Spar energi i dit hus

Spar energi i dit hus

Spar energi i dit hus

Spar energi i dit hus

Spar energi i dit hus

Her får du gode råd til at spare på varme- og elforbruget. Og du bliver hjulpet videre, hvis du går i renoveringstanker.

Et lavere energiforbrug i huset er godt for både din økonomi og klimaet. Du kan typisk opnå de største besparelser ved at energiforbedre dit hus, så du bruger mindre varme. Men du kan også spare energi med bedre vaner og ved at se på elforbruget.

Elforbrug

På siden ”Dit elforbrug” har vi samlet råd til gode elvaner og en indkøbsguide, hvis du skal købe nyt fjernsyn, køleskab eller lignende.

Varmeforbrug

Dit varmeforbrug afhænger af disse ting:

 • Husets tilstand – f.eks. hvor godt det er isoleret
 • Vinduernes størrelse og placering i forhold til solen
 • Din opvarmningsform
 • Dine vaner
 • Antal beboere og deres alder
 • Vejret

Hvad er et normalt varmeforbrug?

Hvad er et normalt varmeforbrug?

I skemaet kan du se, hvor meget energi til opvarmning og varmt brugsvand du kan forvente at bruge pr. år afhængig af, hvilken type hus du bor i.

  Typisk Energirenoveret** Nyt hus
Fjernvarme 18,1 MWh 12 MWh 5,2 MWh
Naturgas 1.700 m3 1.100 m3 470 m3
Olie* 2.100 liter 1.200 liter -
Elvarme* 18.100 kWh 12.000 kWh -
Varmepumpe 5.800 kWh 3.500 kWh 1.400 kWh

* Hvis du energirenoverer, bør du overveje at erstatte elvarme eller olie med en anden opvarmningsform. Af samme grund er der ingen tal under Nyt hus, da man ikke vil opføre et nyt hus med disse opvarmningsformer. Det er ikke længere tilladt at etablere oliefyr i nye boliger.

** Renoveringsklasse 2

Vil du regne på dit eget varmeforbrug?

Find dit hus i Bygningsguiden, her kan du både få hustypespecifikke råd og regne på om du har et normalt varmeforbrug ift. andre huse der ligner dit.

Find dit hus i Bygningsguiden

Guide til mindre varmeforbrug

Guide til mindre varmeforbrug

Når du kender din bolig, dit forbrug og dine vaner, ved du også, hvordan du får en mindre regning. Følg vores guide til en mindre varmeregning herunder.
1Se på husets skal
2Overvej din varmeform
3Se på vanerne

Vinduer og isolering betyder mest for din varmeregning

En velisoleret bolig med energirigtige vinduer og døre bruger mindre varme og er derfor billigere at bo i. Men energirenovering kan også forbedre indeklimaet og energimærket og samtidig gøre dit hus mere værd.

I 'Guide til energirenovering' længere nede på siden kan du læse, hvorfor du bør energirenovere, hvordan du træffer de rette beslutninger, og hvordan du udfører arbejdet.

Her slipper varmen typisk ud af huset

Her forsvinder varmen typisk hen

Tjek energimærkningen

Hvis dit hus er energimærket, kan du tjekke i energimærkningen, hvad der står om din boligs tilstand. Måske skyldes en høj varmeregning, at dit hus er i dårlig stand og har gavn af at blive renoveret.

Hvis du har købt dit hus efter 1997, er det formentlig energimærket. Hvis dit hus er energimærket, kan du finde mærket på Find dit energimærke.

Hvis dit hus ikke er energimærket, kan du få en energirådgiver til at gennemgå dit hus og vise dig, hvor i boligen du kan spare energi.

Hvis dit hus ikke har et energimærke, kan du tage udgangspunkt i hustypen og hvilke forbedringer der typisk er relevante.

Det kan du gøre

Skift eller renover vinduerne

Hvis dine vinduesrammer er i ok stand, behøver du som udgangspunkt ikke udskifte hele vinduet. Så kan du nøjes med at renovere vinduet eller skifte ruderne.

I vores Energiløsninger kan du slå op, hvor meget du kan spare ved f.eks. at skifte vinduerne. Du kan også læse om, hvordan det foregår, hvad du skal vælge, og hvilke fordele det giver.

Valg af rådgiver og håndværker

Rådgivning

Energistyrelsen har udviklet BedreBolig-ordningen. Her kan du som husejer finde en rådgiver, der kan hjælpe dig i gang med at renovere din bolig på en energirigtig måde. Tag en uforpligtende snak med en BedreBolig-rådgiver, og hør om mulighederne.  Og husk, at du kan få fradrag for BedreBolig-rådgivning via håndværkerfradraget.

Håndværker

Hvis du allerede nu ved, hvor du vil sætte ind, kan du på Håndværkerlisten finde en håndværker, der har særlig viden om den energiforbedring, du gerne vil have lavet.

Kan du få en billigere varmeform?

I beregneren Ny Varme kan du slå op, om du kan spare penge ved at skifte til en anden type varme.

Typisk varmeforbrug i et 140 m2 parcelhus 

  Typisk forbrug
Fjernvarme (700 kr./MWh) 12.700 kr.
Naturgas (7,75 kr./m3) 13.200 kr.
Olie (11 kr./liter) 23.100 kr.
Elvarme (1,5 kr./kWh) 27.200 kr.
Varmepumpe (1,5 kr./kWh) 8.700 kr.

Det kan du gøre

Skift den gamle cirkulationspumpe

En nyere cirkulationspumpe tilpasser sig boligens svingende behov og bruger for ca. 200 kr. strøm om året. Man kan have op til 4 pumper i et hus.

Styr forbruget automatisk

Få dit varmeforbrug styret automatisk. Så tilpasser temperaturen sig efter temperaturen udenfor. Desuden kan du få lavere temperaturer om natten og på andre tidspunkter, hvor du har mindre brug for varme.

Skift den gamle olie- eller gaskedel

Moderne kondenserende olie- og gaskedler udnytter energien bedre end ældre kedler.

Nyere boliger: Brug ventilationsanlæg

Hvis du bor i et tæt hus uden ventilationsanlæg, bør du investere i et anlæg med varmegenvinding – det giver færre udgifter til opvarmning. Varmegenvinding betyder, at varmen fra luften, der blæses ud, overføres til luften, der blæses ind. Moderne ventilationsanlæg har en varmegenvinding på over 80 %.

Gode energivaner, der sparer på varmen

 • Sænk temperaturenHvis du sænker temperaturen bare 1 °C i hele huset, sparer du 5 % på varmeregningen. Du sparer 650 kr. om året og 85 kg CO2, hvis du sænker temperaturen fra 22 til 21 °C i et typisk 140 m2 hus med fjernvarme. Med elvarme bliver besparelsen 1.350 kr. og 260 kg COom året.
 • Indstil termostaterne ensSæt termostater ens på alle dine radiatorer. Det giver en bedre varmefordeling i boligen og et mere effektivt varmesystem.
 • Mærk på radiatorerne
  • Radiatorerne bør være lunkne eller kolde forneden. Hvis de er varme, udnytter de ikke varmen ordentligt.
  • Lyt efter, om dine radiatorer klukker eller risler. Hvis de gør, er der luft i systemet.
  • Tjek, at der er nok vand på dit radiatoranlæg.

  Læs mere om varmeanlægget, i guiden Tjek dit varmeanlæg

 • Hold det varme vand på 55 °CHold temperaturen i varmtvandsbeholderen på 55 ºC. Det er varmt nok til at vaske op i, gøre rent med og til at bade i. Og det er nok til at holde legionella-bakterier nede.
  Læs mere om varmtvandsbeholdere
 • Spar på det varme vandStræb efter at bruge maks. 40 m3 vand pr. år, hvis du bor alene. Hvis I er flere i husstanden, bruger I sandsynligvis mindre vand pr. person, så her bør du gå efter at bruge maks. 30 m3 pr. år. Det svarer til hhv. 110 og 82 liter om dagen.
  Få flere tip til at spare på vandet
 • Luft ud, hvis du ikke har ventilationsanlægFor at opnå et højt nok luftskifte er det vigtigt, at du lufter ud med gennemtræk hver dag – især efter bad og madlavning – og at du ikke tørrer tøj indendørs. Desuden bør du altid lade aftræk og friskluftventiler stå åbent.

Intelligent styring

Du kan få automatik til varmeanlægget eller intelligente termostater. Begge dele giver dig mulighed for at styre dit varmeforbrug intelligent. Intelligente termostater giver dig nye muligheder, f.eks. for at varmen tænder, når du nærmer dig boligen.

Kan du se resultatet af dine anstrengelser?

Det kan være svært at vurdere, hvor meget du har sparet, fordi dit varmeforbrug i forvejen afhænger af vejret. Hvis du vil vide, præcis hvor meget du har sparet, skal du korrigere for de såkaldte graddage.
1 of 3

 

 

Guide til mindre varmeforbrug

Det gode forløb for en renovering

Det gode forløb for en renovering

Det er en god idé at forstå det forløb, du skal igennem – uanset om du blot skal skifte et vindue eller bygge hele huset om.

Det gode forløb for en renovering

Det gode forløb for en renovering

Det gode forløb for en renovering

1Fra tanke til projektidé
2Fra idé til projekt
3Fra projekt til resultat

Søg inspiration

Før du renoverer eller moderniserer din bolig, er det en god idé at søge inspiration og viden, f.eks.:

 • i Bygningsguiden, hvor vi har samlet viden om huse og renovering for 15 forskellige hustyper
  Bygningsguiden
 • hos en lokal arkitekt eller Danskeboligarkitekter.dk – eksempler på, hvordan du kan tænke arkitekturen ind i renoveringsprojektet Danskeboligarkitekter.dk
 • i Casebanken kan du se, hvad andre har gjort, og hvad de har fået ud af det Casebanken
 • hos Bolius – bred information om vedligehold og renovering
  Bolius
 • i energimærket – en liste over rentable energiforbedringer, du kan bruge, hvis dit hus er energimærket Find husets energimærke

Hvis du vil se eksempler på energirenoveringer, kan du I vores film se eksempler på f.eks. isolering af skunk eller udskiftning af vinduer. 

Saml data ind

Find de forskellige tal og fakta frem. Lån, energiforbrug, rådighedsbeløb, friværdi osv. 

 • Husets tilstandHvis du lige har overtaget huset, har du både en tilstandsrapport og en energimærkningsrapport med værdifulde informationer om husets tilstand.
  Find energimærke og rapport
 • EnergiforbrugetSe på, om du bruger mere eller mindre varme end forventet for et hus som dit.
 • Din økonomiOvervej, hvor meget du har råd til at investere i huset. Måske kan du allerede nu få en forhåndsgodkendelse til et energirenoveringslån.
 • Dit behovFå sat ord på dit/jeres behov. Er det f.eks. bedre indeklima, mere plads eller noget helt tredje.

Fra god idé til bedre idé

Sammenhold dine drømme med de faktiske muligheder – både i forhold til din boligs tilstand, dine ønsker og din økonomi.

Overvej, om du vil benytte en rådgiver. Det er en god idé at have en rådgiver, særligt hvis:

 • du overvejer et større renoveringsprojekt
 • du vil have råd og inspiration til, hvilke muligheder der er i din bolig
 • du vil have hjælp med at kortlægge boligens energimæssige tilstand
 • du vil have hjælp til at konkretisere dine ideer
 • du vil have hjælp til at udarbejde et skitseprojekt
 • du vil have hjælp til projektering og til at få gennemført projektet.

Det kan lette dig for en del arbejde, give dig større tryghed, hæve kvaliteten og værdien af huset og spare dig for unødige og uforudsete udgifter.

Konkretiser og beskriv

Nu skal du konkretisere dit projekt med en overordnet beskrivelse - i tegninger og tekst. Hvordan og hvor i huset du vil renovere, hvilke materialer du vil bruge osv. Overvej også, hvornår på året projektet skal udføres. Beskrivelsen kan være starten på en eventuel ansøgning til en byggetilladelse.

Brug energiløsningerne – de indeholder detaljerede beskrivelser af, hvordan du forbedrer din bolig med fokus på både energiforbrug og byggeteknisk korrekte løsninger.

Lovgivning og tilladelser

 • Undersøg, om der er servitutter eller lokalplaner, du skal tage højde for.
 • Tjek Bygningsreglementet for relevante lovkrav, og find ud af, om du skal have en byggetilladelse. Til en byggetilladelse skal du bruge målfaste tegninger og beskrivelser af projektet.
  Læs mere om Bygningsreglementets energikrav
 • Få de fleste detaljer på plads, inden du søger om byggetilladelse.
 • Gennemgå dit projekt sammen med eventuelle rådgivere, inden du sender det ind til myndigheden.

Indhent tilbud

Få flere tilbud på dit projekt. Sørg for, at tilbuddene kan sammenlignes, så du får den bedste løsning. En udførlig tilbudsliste med detaljeret tegningsmateriale, tidsplan, oplysninger om nødvendige godkendelser og tilladelser – f.eks. fra kommunen osv. - sikrer dig mod overraskelser senere i forløbet.

Det er dig som bygherre, der skal indgå aftaler med håndværkere, inden du sætter en byggeopgave i gang. Hvis du har en totalentreprenør, indgår denne alle relevante aftaler med de håndværkere, der skal stå for byggearbejdet.

Tilskud og fradrag

Du kan få tilskud til energivenlige renoveringer eller rådgivning om, hvor du kan energiforbedre din bolig. Du skal indgå aftalen om tilskud, INDEN arbejdet går i gang.

Med håndværkerfradraget kan du desuden trække arbejdslønnen til energiforbedringer af din bolig fra i skat.

Gennemfør projektet

Hold et opstartsmøde med håndværkere og eventuelle rådgivere. Hvis du selv styrer processen, er det vigtigt, at du:

 • fører tilsyn undervejs med både kvalitet, tid og pris
 • holder et vågent øje med tidsplanen
 • sørger for, at der løbende er byggemøder og kvalitetssikring af arbejdet, så fejl undgås eller udbedres hurtigt
 • sørger for, at der foregår en kontrolleret affaldssortering i adskilte affaldscontainere.

Aflevering

Når arbejdet er afsluttet, er det vigtigt, at der er en komplet gennemgang af løsningen for at sikre, at alt blevet som aftalt. Og sørg for, at evt. mangler bliver udbedret, inden den endelige afregning.

Drift og adfærd

Hvis du har fået installeret nyt varme- eller ventilationsanlæg, bør du tegne serviceordninger, så anlægget kan blive kontrolleret jævnligt. 

Du kan også tjekke dit energiforbrug med mellemrum, så du kan se, om det er på et forventet niveau.

1 of 3

Guide til energirenovering


Guide til energirenovering

Billede renovering-huse-sparenergi.png

Guide til energirenovering

30.10.2019
3.62 MB
27 SIDER
Lad dit hus energiforbedre og spar både energi og penge. Gå fremtiden sikkert i møde med et bedre hjem.

Det gode forløb for en renovering

Læs mere

Spar energi i dit hus