Guide til mindre varmeforbrug

Guide til mindre varmeforbrug

Guide til mindre varmeforbrug

Når du kender din bolig, dit forbrug og dine vaner, ved du også, hvordan du får en mindre regning. Følg vores guide til en mindre varmeregning herunder.
1Se på husets skal
2Overvej din varmeform
3Se på vanerne

Vinduer og isolering betyder mest for din varmeregning

En velisoleret bolig med energirigtige vinduer og døre bruger mindre varme og er derfor billigere at bo i. Men energirenovering kan også forbedre indeklimaet og energimærket og samtidig gøre dit hus mere værd.

I 'Guide til energirenovering' længere nede på siden kan du læse, hvorfor du bør energirenovere, hvordan du træffer de rette beslutninger, og hvordan du udfører arbejdet.

Her slipper varmen typisk ud af huset

Her forsvinder varmen typisk hen

Tjek energimærkningen

Hvis dit hus er energimærket, kan du tjekke i energimærkningen, hvad der står om din boligs tilstand. Måske skyldes en høj varmeregning, at dit hus er i dårlig stand og har gavn af at blive renoveret.

Hvis du har købt dit hus efter 1997, er det formentlig energimærket. Hvis dit hus er energimærket, kan du finde mærket på Find dit energimærke.

Hvis dit hus ikke er energimærket, kan du få en energirådgiver til at gennemgå dit hus og vise dig, hvor i boligen du kan spare energi.

Hvis dit hus ikke har et energimærke, kan du tage udgangspunkt i hustypen og hvilke forbedringer der typisk er relevante.

Det kan du gøre

Skift eller renover vinduerne

Hvis dine vinduesrammer er i ok stand, behøver du som udgangspunkt ikke udskifte hele vinduet. Så kan du nøjes med at renovere vinduet eller skifte ruderne.

I vores Energiløsninger kan du slå op, hvor meget du kan spare ved f.eks. at skifte vinduerne. Du kan også læse om, hvordan det foregår, hvad du skal vælge, og hvilke fordele det giver.

Valg af rådgiver og håndværker

Rådgivning

Energistyrelsen har udviklet BedreBolig-ordningen. Her kan du som husejer finde en rådgiver, der kan hjælpe dig i gang med at renovere din bolig på en energirigtig måde. Tag en uforpligtende snak med en BedreBolig-rådgiver, og hør om mulighederne. 

Håndværker

Hvis du allerede nu ved, hvor du vil sætte ind, kan du på Håndværkerlisten finde en håndværker, der har særlig viden om den energiforbedring, du gerne vil have lavet.

Kan du få en billigere varmeform?

I beregneren Ny Varme kan du slå op, om du kan spare penge ved at skifte til en anden type varme.

Det kan du gøre

Skift den gamle cirkulationspumpe

En nyere cirkulationspumpe tilpasser sig boligens svingende behov. Man kan have op til 4 pumper i et hus. Hvis man har ældre cirkulationspumper kan de bruge op til 4-5 gange mere strøm end en nyere.

Styr forbruget automatisk

Få dit varmeforbrug styret automatisk. Så tilpasser temperaturen sig efter temperaturen udenfor. Desuden kan du få lavere temperaturer om natten og på andre tidspunkter, hvor du har mindre brug for varme.

Skift den gamle olie- eller gaskedel

Moderne kondenserende olie- og gaskedler udnytter energien bedre end ældre kedler.

Nyere boliger: Brug ventilationsanlæg

Hvis du bor i et tæt hus uden ventilationsanlæg, bør du investere i et anlæg med varmegenvinding – det giver færre udgifter til opvarmning. Varmegenvinding betyder, at varmen fra luften, der blæses ud, overføres til luften, der blæses ind. Moderne ventilationsanlæg har en varmegenvinding på over 80 %.

Gode energivaner, der sparer på varmen

 • Sænk temperaturenHvis du sænker temperaturen bare 1 °C i hele huset, sparer du 5 % på varmeregningen. Spar endnu mere ved at sænke temperaturen om natten og når du ikke er hjemme.
 • Indstil termostaterne ensSæt termostater ens på alle dine radiatorer. Det giver en bedre varmefordeling i boligen og et mere effektivt varmesystem.
 • Mærk på radiatorerne
  • Radiatorerne bør være lunkne eller kolde forneden. Hvis de er varme, udnytter de ikke varmen ordentligt.
  • Lyt efter, om dine radiatorer klukker eller risler. Hvis de gør, er der luft i systemet.
  • Tjek, at der er nok vand på dit radiatoranlæg.

  Læs mere om varmeanlægget, i guiden Tjek dit varmeanlæg

 • Hold det varme vand på 55 °CHold temperaturen i varmtvandsbeholderen på 55 ºC. Det er varmt nok til at vaske op i, gøre rent med og til at bade i. Og det er nok til at holde legionella-bakterier nede.
  Læs mere om varmtvandsbeholdere
 • Spar på det varme vandStræb efter at bruge maks. 40 m3 vand pr. år, hvis du bor alene. Hvis I er flere i husstanden, bruger I sandsynligvis mindre vand pr. person, så her bør du gå efter at bruge maks. 30 m3 pr. år. Det svarer til hhv. 110 og 82 liter om dagen.
  Få flere tip til at spare på vandet
 • Luft ud, hvis du ikke har ventilationsanlægFor at opnå et højt nok luftskifte er det vigtigt, at du lufter ud med gennemtræk hver dag – især efter bad og madlavning – og at du ikke tørrer tøj indendørs. Desuden bør du altid lade aftræk og friskluftventiler stå åbent.
 • Aflæs varmeforbruget jævnligtAflæs f.eks. en gang om måneden. En uventet stigning kan skyldes en fejl i varmesystemet.
 • Sørg for effektiv drift af dit varmeanlæg

  Tjek dit varmeanlæg jævnligt - f.eks. 1 gang om året - for at sikre dig, at det kører så effektivt som muligt. 

  Guide til tjek af varmeanlæg

   

Intelligent styring

Du kan få automatik til varmeanlægget eller intelligente termostater. Begge dele giver dig mulighed for at styre dit varmeforbrug intelligent. Intelligente termostater giver dig nye muligheder, f.eks. for at varmen tænder, når du nærmer dig boligen.

Kan du se resultatet af dine anstrengelser?

Det kan være svært at vurdere, hvor meget du har sparet, fordi dit varmeforbrug i forvejen afhænger af vejret. Hvis du vil vide, præcis hvor meget du har sparet, skal du korrigere for de såkaldte graddage.
1 of 3

 

 

Guide til mindre varmeforbrug

Siden er opdateret 11.03.2022 Kommentér denne side Til top