Spar energi i huset

Spar energi i huset

Spar energi i huset

Spar energi i dit hus

Spar energi i dit hus

Prisen for el og varme er på sit højeste længe. Heldigvis kan du selv gøre en forskel - både for din egen regning og for klimaet - og du kan starte allerede i dag. Her på siden har vi samlet de vigtigste råd til dig, som bor i hus.

Det kan du gøre nu og her

Det kan du gøre nu og her

Der er mange ting, du selv kan gøre nu og her for at skære toppen af din el- og varmeregning og samtidig gøre noget godt for klimaet.
Opgrader din opvarmning

Minimer varmeforbruget

Dine vaner og driften af varmeanlægget har stor betydningen for varmeregningens størrelse

Få et effektivt varmeanlæg

Få efterset dit varmeanlæg, så det kører optimalt, og du får mest varme for pengene. Du kan også gå dit varmeanlæg og installationer efter i sømmene med vores guide:

Sommerluk for varmen og spar 5 %

Luk ned for varmeanlægget over sommeren, så kan du spare ca. 5 % af årets varmeregning. Det er op til 1.500 kr. i et typisk 140 m2 hus, afhængigt af din varmeform – og det tager kun 5 minutter.

Overvej dine vaner

 • Sænk temperaturenHvis du sænker temperaturen 1°C i hele huset, sparer du 5 % på varmeregningen. I et typisk hus på 140 m2 med fjernvarme svarer det til ca. 650 kr. og 80 kg CO2 om året. Hold temperaturen på minimum 18°C af hensyn til fugt. Du kan spare endnu mere hvis du sænker temperaturen om natten og når du ikke er hjemme.
 • Indstil termostaterne ensHar du flere radiatorer med termostat i samme rum – eller i rum med åbne døre imellem – er det bedst at indstille termostaterne ens. Så er dine radiatorer mest effektive.
 • Luk døren mellem varme og kolde rumHold døren lukket mellem rum, hvor du ønsker forskellig temperatur.
 • Træk gardiner for - og fra igenTræk gardiner og persienner for om aftenen og natten for at forhindre varmetab gennem vinduerne. Træk dem fra igen om dagen for at få lys og varme ind.
 • Hold øje med dit varmeforbrugAflæs f.eks. en gang om måneden. En uventet stigning kan skyldes problemer med dit varmeanlæg.
 • Spar på vandet - især det varmePrisen for 1 m3 koldt vand er ca. 75 kr.. Prisen for varmt vand er højere, det koster 40-100 kr. at varme vandet op.
  Tips til at spare på vandet
 • Tjek radiatorerneRadiatorer bør være lunkne eller kolde forneden. Ellers udnytter de ikke varmen ordentligt. Læs mere i guiden: Tjek dine radiatorer
 • Hold 55 °C i din varmtvandsbeholderTemperaturen i din varmtvandsbeholder bør være 55 ºC. Højere temperatur er spild af energi, og beholderen kalker hurtigt til. Lavere temperatur giver risiko for, at farlige legionella-bakterier kan leve i dit varme vand. Se, hvordan du tjekker temperaturen
Minimer elforbruget

Minimer elforbruget

Kender du dit elforbrug? I gennemsnit bruger danskerne 1.600 kWh/år, og det koster ca. 4.800 kr.

En gennemsnitsdansker bruger 1.600 kWh strøm om året. Men du kan skære dit elforbrug ned til 1.000 kWh/år pr. person uden at give afkald på komforten. Du skal bare være bevidst om dine vaner og have fokus på de mest energieffektive apparater, når du køber nyt.

Hvis du bor alene, er det mere realistisk at sigte efter 1.500 kWh om året, fordi elforbruget til f.eks. køleskab og fjernsyn er næsten uafhængigt af antal beboere i husstanden.

Hvis du er i tvivl om, hvor meget strøm du bruger, kan du se det på din regning, hos din elleverandør eller på eloverblik.dk.

Der er 2 veje til en lavere elregning: 

 • Skift gamle apparater ud med nye med et godt energimærke
 • Juster dine brugsvaner

Skift de gamle apparater ud

Når du skifter de gamle apparater, skal du se på, hvilket energimærke der er det bedste på markedet.

Typisk vil en billig vaskemaskine med dårligt energimærke blive dyrere på længere sigt. Tidligere har mange apparater haft A med plusser, men de er ved at blive udfaset. Brug derfor vores guide til at finde det bedste energimærke.

Overvej dine vaner

 • Fyld vaskemaskinen opI gennemsnit vasker vi danskere kun 3,2 kg tøj ad gangen, selvom vores vaskemaskiner er beregnet til 5-6 kg eller 7-8 kg.
 • Vask ved 20 eller 30 °CVask tøjet ved 20 i stedet for 40 °C og 30 i stedet for 60 °C. Halverer du fra 40 til 20 °C, sparer du 55 % af elforbruget.
 • Brug tørresnorenHæng tøjet til tørre i stedet for at bruge tørretumbler. Det koster knap 12 kr., hver gang du tørrer dit tøj i en C-mærket tørretumbler og ca. 3,50 kr. pr. gang i en A+++-mærket tørretumbler.
 • Skift til LED - og sluk, når du gårSluk lyset i de rum, du ikke opholder dig i. Og vælg LED, næste gang du skal købe nye pærer. Hvis du f.eks. udskifter 5 halogenspots på 35 watt med LED, sparer du næsten 500 kr. om året på din elregning.
 • Hold 5 °C i køleskabet og -18 i fryserenFor hver grad du sænker temperaturen i køleskabet, stiger forbruget med 5 %.  For hver grad temperaturen kommer under -18 °C i fryseren, stiger dit elforbrug med ca. 2-3 %.
 • Fyld opvaskemaskinen op - og skru nedFyld opvaskemaskinen helt op og vask ved lavere temperatur. Hvis opvasken klares ved 50/55 °C, bruger det 10-20 % mindre strøm end opvask ved 65 °C. Spar ca. 250 kr./år, hvis du fylder opvaskemaskinen op hver gang – dvs. kun kører 2 gange ud af 3.

Flere gode råd om apparater:

Brug strøm, når den er billig

Prisen på strøm varierer fra time til time. Spar penge ved at bruge strøm, når prisen er lav. Undgå f.eks. at køre tøjvask og opvaskemaskine mellem kl. 17 og 20, hvor elprisen som regel er højest.

Få økonomisk støtte

Nogle borgere kan få en økonomisk håndsrækning, hvis det er blevet svært at betale el- og varmeregning. Blandt andet er der afsat 1 mia. kr. til en skattefri varmecheck til dem, der er hårdest ramt af prisstigningerne på varme.

Brug strøm, når den er billig

Prisen på strøm varierer fra time til time. Spar penge ved at bruge strøm, når prisen er lav. Undgå f.eks. at køre tøjvask og opvaskemaskine mellem kl. 17 og 20, hvor elprisen som regel er højest.

Det kan du gøre på længere sigt

Det kan du gøre på længere sigt

Der er mange ting, du selv kan gøre på længere sigt for at skære toppen af din el- og varmeregning, og samtidig gøre noget godt for klimaet.
Renover huset

Renover huset

Renover huset med fokus på energiforbruget. Så bruger det mindre varme, og indeklimaet bliver bedre

Når du renoverer med fokus på energiforbruget, bruger huset ikke bare mindre varme. Det gør typisk også indeklimaet bedre, og dit hus bliver mere værd.

Det kan være svært at overskue - især hvis der skal ske flere ting på én gang. Men det kan godt betale sig at se tingene i et større perspektiv, da det samlet set giver dig den bedste økonomi.

Typiske forbedringer

De fleste af de forbedringer, der er brug for i enfamilieshuse, handler om at hjælpe huset med at holde på varmen. De største kilder til varmetab er manglende isolering og utætte vinduer.

De 4 tiltag, der hyppigst er brug for i enfamiliehuse, er:

 1. Isolering af loft
 2. Isolering af etageadskillelse - typisk relevant i huse fra før 1985
 3. Isolering af ydervægge
 4. Forbedring eller udskiftning af vinduer og døre - typisk relevant i huse fra før 1995

Sådan prioriterer du

Når du prioriterer din indsats, skal du kigge på husets alder, tilstanden af huset og bygningstypen. Hvis bygningen har et energimærke, kan du tage udgangspunkt i det. Har det ikke et energimærke, kan du få konkrete råd til netop din type hus i Bygningsguiden:

Opgrader din opvarmning

Opgrader din opvarmning

Varmeformen og varmeanlægget har afgørende betydning for varmeregningens størrelse

Hvis du varmer op med olie eller naturgas, eller du har elradiatorer, anbefaler vi, at du skifter til enten fjernvarme eller varmepumpe. Varmepumpen er til dig, der bor uden for fjernvarmeområder.

Gennemgå dit anlæg og dine installationer

Der er gode penge at hente ved at gå dit varmeanlæg og installationer efter i sømmene. Du kan bruge vores guide som udgangspunkt:

Typiske forbedringer

De 4 tiltag, der hyppigst er brug for i enfamiliehuse, er:

 1. Skift fra olie, naturgas eller el til fjernvarme eller varmepumpe
 2. Isolering af varme- og varmtvandsrør
 3. Udskiftning af cirkulationspumper
 4. Installation af automatik på varmeanlægget

Økonomisk støtte til forbedringer af boligen

Der findes forskellige muligheder, hvis du gerne vil renovere men har svært ved at finansiere forbedringerne. Bl.a. kan du få tilskud fra Bygningspuljen til f.eks. varmepumpe eller isolering.

Tjek dit hus her

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål?

Vi rådgiver gratis private husstande om energibesparelser.

Vi kan bl.a. svare på dine spørgsmål om skift til varmepumpe, isolering af boligen eller køb af nye hvidevarer.

Kontakt os på tlf.: 31 15 90 00 eller info@sparenergi.dk

Vi har åbent for rådgivningen mandag til torsdag kl. 8-17 og fredag 8-15.

Spar energi i huset