Skift til biobrændsel

Skift til biobrændsel

Skift til biobrændsel

Biobrændselsanlæg kræver en del vedligehold og kan give gener i omgivelserne, men det er billigere end elvarme og olie.
Skift til biobrændsel

Så meget kan du spare

15.700kr./år

I et 130 m2 hus, der bruger 2.400 liter olie pr. år, installeres en ny, automatisk fyret pillekedel i stedet for oliekedlen. Den gamle oliekedels virkningsgrad var 75 %, mens den nye pillekedels er 85 %.

Det bør du vælge

 • Automatisk pillekedel eller manuel brændekedelVælg en automatisk pillefyret kedel, der fungerer ligesom en oliekedel, eller en manuel brændekedel med akkumuleringstank. Læs mere under ’Sådan virker det’.
 • Godkendt kedelBiobrændselskedler skal leve op til en række lovkrav om virkning og sikkerhed. Brug Teknologisk Instituts liste over alle godkendte biobrændselskedler.
 • VE-installatørNår du bruger en VE-godkendt installatør, er du sikker på, at vedkommende er i stand til at installere anlægget korrekt.

Husk også

 • Overvej at skifte varmeformI stedet for biobrændsel kan du overveje at skifte til fjernvarme eller varmepumpe, der giver mindre arbejde for dig og mindre luftforurening. Du kan få tilskud på 13-30.000 kr. for at konvertere til varmepumpe.
 • Pasning og vedligeholdelseDet kræver en del arbejde at passe et biobrændselsanlæg. Du skal jævnligt fylde brændsel på kedlen, fjerne aske og fjerne askebelægninger fra varmefladerne. Overvej at anskaffe en industristøvsuger til den daglige rengøring.
 • Brændslet kræver pladsEt hus på 130 m2 bruger ca. 4,5 tons piller eller brænde om året. Vær sikker på, at du har plads til det.
 • EftersynUd over skorstensfejerens lovpligtige eftersyn bør du regelmæssigt få efterset anlægget for at sikre bedst mulig drift.

Sådan virker det

Biobrændsel er en samlet betegnelse for træ, halm, korn, skaller, kerner og frø. Der findes 2 typer af biobrændselskedler:

 • Manuel brændekedel med akkumuleringstankAkkumuleringstanken i brændekedlen lagrer energien som varmt vand, som fordeles til husets varmesystem. Derfor behøver du kun at fylde brænde på 2 gange i døgnet om vinteren. Brændekedler har ofte en højere ydelse i kW end pillefyrede kedler.
 • Automatisk pillekedelEn pillekedel har ikke en akkumuleringstank, men kører ligesom et oliefyr med en termostat. Når temperaturen i kedlen falder til et vist niveau, sørger automatikken for, at der bliver fyldt mere brændsel på. Hvordan du skal passe anlægget afhænger af pillelageret, og hvor meget automatisk rensning kedlen har.

Sådan foregår det

 • Inden du går i gangDin skorstensfejer skal kigge på omgivelserne, hvor kedlen skal stå og godkende placeringen.
 • Dimensionering af anlæggetDin installatør hjælper dig med at dimensionere anlægget. Størrelsen afhænger af dit varmebehov, og hvilken type kedel, du skal have.
 • InstalleringDer er hverken varme eller varmt vand under installationen, så det er en god ide at få det gjort om sommeren. Hvad installatøren gør, afhænger af, om du har olie eller el:

  Hvis du har olie:
  a. Installatøren demonterer din nuværende oliekedel og monterer den nye biobrændselskedel. Så tilslutter han den til varmesystemet og sætter den i gang. Det tager 1-2 dage.

  Hvis du har elvarme:
  b. Installatøren etablerer rør og radiatorer i dit hus, så han kan slutte biobrændselsanlægget til varmesystemet. Det tager ca. 1 uge.

Se energiløsningen, håndværkeren bruger

I energiløsningen kan du se den detaljerede beskrivelse, som håndværkeren følger, når han udfører forbedringen. Du kan bl.a. se beregninger af, hvad du kan spare, tegninger af løsningen og en tjekliste over, hvad din håndværker skal undersøge, inden han går i gang.

Sådan ser det ud

Skift til biobrændsel

Find en VE-godkendt virksomhed

Installatørerne på listen har dokumenterede kompetencer til at installere dit biobrændselsanlæg korrekt, så du får det største udbytte af anlægget.

23 virksomheder fundet   VE-godkendte virksomheder, er installatører og montører, der har dokumenterede kompetencer til at installere dit VE-anlæg korrekt, så du får det største udbytte af anlægget.

Skift til biobrændsel