 30 °CVask tøjet ved 20 i stedet for 40 °C og 30 i stedet for 60 °C. Halverer du fra 40 til 20 °C, sparer du 55 % af elforbruget.
- Brug tørresnoren i gårdenHæng tøjet til tørre i stedet for at bruge tørretumbler. Det koster næsten 12 kr., hver gang du tørrer dit tøj i en C-mærket tørretumbler og ca. 3,50 kr. pr. gang i en A+++-mærket tørretumbler. Husk at lufte godt ud, hvis du tørrer tøj indendørs.
- Skift til LED - og sluk, når du gårSluk lyset i de rum, du ikke opholder dig i. Og gå efter LED og sparepærer, næste gang du skal købe nye pærer. Hvis du f.eks. udskifter 5 halogenspots på 35 watt med LED, sparer du næsten 500 kr. om året på din elregning.
- Hold 5 °C i køleskabet og -18 i fryserenFor hver grad du sænker temperaturen i køleskabet, stiger forbruget med 5 %. For hver grad temperaturen kommer under -18 °C i fryseren, stiger dit elforbrug med ca. 2-3 %.
- Fyld opvaskemaskinen op - og skru nedFyld opvaskemaskinen helt op og vask ved lavere temperatur. Hvis opvasken klares ved 50/55 °C, bruger det 10-20 % mindre strøm end opvask ved 65 °C. Spar ca. 250 kr./år, hvis du fylder opvaskemaskinen op hver gang – dvs. kun kører 2 gange ud af 3.
Flere gode råd om apparater:
Brug strømmen, når den er billigst
Prisen på el og mængden af CO2-udledning fra elproduktion varierer i løbet af døgnet. Tænk derfor over hvornår du f.eks. starter opvaskemaskinen. Typisk er prisen på el lavest før kl. 07.00 og efter kl. 21.00, hvor færrest bruger strøm.
Få økonomisk støtte
Nogle borgere kan få en økonomisk håndsrækning, hvis det er blevet svært at betale el- og varmeregning. Blandt andet er der afsat 1 mia. kr. til en skattefri varmecheck til dem, der er hårdest ramt af prisstigningerne på varme.
Det kan du gøre på længere sigt
Det kan du gøre på længere sigt
Selv om du ikke er i bestyrelsen eller bor i en lejelejlighed, kan du godt få indflydelse på forbedringer af din ejendom. Snak med bestyrelsen eller boligselskabet om mulighederne, så I alle kan få en bedre bolig.

Få fjernvarme eller varmepumpe
Jeres varmetype har afgørende betydning for prisen
Mange lejligheder er opvarmet med fjernvarme. Hvis det også gælder din lejlighed, skal du rette blikket mod dine vaner.
Hvis I ikke har fjernvarme
Hvis bygningen bliver opvarmet med naturgas, olie eller du har elradiatorer, bør I undersøge muligheden for at skifte til fjernvarme eller varmepumpe. Varmepumpe er til ejendomme udenfor fjernvarmeområder.

Renover ejendommen
Renover med fokus på energiforbruget, så bruger ejendommen både mindre varme, og I får et bedre indeklima
Når I renoverer ejendommen med fokus på energiforbruget, bruger den ikke bare mindre varme. Det gør typisk også indeklimaet bedre, og bygningen stiger samtidig i værdi.
Det kan være svært at overskue - især hvis der skal ske flere ting på én gang. Men det kan godt betale sig at se tingene i et større perspektiv, da det samlet set giver dig den bedste økonomi. Specielt er det vigtigt at tænke energiforbedringer med, når man alligevel skal i gang med et nødvendigt renoveringsprojekt.
Brug ejendommens energimærke som inspiration til relevante forbedringer.
Økonomisk støtte til forbedringer af boligen
Der findes forskellige muligheder, hvis du gerne vil renovere men har svært ved at finansiere forbedringerne. Bl.a. kan du få tilskud fra Bygningspuljen til f.eks. varmepumpe eller isolering.
Har du spørgsmål?
Har du spørgsmål?
Hvad kan du spørge om?
Vi kan bl.a. svare på dine spørgsmål om:
-
Tilskud til energibesparelser i din bolig
Læs om tilskudsordningen Se webinar om tilskudsordningen - Stigende energipriserSe webinar om hvad du selv kan gøre i forhold til de høje energipriser
- Udskiftning af oliefyr
- Viden om varmepumper
- Isolering af boligen
Vi hjælper dig også videre, hvis du er i tvivl om f.eks. køb af hårde hvidevarer, hvordan du finder en god LED-pære, eller hvordan du finder den bedste håndværker eller rådgiver til din renoveringsopgave.
Sådan får du fat i os
Tlf.: 31 15 90 00 eller info@sparenergi.dk
Telefontider:
- Mandag - torsdag: kl. 8-17
- Fredag: kl. 8-15
Vi sidder også klar på Facebook til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål om energien i din bolig.
Nyhedsmail
Nyhedsmail
Tilmeld dig vores nyhedsmail, og bliv ekspert i at spare energi. Udfyld dine præferencer ved tilmeldingen, så får du kun de mails, der har relevans for dig. Emnerne er f.eks. tilskud, varmepumper og hvordan du renoverer din bolig.
Det med småt: Til brug for udsendelse af nyhedsmailen benyttes kun kontaktdata. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsmailen, hvorefter oplysningerne slettes.