BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Bedre isolering og varmepumpe gjorde klassisk sommerhus lunere og mere anvendeligt

Bedre isolering og varmepumpe gjorde klassisk sommerhus lunere og mere anvendeligt

I stedet for at erstatte det gamle sommerhus med et nyt valgte familien at energirenovere. Resultatet blev et lunt helårssommerhus og nogle mus, der flyttede ud, da papirisoleringen blev lagt ind.

Beboere

Familien overtog sommerhuset i begyndelse af 1990’erne. Huset, som er bygget i 1958, ligger i Rørvig ved det attraktive naturområde Højsandet med 1 km til både strand og by. Familien består af Ebbe og Lisbeth og deres 2 voksne børn, og de benytter alle sommerhuset i weekender og ferier.

Tidligere blev sommerhuset brugt i perioden fra påske til efterårsferien, men efter energirenoveringen er huset i brug hele året. Ofte er der venner med som gæster, og huset har både været brugt til jul og nytårsaften. Faktisk har det været nødvendigt at lave en digital sommerhuskalender til at holde styr på, hvem der besøger huset på hvilke tidspunkter. Huset blev før renoveringen opvarmet med elvarme.

Beslutningen om projektet

Beslutning

Vi havde et stort ønske om at kunne anvende huset hele året og besluttede derfor at lave en energirenovering, der ville give et varmt og komfortabelt hus – også om vinteren, fortæller Ebbe.

Vi brugte et års tid på at overveje mulighederne og fik bl.a. indhentet tilbud på et helt nyt hus som erstatning for det gamle. Det gamle sommerhus var dog grundlæggende i god stand, og vi havde ikke noget stort ønske om et større sommerhus, så ideen med et helt nyt blev droppet. I stedet besluttede vi at energirenovere det gamle med bedre isolering og energiruder og ved at skifte fra elvarme til luft til luft-varmepumpe.

Projektets rådgivere

Rådgivning

Da vi havde besluttet, at nu skulle der ske noget med sommerhuset, gik vi i gang med at undersøge mulighederne. Som sagt overvejede vi at rive det gamle hus ned og bygge et nyt sommerhus, og i den fase var vi bl.a. forbi andre nybyggede sommerhuse og en egentlig sommerhusudstilling.

Vi kørte også en dialog med et lokalt håndværkerfirma, som vi havde fået anbefalet gennem andre sommerhusejere i området. De så på vores sommerhus og rådgav os om muligheder og konkrete løsninger. De havde en rigtig god forståelse for vores behov, og vi valgte dem som totalentreprenør på baggrund af et detaljeret tilbud.

Det var ikke afgørende for os, at det var lokale håndværkere, men derimod vigtigt med konkrete anbefalinger og referencer på tidligere renoveringsopgaver, siger Ebbe.

Økonomien

Økonomi

Energirenoveringen er udelukkende finasieret via banklån og opsparede midler. Vi er dog sikre på, at sommerhuset er steget i værdi, og på den måde fungerer det lidt som en investering, siger Ebbe.

Energiudgifterne er også steget efter renoveringen, men det skyldes udelukkende, at vi nu anvender sommerhuset meget mere. I sommerperioden bruger vi huset dobbelt så meget som tidligere, og hvor det tidligere stod tomt henover vinteren bruger vi det nu ca. 5 uger i perioden fra oktober til april. I alt bruger vi sommerhuset 26 uger om året nu, hvor det før var 8 uger.

Processen

Forløb

Da vi først havde besluttet os og indgået en aftale med håndværksfirmaet, gik der omkring 6 måneder, fra håndværkerne gik i gang, til de var færdige. De arbejdede ikke konstant på projektet, men var i gang hen over vinteren, hvor de ikke havde travlt med andre projekter.

Loft og vægge blev isoleret med papirisolering, som ud over at være billigt også har den store fordel, at mus ikke bryder sig om det. Vores gamle 1-lags-ruder blev udskiftet med energiruder, som ikke bare holder bedre på varmen, men også passede bedre i stilen til det oprindelige sommerhus. Varmepumpen blev installeret, og indvendigt blev køkkenet åbnet ind til stuen, hvilket har været helt fantastisk og gjort huset langt mere anvendeligt. 

Det var en god aftale for håndværkerne og fint for os, da vi alligevel ikke ville benytte sommerhuset i denne periode. Vi var i telefonisk kontakt med håndværkerne og kørte forbi huset et par gange. Der var dog ingen problemer eller overraskelser i projektet, fortæller Ebbe.

Resultatet

Resultat

Vi er utroligt glade for resultatet. Det er en helt anden oplevelse at være i huset nu og en stor fornøjelse at kunne bruge det hele året. Det er også blevet flottere, og så er vi meget glade for at være sluppet af med mus i huset pga. papirisoleringen.

Økonomi

Energiforbrug før
1.800kr./år
Energiforbrug efter
4.600kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?   Energiudgifterne er steget Energiudgifterne i sommerhuset er steget efter renoveringen, hvilket skyldes, at sommerhuset efter renovering anvendes mere. I sommerperioden bruges huset dobbelt så meget som tidligere, og hvor det tidligere stod tomt henover vinteren bruges det nu ca. 5 uger i perioden fra oktober til april.
-2.800kr./år

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Isolering af let ydervæg, udefra
-
Luft til luft-varmepumpe
-
Isolering af loft
-
Udskift vindue, som har 1 lag glas
-
I alt
500.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Bedre lysindfald
Mindre træk
Mindre vedligeholdelse

Gode råd over hækken

Vælg ikke den billigste håndværker, men én du stoler på
Sørg for at gennemdiskutere projektet med håndværkeren
Isolering af loft og vægge og luft til luft-varmepumpe i sommerhus, Ebbe og Lisbeth, Rørvig

Forbedringer og typiske besparelser

Luft til luft-varmepumpe

Typisk besparelse ved luft til luft-varmepumpe

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning