Spar energi i dit hus

Spar energi i dit hus

Spar energi i dit hus

Spar energi i dit hus

Spar energi i dit hus

Her får du gode råd til at spare på varme- og elforbruget. Og du bliver hjulpet videre, hvis du går i renoveringstanker.

Et lavere energiforbrug i huset er godt for både din økonomi og klimaet. Du kan typisk opnå de største besparelser ved at energiforbedre dit hus, så du bruger mindre varme. Men du kan også spare energi med bedre vaner og ved at se på elforbruget.

Elforbrug

På siden ”Dit elforbrug” har vi samlet råd til gode elvaner og en indkøbsguide, hvis du skal købe nyt fjernsyn, køleskab eller lignende.

Varmeforbrug

Dit varmeforbrug afhænger bl.a. af hvor godt huset er isoleret, hvor meget sol huset får, din opvarmningsform, dine vaner og hvor mange i bor i huset.

Tjek din bolig herunder og få gode råd til hvad du skal gøre.

Tjek din bolig

Gode varmevaner

Gode varmevaner

Gode vaner kan være med til at sænke varmeregningen.
 • Sænk temperaturenHvis du sænker temperaturen bare 1 °C i hele huset, sparer du 5 % på varmeregningen. Du sparer 650 kr. om året og 80 kg CO2, hvis du sænker temperaturen fra 22 til 21 °C i et typisk 140 m2 hus med fjernvarme. Med elvarme bliver besparelsen 900 kr. og 205 kg COom året.
 • Indstil termostaterne ensSæt termostater ens på alle dine radiatorer. Det giver en bedre varmefordeling i boligen og et mere effektivt varmesystem.
 • Mærk på radiatorerne
  • Radiatorerne bør være lunkne eller kolde forneden. Hvis de er varme, udnytter de ikke varmen ordentligt.
  • Lyt efter, om dine radiatorer klukker eller risler. Hvis de gør, er der luft i systemet.
  • Tjek, at der er nok vand på dit radiatoranlæg.

  Læs mere om varmeanlægget, i guiden Tjek dit varmeanlæg

 • Hold det varme vand på 55 °CHold temperaturen i varmtvandsbeholderen på 55 ºC. Det er varmt nok til at vaske op i, gøre rent med og til at bade i. Og det er nok til at holde legionella-bakterier nede.
  Læs mere om varmtvandsbeholdere
 • Spar på det varme vandStræb efter at bruge maks. 40 m3 vand pr. år, hvis du bor alene. Hvis I er flere i husstanden, bruger I sandsynligvis mindre vand pr. person, så her bør du gå efter at bruge maks. 30 m3 pr. år. Det svarer til hhv. 110 og 82 liter om dagen.
  Få flere tip til at spare på vandet
 • Luft ud, hvis du ikke har ventilationsanlægFor at opnå et højt nok luftskifte er det vigtigt, at du lufter ud med gennemtræk hver dag – især efter bad og madlavning – og at du ikke tørrer tøj indendørs. Desuden bør du altid lade aftræk og friskluftventiler stå åbent.

Intelligent styring

Du kan få automatik til varmeanlægget eller intelligente termostater. Begge dele giver dig mulighed for at styre dit varmeforbrug intelligent. Intelligente termostater giver dig nye muligheder, f.eks. for at varmen tænder, når du nærmer dig boligen.

Kan du se resultatet af dine anstrengelser?

Det kan være svært at vurdere, hvor meget du har sparet, fordi dit varmeforbrug i forvejen afhænger af vejret. Hvis du vil vide, præcis hvor meget du har sparet, skal du korrigere for de såkaldte graddage.

 

Hvad er et normalt varmeforbrug?

Hvad er et normalt varmeforbrug?

I skemaet kan du se, hvor meget energi til opvarmning og varmt brugsvand du kan forvente at bruge pr. år afhængig af, hvilken type hus du bor i.

  Typisk Energirenoveret** Nyt hus
Fjernvarme 18,1 MWh 12 MWh 5,2 MWh
Naturgas 1.650 m3 1.100 m3 500 m3
Olie* 2.000 liter 1.200 liter -
Elvarme* 18.100 kWh 12.000 kWh -
Varmepumpe 5.800 kWh 3.600 kWh 1.500 kWh

* Hvis du energirenoverer, bør du overveje at erstatte elvarme eller olie med en anden opvarmningsform. Af samme grund er der ingen tal under Nyt hus, da man ikke vil opføre et nyt hus med disse opvarmningsformer. Det er ikke længere tilladt at etablere oliefyr i nye boliger.

** Renoveringsklasse 2

Vil du regne på dit eget varmeforbrug?

Find dit hus i Bygningsguiden, her kan du både få hustypespecifikke råd og regne på om du har et normalt varmeforbrug ift. andre huse der ligner dit.

Find dit hus i Bygningsguiden

Spar energi i dit hus