BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Fra håndværkertilbud til gennemrenoveret villa

Fra håndværkertilbud til gennemrenoveret villa

Huset var et håndværkertilbud, og familien kunne ikke varme det ordenligt op. De rådførte sig med tømrer og arkitekt og forvandlede hele huset.

Hvem bor i huset?

Lars og Anne købte i 2010 huset, der er smukt beliggende med udsigt over Brabrand Sø. Lars er softwareudvikler, mens Anne er psykolog.

Der var ikke gjort meget ved huset, siden det blev bygget i 1957, så det var lidt af et håndværkertilbud. Men med tankerne om børn på vej og grundet den dejlige beliggenhed købte de huset. Nu bor parret med deres 2 børn i huset og med en 3. på vej.

Beslutningen om projektet

Hvorfor besluttede I jer for at starte jeres projekter?

Da vi havde den første vinter i huset, havde vi en enkelt radiator, der bankede af sted i køkkenet, og der var alligevel 15 °C. Så vi mærkede, at det var en nødvendighed at gøre noget nu, og vi begyndte renoveringen, da vi havde boet i huset i et år.

Selvom vi godt vidste, huset ikke var specielt vedligeholdt, blev den helt store skala i vores renoveringsprojekt først tydelig for os, da vi ikke kunne varme det ordentligt op. Vi ventede også vores 1. barn, og så var det endnu vigtigere at kunne varme huset op.

Projektets rådgivere

Hvad fik I af rådgivning til projektet?

Gennem nogle bekendte fik vi anbefalet en tømrer, og tømreren anbefalede os at tale med en arkitekt.

Arkitekten kunne se, hvad vi kunne lave om, f.eks. vi fik huset åbnet mere op og fik plads til isolering. Vi endte faktisk med at få lavet næsten hele huset om, så i sommeren 2011 havde vi kun ydervægge og gulvet mellem stue og kælder tilbage.

Vi fjernede mange af rummene og lavede 1 stort opholdsrum. Det var igen en bekendt, der anbefalede arkitekten, men det var godt set af tømreren, at det ville være fornuftigt også at have en arkitekt inde over.

Økonomien

Hvilke tanker gjorde I jer omkring økonomien i projektet?

Vi sendte arkitektens tegninger og budgetterne til banken og bad om et forhåndslån. Så fik vi lavet en byggekonto.

Banken kunne jo godt se, at det var en værdiforøgelse, så jeg husker det ikke som værende bøvlet. Det gik ret nemt.

Processen

Hvordan var forløbet for selve arbejdet?

Vi fik professionel hjælp, men det indvendige stod vi selv for. Tømreren var tovholder på yderprojektet, og indvendigt hjalp han os med valg af isolering.

Undervejs kom der nye ideer på bordet. Tømreren foreslog f.eks. at installere et ventilationssystem, og det er vi blevet glade for.

I første omgang tænkte vi, at vi bare skulle have mere isolering på loftet eller skifte vinduer, men det ændrede sig en del. F.eks. også til en ændring fra taghældning til fladt tag samt puds udvendig og nye vinduesplaceringer.

Vi startede renoveringen i april, og det blev afsluttet i august. Undervejs i renoveringen boede vi lidt i en lejlighed, vi kunne låne af nogle bekendte.

Resultatet

Hvordan har projektet ændret huset?

Indeklimaet er ændret, så hele huset er tørt og har samme temperatur overalt. Det er ikke sådan, at vi går og lukker dørene, eller nogle rum er kolde. Der er derfor ikke steder, hvor der opstår fugt og dug i vindueskarme.

Vi har været meget glade for renoveringen, og selvom vi har fokuseret mere på børn de seneste år, har vi mod på mere.

Lige nu er vi i gang med kælderen, som vi har gravet ud og isoleret. Det gør vi selv sammen med min far. Med 110 m2 og snart 5 personer tænkte vi, der skulle ske et eller andet.

Det var egentlig en sag med nogle rotter, der gjorde, at vi skulle lave om på kloakken alligevel. Og så endte vi med at beslutte os for at rive hele gulvet op og lægge ny kloak.

Økonomi

Energiforbrug før
43.300kr./år
Energiforbrug efter
33.800kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?
9.500kr./år / 22%

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Isolering af let ydervæg, udefra
110.000kr.
Isolering af sokkel
50.000kr.
Isolering af fladt tag
30.000kr.
Udskift vindue, som har 1 lag glas
60.000kr.
Ventilationsanlæg med varmegenvinding
45.000kr.
I alt
295.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Mere frisk luft

Gode råd over hækken

Man skal alliere sig med folk, der ved, hvad det handler om. Vi havde f.eks. ingen idé om, hvad et varmegenvindingsanlæg var.

Denne case er skabt i samarbejde med:

JDH-BYG

Om casebanken

Alle historier i casebanken er udtryk for enten boligejernes, boligadministratorens eller entreprenørens egne synspunkter og holdninger, ligesom tal for investering og energiforbrug før og efter renoveringen kommer fra selvsamme.

I de tilfælde, hvor de aktuelle energipriser ikke er oplyst, har vi brugt gennemsnitlige energipriser og korrigeret energiforbruget efter vejret.

Forbedringer og typiske besparelser

Ventilationsanlæg med varmegenvinding

Typisk besparelse ved ventilationsanlæg med varmegenvinding

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning