BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Fugt fra poolen er ikke længere et problem for indeklimaet

Fugt fra poolen er ikke længere et problem for indeklimaet

Det var dyrt at opvarme poolen med el. Derfor fik Ole og Tove installeret en luft til vand-varmepumpe, og det har hjulpet på både indeklima og elregning.

Beboere

Ole og Tove købte sommerhuset på tvangsauktion i 2007, da det var næsten nybygget. Det er et stort hus med indendørs pool og plads til 14 personer. De havde ikke planer om selv at bruge det ret meget, men ville leje det ud og på længere sigt sælge det igen. Derfor var det også et plus for dem, at huset ligger i et attraktivt område og 800 meter fra en lækker badestrand. 

Beslutningen om projektet

Beslutning

Dengang vi købte huset, blev poolen opvarmet med el. I de perioder, hvor huset ikke er udlejet, er det os, som betaler for strømmen – og det er dyrt! Derfor ville vi gerne nedbringe udgiften for el i de perioder så meget som muligt.

Der især 3 grunde til, at vi besluttede os for at installere en luft til vand-varmepumpe og solfangere på taget: For det første ville det give os de største besparelser på elregningen på længere sigt. For det andet bliver huset betragteligt mere værd, når vi engang skal sælge det igen. Og for det tredje ville vi gerne forbedre indeklimaet. På grund af poolen kommer der meget hurtigt fugt i huset, og det har varmepumpen afhjulpet sammen med den affugter, som vi fik installeret samtidig.

Projektets rådgivere

Rådgivning

Jeg søgte faktisk ingen rådgivning fra andre, men fandt i stedet en masse informationer og anmeldelser af varmepumper på nettet. Og så tog jeg en beslutning om model og materialer osv. på den baggrund. Jeg indhentede kun et enkelt tilbud fra det eneste firma i Nordjylland på det tidspunkt, som var specialiseret i varmepumper. 

Økonomien

Økonomi

Vi betalte kontant for renoveringen. Jeg havde jo undersøgt en masse på forhånd, så jeg havde en god idé om, hvad det ville komme til at koste. Og det tilbud, jeg fik fra håndværkeren, stemte fint overens med mine forventninger.

Økonomien betød meget, fordi det var en ret dyr løsning, som helst skulle tjene sig selv ind igen. Vi betragter det som en regulær investering, fordi vi som sagt regner med, at renoveringen gør huset mere værd, når vi skal sælge det igen. 

Processen

Forløb

Vi bruger meget sjældent huset selv, så på den måde mærkede vi ikke noget til renoveringsarbejdet. Jeg havde ladet huset stå tomt i hele februar og marts, men håndværkerne var allerede færdige efter 14 dage – langt hurtigere end de havde lovet. Jeg havde selv valgt materialerne, men derudover foretog vi ikke noget af arbejdet selv – sådan en installation skal foretages af en certificeret installatør.

Resultatet

Resultat

Ud over den meget store besparelse, vi kan se på vores elregning, kan vi også mærke en klar forbedring af husets indeklima. Jeg tror også, at det gør en forskel for, hvor attraktivt huset er at leje. Der er mange mennesker, som kigger efter energivenlige huse, når de skal leje et sommerhus. Det ville jeg da også selv gøre.

Økonomi

Energiforbrug før
120.000kr./år
Energiforbrug efter
80.000kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?
40.000kr./år

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Skift til luft til vand-varmepumpe
-
Solvarmeanlæg
-
I alt
225.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Bedre indeklima

Gode råd over hækken

Find nogle gode håndværkere, som du kan stole på. Det er rigtig vigtigt, når du har et udlejningshus, for hvis der opstår problemer, vil du gerne have dem løst hurtigt
Af samme grund er det en god idé at vælge nogle håndværkere, som bor i nærheden.

Denne case er skabt i samarbejde med:

Novasol

Om casebanken

Alle historier i casebanken er udtryk for enten boligejernes, boligadministratorens eller entreprenørens egne synspunkter og holdninger, ligesom tal for investering og energiforbrug før og efter renoveringen kommer fra selvsamme.

I de tilfælde, hvor de aktuelle energipriser ikke er oplyst, har vi brugt gennemsnitlige energipriser og korrigeret energiforbruget efter vejret.

Forbedringer og typiske besparelser

skift til luft til vand varmepumpe

Typisk besparelse ved skift til luft til vand-varmepumpe

Solvarmeanlæg til varmt vand

Typisk besparelse ved solvarmeanlæg til varmt vand

250-740 kr./år pr. m2 solfanger du installerer

Forudsætning for beregning. Gennemsnitlig energipris og varmetype

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning