BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Nedslidt arkitekttegnet 60’er-villa blev totalrenoveret

Nedslidt arkitekttegnet 60’er-villa blev totalrenoveret

Mikkel købte sit barndomshjem, som faren havde bygget, og gennemførte en totalrenovering og tilbygning med gode energimæssige løsninger og respekt for

Beboere

Huset på Kokildedalen i Viborg er noget helt specielt for Mikkel, som ejer det sammen med hustruen Lisbeth. Huset er nemlig tegnet og bygget af Mikkels far i 1959, og det var her, Mikkel voksede op. Da Mikkel og Lisbeth sammen med deres i alt 4 børn overtog huset i 2010, havde Mikkels mor boet alene i de 145 m2 i 4-5 år.

Huset var generelt i dårlig stand – bl.a. var vinduer og døre aldrig blevet skiftet. Huset ligger på en meget skrående naturgrund med tæt bevoksning og udsigt over Viborg-søerne om vinteren, når træerne taber deres blade.

For Mikkel, som selv er arkitekt, var det helt afgørende at bevare husets arkitektur og karakter og samtidig sikre, at indretning og komfortniveau blev optimalt for familien. Derfor valgte familien at lave en tilbygning, så huset i dag har et areal på 220 m2

Beslutningen om projektet

Beslutning

Da vi først var sikre på, at vi ville overtage huset, var det også sikkert, at det skulle gennemgå en totalrenovering, før vi flyttede ind. Jeg kendte jo huset godt, da jeg er kommet der hele mit liv, så jeg vidste alt om det kraftige kuldenedfald ved de store vinduer og den lidt huleagtige fornemmelse fra de mørke lofter og gule murstensvægge, siger Mikkel.

Vores beslutning handlede både om at skabe bedre energimæssige forhold, bedre komfort og en indretningen af huset, så det passede til en moderne, stor familie. Derfor opførte vi en tilbygning til huset og åbnede køkkenet op, så det nu fungerer som omdrejningspunkt i huset med adgang til alle øvrige funktioner og rum. Køkken og stue har sol hele dagen, og man kan praktisk talt leve i de rum. 

Projektets rådgivere

Rådgivning

Da jeg er arkitekt, har jeg selv stået for projekteringen og beslutningerne omkring arkitekturen. Alle beregninger og dimensionering af f.eks. varmeanlægget har vi fået ingeniører til, hvilket har været fantastisk. Varmeanlægget er perfekt dimensioneret, og temperaturen er nem at styre i de enkelte rum.

Vi lavede gulvvarme i de rum, som har nogenlunde konstant temperatur, og konvektorvarme i f.eks. stuer og værelser, hvor det er praktisk at kunne regulere varmen hurtigere.

Vi havde også en energivejleder fra vores energiselskab på besøg, og han kunne bl.a. fortælle, at der stort set ikke var isolering nogen steder, så det har vi fået ordnet. Den effektive isolering har bevirket, at fremløbstemperaturen er sænket i vores varmesystem. Det er godt for udnyttelse af energien.

Vi blev også anbefalet at montere solceller på taget, men det undlod vi, da det ikke passede til husets arkitektur.

Økonomien

Økonomi

Det har været en dyr renovering, men da huset er attraktivt og beliggenheden særdeles god, kan det ikke undgå at stige i værdi. Vi ser det lidt som en pensionsinvestering. Jeg havde en god fornemmelse af økonomien i projektet, men der kom alligevel overraskelser, da håndværkerne først i gik i gang. Bl.a. havde huset et smukt trægulv, som vi desværre blev nødt til at fjerne, da der fuldstændigt manglende isolering under det. Det kostede lige 250.000 ekstra, og også haveanlægget, terrasser og etablering af en basketballbane fordyrede projektet en del. 

Processen

Forløb

Forløbet var nok ret hektisk, fortæller Mikkel. Vi skulle være ude af et andet hus den 1. juli 2011, og renoveringsprojektet begyndte først for alvor i marts, dvs. det hele skulle ordnes på 4 måneder. På et tidspunkt gik der 12 håndværkere på samme tid, men vi klarede det ved, at de kun skulle bygge og renovere, og så sørgede vi for at rydde op efter dem hver dag og køre affald væk. Dermed blev deres tid mere effektiv, og vi sparede også en del penge ved selv at bortskaffe byggeaffaldet. 

Resultatet

Resultat

Der er mange gode ting ved projektet. Indretningen er blevet perfekt med det nye køkken-alrum med adgang til alt andet i huset. Energimæssigt fungerer huset mere optimalt, og komforten er blevet meget bedre.

Huset havde oprindeligt indvendigt nedløbsrør i det flade tag, men det har vi rykket ud i forbindelse med isoleringen af taget. Det er meget nemmere at vedligeholde og grundlæggende en god ting at få regnvand væk fra huset.

Der er også et par ting, som er kommet lidt bag på os. Huset har store vinduer, og det bliver hurtigt meget varmt, hvilket kan være et problem, når det er så velisoleret, som det er. Det har også vist sig, at akustikken er blevet dårligere, efter vi har pudset væggene indvendigt og sat gipsplader i loftet. Det er meget hårde materialer, og især når der er mange mennesker, kan lyden være et problem. Hvis vi skulle lave noget om, havde vi valgt mere lydabsorberende materialer.  

Økonomi

Energiforbrug før
20.000kr./år
Energiforbrug efter
29.000kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?   Negativ besparelse
-9.000kr./år

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Ekstra opbevaringsplads
Flere rum
Mere frisk luft
Mere plads
Mindre støj
Mindre træk
Mindre vedligeholdelse
Bedre indeklima

Gode råd over hækken

Planlæg hele projektet grundigt, før du går i gang
Beslut hvad huset skal kunne, og hvordan I vil bruge husets rum
Få hjælp til det tekniske spørgsmål – alle har brug for det
Case, Efterisolering af tag og nye vinduer i Viborg hos Mikkel

Forbedringer og typiske besparelser

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning