Varmepumpe, gulvvarme og solceller – en god kombination

Varmepumpe, gulvvarme og solceller – en god kombination

Da Mette og Lars ville nedlægge en væg i det nye hus, fik de gulvvarme og varmepumpe i stedet for gasfyr. Senere fik de også solceller, der producerer strøm til varmepumpen.

Beboere

Mette og Lars købte huset sammen i 2014. Det er et typisk 70’er-parcelhus med høj tagrejsning. Allerede dengang vidste de, at de gerne ville gøre noget ved deres nye bolig.

De går op i klima og miljø, hvilket betyder mere for dem end økonomien, men de vil også gerne være uafhængige af svingende energipriser.

Lars er uddannet elektroingeniør, mens Mette er deltidsansat som kommunikationsmedarbejder og desuden er selvstændig med egen webbutik. I huset bor også Mettes 2 børn, ligesom Lars’ 2 drenge er hos dem hver anden uge. 

Beslutningen om projektet

Beslutning

Da vi flyttede ind, ville vi alligevel lægge en væg ned mellem stue og køkken, og så var det oplagt, at vi samtidig fik lagt gulvvarme i midten af huset i stedet for at flytte radiatorer rundt. Så vi fik gulvvarme i køkken og gang.

Vi var også sikre på, at vi ville have noget gjort ved varmekilden. Vi skulle have det, der gav mest for klimaet og for pengene. Vi ville også gerne have solceller på taget, så det gav mening med varmepumpen.

Projektets rådgivere

Rådgivning

Jeg gik i krig med at undersøge, hvordan varmepumperne fungerede, og så gik jeg ind på Energistyrelsens Varmepumpeliste og kiggede, hvilken der var bedst, fortæller Lars. Jeg satte mig en smule ind i det hele på egen hånd.

Økonomien

Økonomi

Vi renoverede ikke straks, vi flyttede ind, for vi skulle lige have banken til at være med på det. Der gik omkring 8 måneder, før det kom i stand.

Det gode ved at renovere er, at huset hver gang bliver mere værd, og værdiforøgelsen af huset betyder, at vi kan omlægge vores lån og derved få råd til flere energirenoveringer. Vi fik varmepumpen i 2016, og i 2018 fik vi også råd til solcellerne. Vi ville bruge penge på ren, lokal teknologi end el fra en distributør. Investeringerne går næsten op med værdiforøgelsen af huset.

Processen

Forløb

Vi har haft håndværkere til at udføre hele arbejdet. Vi ville ikke bo i byggerod i halve år for at gøre det selv, så vi lagde et budget, hvor der også var penge til håndværkere.

Det tog næsten 2 måneder at installere varmepumpe og gulvvarme. Vi skulle have hele gulvet op i gang og køkken. Heldigvis var der krybekælder, så der var ikke noget, der skulle bankes op.

Desværre kendte de håndværkere, der satte varmepumpen op, ikke denne type varmepumpe. Vi kendte ikke håndværkerne på forhånd; det var bare nogle lokale håndværkere. De lovede, de kunne det hele, men når det kom til stykket, så kunne de faktisk ikke.

Undervejs isolerede vi nogle vandrør, men huset var faktisk fint isoleret fra starten. 

I 2018 fik vi opsat solceller på hele det sydvendte tag.

Resultatet

Resultat

Gulvvarme og varmepumpe fungerer rigtig godt sammen, men vi har også radiatorer, og det kan varmepumpen også drive. Solcellerne er en perfekt kombination, fordi de producerer strøm til varmepumpen. Det giver os et meget lille samlet energiforbrug.

Jeg savnede undervisning i, hvordan det nye varmesystem fungerede. Det har jeg eksperimenteret mig til, og det har kostet på varmeregningen. Håndværkerne kunne ikke hjælpe, så jeg fandt frem til producenten, som gav mig en reference på en dansk leverandør, de havde tillid til. Han var desværre i Jylland, men han kunne hjælpe lidt.

Varmepumpen fungerer ellers rigtig godt, når man lærer den at kende. Gulvvarmen giver en god komfort, så det vil vi have i hele huset med tiden.

Isoleringen af vandrørene betyder, at vandet bliver hurtigere varmt, og det giver jo også en besparelse.

Økonomi

Energiforbrug før
49.000kr./år
Energiforbrug efter
17.500kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?
31.500kr./år / 64%

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Skift til luft til vand-varmepumpe
115.000kr.
Solcelleanlæg
150.000kr.
I alt
265.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Bedre indeklima

Gode råd over hækken

Man skal finde nogle ordentlige håndværkere. Man skal bede om referencer på, at de har sat lignende varmepumper op før, så man ved, de har erfaring med den specifikke type.

Denne case er skabt i samarbejde med:

scanenergi

Om casebanken

Alle historier i casebanken er udtryk for enten boligejernes, boligadministratorens eller entreprenørens egne synspunkter og holdninger, ligesom tal for investering og energiforbrug før og efter renoveringen kommer fra selvsamme.

I de tilfælde, hvor de aktuelle energipriser ikke er oplyst, har vi brugt gennemsnitlige energipriser og korrigeret energiforbruget efter vejret.

Forbedringer og typiske besparelser

skift til luft til vand varmepumpe

Typisk besparelse ved skift til luft til vand-varmepumpe

Solcelleanlæg

Typisk besparelse ved solcelleanlæg